Михайло Петренко – 200 років безсмертя

26 березня у рамках проекту «Ідентифікація Петренків» відбулася презентація книг «Михайло Петренко – 200 років безсмертя», під час якої навчальні заклади та бібліотеки міста і району отримали у подарунок від Олександра Петренка – нащадка великого поета-романтика цінну літературу. Це книги перекладів творів поета-романтика та детальне дослідження його біографії і творчості, здійснене Олександром Петренком та Валентиною Шабановою.

Присутні на заході заступник міського голови Олена Кірєєва, начальник відділу культури і туризму Лебединської райдержадміністрації Ганна Богомаз, директор Лебединського міського художнього музею ім. Б.К.Руднєва Андрій Гєльмінтінов, працівники Лебединського районного краєзнавчого музею, представники шкіл та бібліотек міста і району мали змогу більше дізнатися про видатного поета.

Як зазначила заступник міського голови Олена Кірєєва, дуже шкода, що під час вивчення біографії Михайла Петренка у межах шкільної програми, замовчується факт проживання поета у місті Лебедині.

Донедавна біографія видатного поета-романтика була майже невідома – спроби її дослідження робилися здавна, проте, тема вивчена мало. На жаль, інколи все зводилося до збирання різноманітних спогадів та чуток, а закінчувалося написанням розповідей, які мали сумнівне відношення до самого поета.

Достеменно відомо, що у 1841 році Михайло закінчив повний курс наук юридичного факультету Харківського університету зі статусом «действительнаго студента», що свідчило про закінчення закладу без відзнаки.

Наразі відсутні біографічні відомості про життя Михайла Петренка після закінчення університету, є лише підстави припускати, що після закінчення університету Михайло деякий час мешкав у Харкові та Царстві Польському. 13 липня 1844 року він вступив до служби в Харківську Палату кримінального суду канцелярським чиновником.

Документальні згадки про початок служби зустрічаються у Формулярних списках Михайла Петренка (зокрема, у формулярному списку за 1850 рік). З документів також відомо, що 6 липня 1849 року Петренко переведений у місто Лебедин повітовим стряпчим (прокурором), де у Лебединському земському суді служив до кінця 1862 року. Приїхав до міста з дружиною – дворянкою Ганною Миргородовою. Саме тут протягом 1849—1857 років у них народилося п’ятеро дітей — Микола, Марія, Євграф, Людмила, Варвара (але документально зафіксовані лише троє — не зазначено Людмилу і Варвару).

Помер повітовий стряпчий Михайло Миколайович Петренко 25 грудня 1862 у віці 45 років від хвороби у місті Лебедині Харківської губернії (зараз Сумської області), про що зроблено відповідний запис у метричній книзі Миколаївської церкви міста за 1862 рік.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *