У полі зору спостережної комісії робота з особами, які звільнились з місць позбавлення волі

19 квітня відбулося планове робоче засідання спостережної комісії, що діє при виконавчому комітеті Лебединської міської ради та займається питаннями громадського контролю за дотриманням прав засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання, організацією виховної роботи з умовно-достроково звільненими від відбування покарання та наданням допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

Під час роботи комісії розглядалося питання щодо роботи з особами, які звільнились з місць позбавлення волі у 2018 році та прибули на постійне проживання до міста Лебедина. Як зазначила заступник начальника сектору превенції Лебединського відділення поліції ГУНП в Сумській обл. Оксана Маригіна, станом на 01.04.2018 року звільнилось та стало на облік  до Лебединського ВП ГУНП в Сумській області 6 осіб.

З метою покращення профілактичної роботи з особами вказаної категорії, своєчасного їх виявлення, поставлення на облік та документування їхньої протиправної  діяльності Лебединським ВП протягом першого кварталу 2018 року було  вжито комплекс заходів. Забезпечено системний аналіз стану роботи відділення поліції щодо ефективності здійснення профілактично-попереджувальних заходів з раніше судимими особами. Встановлено контроль за діяльністю співробітників щодо здійснення постійної індивідуально-попереджувальної роботи з раніше судимими особами, в першу чергу, піднаглядними, «формальщиками». Вивчаються причини та умови, що сприяють вчиненню кримінальних правопорушень раніше судимими. Проводиться індивідуально-виховна та упереджувальна роботу з раніше засудженими особами з метою здійснення на них необхідного виховного впливу та запобігання випадкам вчинення правопорушень.

Після звільнення осіб з місць позбавлення волі, вони своєчасно ставляться на профілактичний облік, фотографуються і вносяться дані до централізованих обліків. Своєчасно інформуються установи виконання покарань про їх прибуття до обраного місця проживання особи та постановку на обліки територіальних органів внутрішніх справ.

Силами дільничних офіцерів поліції, із залученням працівників оперативних служб, систематично проводяться перевірки дотримання піднаглядними встановлених обмежень. За виявленими порушеннями вирішувалося питання про притягнення їх до адміністративної відповідальності (ст.187 КУпАП – 43 особи).  Проводяться відпрацювання оперативними службами криміногенного елементу, під час  якого встановлюються  раніше засуджені, які за  наявною інформацією та обліками, є кримінальними авторитетами, власниками автотранспорту і зброї.

Проводяться звірки з судами щодо кількості раніше судимих осіб, взятих під адміністративний нагляд та направлених на розгляд справ про адміністративні правопорушення за ст. 187 КУпАП.

Вживаються заходи індивідуально-профілактичного та правового характеру відносно осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі, від яких, виходячи з достовірно встановлених фактів їх протиправної поведінки, можна очікувати вчинення адміністративних чи кримінальних правопорушень забезпечено всебічну перевірку їх поведінки та способу життя. Посилено роботу щодо встановлення адміністративного нагляду за ініціативою поліції, відносно осіб, які незважаючи на попередження поліції, систематично порушують громадський порядок і права інших громадян, вчиняють інші правопорушення.

За кожним фактом учинення раніше судимими тяжких резонансних злочинів у 10-денний строк проводяться  службові перевірки.

Вживаються заходи щодо 100% постановки на дактилообліки осіб, які перебувають під адміністративним  наглядом  у відділенні поліції, та тих, які звільняються з місць позбавлення волі, а також раніше  судимих, які підозрюються у вчиненні злочинів.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *