Для набуття страхового стажу необхідно легально працювати

З 1 січня 2018 року мінімальний страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, становить 25 років і збільшується щороку до 2028 року на 1 рік.

Для набуття страхового стажу необхідно легально працювати, а роботодавець зобов’язаний нараховувати та виплачувати заробітну плату не нижче мінімальної (з 01.01.2018 — 3723 грн.) та сплачувати єдиний соціальний внесок у розмірі не нижчому, ніж мінімальний внесок (з 01.01.2018 — 819,06 грн.).

Законодавче визначення розміру мінімальної заробітної плати не надихнуло окремих роботодавців району на турботу про найманих працівників, які створюють для них матеріальні блага, а навпаки, спонукає їх на пошук шляхів мінімізації своїх витрат за рахунок заробітної плати та податків з неї.

На різних сайтах зустрічаються непоодинокі консультації для роботодавців, яким чином мінімізувати сплату податків та внесків, що сприятиме заощадженню для них фінансових ресурсів. І роботодавці користуються такими консультаціями, однак при цьому не задумуються над майбутнім працівників.

В районі майже 800 працівників зайняті неповний робочий час та понад 100 осіб працюють за договорами цивільно-правового характеру, при середньообліковій чисельності штатних працівників 6 тисяч осіб.

Слід зазначити, що такі працівники, в основному, отримують винагороду за свою працю нижче розміру мінімальної заробітної плати, у зв’язку з чим потрапляють у зону ризику на набуття необхідного страхового стажу для призначення окремих соціальних виплат та пенсій, а також не зможуть розраховувати на більшу, ніж мінімальний розмір пенсії,  при досягненні пенсійного віку.

Дуже важливо, щоб при неповній зайнятості працівника, у разі, якщо сума нарахованої заробітної плати є нижчою за мінімальний розмір заробітної плати, роботодавець нараховував і сплачував єдиний соціальний внесок у розмірі не нижче мінімального. Лише у такому випадку до страхового стажу буде зараховано повний місяць.

Що стосується договорів цивільно-правового характеру, то роботодавець здійснює нарахування та сплату єдиного внеску на нараховану за виконання обсягу роботи винагороду. Як свідчить аналіз звітності страхувальників, така винагорода, в більшості випадків, коливається від 160 до 1000 грн., та відповідно розмір єдиного внеску є нижчим за мінімальний.

Шановні громадяни, при працевлаштуванні за основним місцем роботи погоджуйтеся лише на укладання трудового договору та на гідний для Вас рівень оплати праці! Цікавтеся у роботодавця про нарахування і сплату єдиного соціального внеску. А найкраще, для того, щоб володіти інформацією про страховий стаж та нараховану роботодавцем заробітну плату, пропонуємо зареєструватися на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *