У полі зору раціональне використання земель міської ради

12 березня під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, розглядалось питання щодо стану раціонального використання земель міської ради та надходження коштів від сплати орендної плати за земельні ділянки, які знаходяться на території міської ради.

Як повідомила головний спеціаліст по земельних питаннях управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради Людмила Клюс, на території Лебединської міської ради налічується 16746 га земель.

Всього на території міста діє 113 договорів оренди земель комунальної власності. Протягом 2017 року до міського бюджету сплачено коштів за оренду земельних ділянок: юридичні особи 2299,0 тис.грн; фізичні особи 387,5 тис.грн. За 2018 рік до бюджету надійшло: від юридичних осіб – 386,8 тис.грн.; фізичних осіб – 63,6 тис.грн.

За оперативними даними, протягом 2017 року борг по сплаті коштів за оренду землі зменшився на 271,4 тис. грн. і станом на 01.01.2018 складає 111,1 тис.грн. Не надійшла сплата у 2017 році по 14 договорам оренди землі.

Загальна сума надходжень по сплаті земельного податку у міський бюджет за 2017 рік становить 2456,7 тис. грн., в тому числі: юридичні особи 2235,6  тис.грн; фізичні особи 221,1 тис.грн. За 2 місяці 2018 року надійшло – 555,3 тис.грн.

Протягом 2017-2018 років, постійно вирішувалися земельні спори відповідно до поданих заяв громадян міста (15), а також у робочому порядку без подання заяв за усними зверненнями.

Боржникам по сплаті орендної плати за користування земельними ділянками у телефонному режимі проводилися нагадування про своєчасну сплату. По деяким об’єктам передано матеріали до Роменської місцевої прокуратури для підготовки позовних заяв на примусове відшкодування заборгованості з орендної плати.

 За 2017 рік до відділу містобудування та архітектури направлено 338 заяв від громадян та юридичних осіб: на внесення змін та доповнень до рішень міської ради та виконкому – 9, на дозвіл на розробку проектів землеустрою – 8,  дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою – 56, затвердження проектів землеустрою – 7, затвердження технічних документації – 108, продаж земельної ділянки – 1, надання в оренду земельної ділянки – 6, про припинення права користування земельною ділянкою – 3, передачу у приватну власність земельну ділянку – 3. Відповідно до звернень, прийнято 52 рішення Лебединської міської ради.

Також за звітний період надано 225 довідок про правовий статус земельної ділянки для прийняття спадщини, купівлі – продажу земельної ділянки, до суду тощо.

Сімнадцятою сесією Лебединської міської ради сьомого скликання від 31.01.2017 прийнято рішення про оголошення об’єктом природно-заповідного фонду території водно-болотного масиву в заплаві річки Псел поблизу села Куданівка загальнозоологічним заказником місцевого значення «Куданівське болото», орієнтовною площею 79,68 га із земель, що перебувають у власності територіальної громади міста Лебедина.

На виконання протокольних доручень за результатами засідання Координаційної ради з надання допомоги учасникам АТО та членам їх сімей у Сумській обл. від 12.11.2015 року, виконавчий комітет міської ради створює єдину базу даних земельних ділянок Сумської області, придатних для індивідуального житлового будівництва і ведення селянського господарства, які можуть надаватися демобілізованим військовослужбовцям (учасникам АТО). Ведеться облік та реєстрація заяв від учасників бойових дій (учасників АТО), які бажають отримати безоплатно земельні ділянки:

– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, для будівництва індивідуальних гаражів у власність (станом на 01.03.2018 р. зареєстровано 130 заяв). З них: 5 учасників АТО отримали дозвіл та затвердили проекти землеустрою щодо відведення земельної ділянки у приватну власність площею 0,1000 га;

– для ведення особистого селянського господарства (станом на 01.03.2018 р. зареєстровано 126 заяв).

Під час обговорення поточних питань, міський голова Олександр Бакликов звернув увагу працівників комунальних служб міста щодо благоустрою території, зокрема йшлося про розчищення від підталого снігу доріг та тротуарів міста.

Окрім цього, директор ПО «Лебединський ринок» Оксана Карпенко попередила присутніх про те, що протягом останнього часу по суботам на ринку почастішали випадки крадіжок гаманців. А тому, роблячи закупи, варто бути уважними та обережними, пильно слідкувати за своїми речами, особливо, коли знаходитеся там, де є велике скупчення людей.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *