Стан виховної роботи у закладах освіти міста

21 березня відбулося чергове робоче засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради. Під час роботи було розглянуто низку важливих питань, основним з яких був стан виховної роботи у закладах освіти міста. За словами начальника відділу освіти Володимира Доценка, у місті надають якісні освітні послуги сім загальноосвітніх навчальних закладів, у яких навчаються 2 519 учнів, та два позашкільних навчальних заклади: Лебединський центр позашкільної освіти Лебединської міської ради  та Лебединська дитячо-юнацька спортивна школа, у яких охоплено навчально-виховною діяльністю 2 441 вихованець. Охоплення позашкільною освітою, гуртковою роботою у закладах освіти міста складає 98 % від загальної кількості учнів.

Виховна робота будується за такими напрямами: національно-патріотичне, правове, превентивне, художньо-естетичне, екологічне, трудове виховання, розвиток учнівського самоврядування, формування здорового способу життя. З метою реалізації основних напрямів виховної роботи з дітьми та учнівською молоддю проводиться систематична превентивна, профілактична, послідовна виховна робота у закладах освіти міста.  Вироблена система правовиховної роботи, яка уособлює в собі дієві заходи щодо попередження злочинності, правопорушень, бродяжництва, насильства в учнівському середовищі. На обліку у закладах загальної середньої освіти знаходиться 32 учні, які потребують додаткової уваги. Відповідно плану проводяться зустрічі з представниками правоохоронних органів під час проведення місячників, декад, тижнів правових знань. Превентивне, профілактичне виховання в закладах загальної середньої освіти включає проведення засідань шкільних рад профілактики, організацію виставок науково-публіцистичної літератури в шкільних бібліотеках, зустрічі з лікарями, працівниками правоохоронних органів, проведення індивідуальної, корекційної роботи з учнівською молоддю. Учні, які потребують додаткової уваги охоплені гуртковою, секційною роботою у позанавчальний час у закладах загальної середньої, позашкільної освіти, шкільні практичні психологи проводять з ними індивідуальні, корекційні заняття. Учні, які потребують додаткової уваги відвідують спортивні секці та заняття гуртків у школах та позашкільних закладах. Однією із важливих ланок роботи по попередженню правопорушень є проведення дієвих заходів із батьківською громадськістю: проведення профілактичних бесід, загальношкільних та класних батьківських зборів, засідань батьківського університету, метою яких є налагодження взаємопорозуміння батьків і дітей у родині та класному колективі, психологічні індивідуальні консультації з батьками.

Учнівські ради шкіл є ініціаторами та учасниками профілактичних заходів: проведення Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок», «Щоденник», допомога педагогічним колективам у проведенні загальношкільних лінійок, випуск стіннівок на актуальні теми навчального закладу. Пріоритетним завданням закладів загальної середньої, позашкільної освіти залишається правопросвітницька робота з дітьми та учнівською молоддю. З цією метою в навчальних закладах проводиться інформаційна, роз’яснювальна робота серед дітей щодо формування навичок здорового способу життя, профілактики шкідливих звичок.

Педагогічними колективами навчальних закладів активно впроваджуються сучасні технології, методи навчання та виховання, які зорієнтовані на особистість дитини, створення умов для його самовираження і саморозвитку. На базі закладів загальної та позашкільної освіти плідно працюють шкільні методичні об’єднання класних керівників, керівників гурткової роботи. Реалізація напрямів виховної роботи  знаходить своє місце у впровадженні проектної діяльності – учні  шкіл та вихованці закладів позашкільної освіти беруть участь у проектах: «Добрик крокує планетою» для учнів молодшого шкільного віку; проекті «Євробачення» для дітей середньої і старшої школи з метою ознайомлення із країнами Євросоюзу; проекті «Герої, які не вмирають», присвячений Дню пам’яті героїв Крут; науково-дослідницьких проектах «Визначні постаті школи», «Герої сучасності серед нас». Впроваджується освітній проект з проблем протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, зокрема проект «Флай-пей» – чесна гра за сприяння німецького товариства міжнародного співробітництва, соціально-освітній  проект «Голос крові: ми Українці».

З метою залучення учнівської молоді до активних форм історико-краєзнавчої, пошуково-дослідницької, волонтерсько-благодійної діяльності пошуковий загін центру позашкільної освіти «Скарби націй» у рамках обласної краєзнавчої конференції «Герої сучасності серед нас» презентував пошуково-краєзнавчу роботу «Добра багато не буває». Стало доброю традицією проведення міського етапу фізкультурно-патріотичних фестивалів «Козацький гарт» та «Джура», під час проведення яких учні демонструють свої знання з історії українського козацтва та навички у швидкості, силі і спритності. У процесі пошукової роботи учасники проектів набули поглиблених, об’єктивних знань про історію, природу рідного краю, історичні події, життя видатних земляків. Учні та вихованці стали учасниками вікторин, екскурсійних програм, краєзнавчих свят, конференцій, квестів та інших форм роботи. У навчальних закладах схвалені та узагальнені у збірники рішеннями науково-методичних рад закладів досвіди з виховної роботи, які презентовано у формі відкритих загальношкільних заходів («Організація змістовного дозвілля вихованців позашкільних навчальних закладів», «Інноваційні підходи до реалізації оздоровчої функції позашкільної освіти», «Діяльність позашкільного навчального закладу щодо організації взаємодії з батьками»).

З метою залучення школярів до самостійного, щоденного виконання фізичних вправ, формування здорового способу життя у навчальних закладах міста проводяться спортивні свята: «Веселі старти», «Тато, мама, я – спортивна сім’я», «Козацькі розваги», «Малі олімпійські ігри» та інші.

Проводяться спортивні змагання міського та шкільного рівнів з футболу, футзалу, стритболу (баскетбол 3+3), легкої атлетики, лижні гонки, шахи, шкільні спартакіади.

Вихованці закладів позашкільної освіти та учні шкіл виборюють призові місця у конкурсах міського, обласного, Всеукраїнського та Міжнародного рівнів. Так, вихованці гуртків турисько-краєзнавчого напрямку центру позашкільної освіти взяли участь в обласному етапі Всеукраїнської експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина –Україна», вибороли І місце у заочному етапі обласного конкурсу пошукових загонів «Пам’ятати. Відродити. Зберегти» (керівник гуртків Безугла І.Д.). Вихованці гуртків декоративно-прикладного та екологічно-натуралістичного профілів взяли участь у обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Український сувенір» та посіли 13 призових місць (керівники гуртків Коростіль Н.М., Пронікова О.К., Верхова О.І., Омельченко Н.В., Іщенко Л.В., Корчменко А.М., Зубко Л.М., Сосєдка Ю.А.). Вихованці гуртків «Уроки здоров’я» та «Формування здорового способу  життя» вибороли І місце в обласному конкурсі творчих робіт « Здорове життя  успіх буття» (керівник Сіренко Н.А.). Вихованці хореографічного колективу «Соняшник» взяли участь у міжрегіональному фестивалі-конкурсі з сучасного танцю «Чарівний світ» та посіли І і ІІІ місце (керівники Капуста М.С., Усенко І.О.). Вихованці хореографічних колективів «Веселка» та «Соняшник» (керівники Литовченко Т.П. та Усенко І.О.) взяли участь в обласному конкурсі сучасного танцю «Магія танцю» та посіли одне перше та два других місця. Вихованці хореографічного колективу «Веселка» (керівник Литовченко Т.П.) взяли участь у Міжнародних відкритих фестивалях-конкурсах з хореографії «Осінній фестиваль творчості» та «European show danse festival» і були нагороджені медалями та грамотами за перемоги. Вихованці гуртка «Royal Dance» взяли участь у Всеукраїнському чемпіонаті України зі спортивно-бальних танців «Тріумф-2017», Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Кубок мрії» (керівник гуртка Лисенко І.М.) та відзначені грамотами і медалями.

Пошуковий загін ЗОШ №4 виборов ІІ місце в обласному етапі Всеукраінської експедиції «Ветеран живе поруч». Юні вихованці відпочинкового табору «Гопачок» ЗОШ № 6 посіли ІІ місце у обласному етапі конкурсу на кращий  відпочинковий табір. Юні спортсмени  Лебединської дитячо-юнацької школи беруть результативну участь в обласних змаганнях з легкої атлетики серед учнів дитячо-юнацьких спортивних шкіл та здобувають перемоги. У 2017 навчальному році два вихованці Лебединської дитячо-юнацької спортивної школи направлені для подальшого вдосконалення спортивної майстерності: Шульга І. до Школи олімпійського резерву (м. Київ); Пустогвар В. до Сумського обласного ліцею-інтернату спортивного профілю .

У місті створена і працює міська Рада старшокласників «Лідер +» на базі центру позашкільної освіти. За ініціативи членів міської ради проведені численні акції, конкурси, зустрічі «за круглим столом», зокрема: участь у Благодійній акції «Діти-дітям», проведення загальноміської ранкової зарядки у рамках впровадження здоров’язбережувальних технологій, участь у роботі обласного засідання у форматі круглого столу  «Патріотична хвиля».

Учнями шкіл, позашкільних закладів здійснюється активна підтримка бійців АТО. Учні виготовляли вітальні листівки, писали листи, виготовляли подарунки для воїнів, а земляки-волонтери відвозили і передавали їх нашим бійцям, які несуть службу у різних військових підрозділах. Нещодавно із зони антитерористичної  операції повернувся волонтер Коростіль Олександр Михайлович, який привіз подарунки – державні  прапори України з автографами та підписами воїнів Збройних Сил України. Подарунки захисників України розміщені у шкільних музеях.

Серед інших важливих рішень, прийнятих членами виконкому, було схвалення Міської Програми поводження із побутовими відходами у місті Лебедині на період з 2018 по 2020 роки. Метою Програми є удосконалення системи поводження з відходами на території Лебединської міської ради, яка забезпечує: запобігання несанкціонованому накопиченню відходів на міській території, обмеження їх шкідливого впливу на навколишнє природне середовище, забезпечення санітарно-епідеміологічної безпеки, чистоти міста та здоров’я населення; впровадження нових сучасних технологій в поводженні з твердими побутовими відходами, створення умов для залучення потужностей для переробки,  утилізації відходів, впровадження технологій сортування і первинної обробки твердих побутових відходів, що дозволить скоротити обсяги захоронення відходів на полігоні ТПВ; максимально повне збирання та утилізацію відходів; безпечне видалення відходів та покращення умов проживання мешканців міста.

Крім цього, членами виконавчого комітету були розглянуті та схвалені й інші не менш важливі проекти рішень.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *