Порядок обчислення страхового стажу для пенсії

Страховий стаж з січня 2004 року обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, до зазначеної дати — на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі — Закон 1058).

Періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до 01.01.2004, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, чинним раніше (на підставі документів трудової книжки, диплому про навчання, військового квитка, свідоцтва про народження дитини тощо).

За наявності підстав до зазначених періодів застосовуються і норми законодавства щодо пільгового обчислення стажу.

До страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності або у зв’язку з втратою годувальника, крім наявного страхового стажу, зараховується також на загальних підставах, відповідно, період з дня встановлення інвалідності до досягнення особою віку, передбаченого частиною першою ст.26 Закону 1058, та період з дня смерті годувальника до дати, коли годувальник досяг би віку, передбаченого частиною першою ст.26 Закону 1058.

Період, протягом якого особа, яка підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, отримувала допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності) та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації, також включається до страхового стажу.

Час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи зі шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і у пільгових розмірах.

Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, якщо сума сплачених за цей місяць страхових внесків з урахуванням сум страхових внесків, сплачених виходячи з мінімальної заробітної плати, є не меншою за мінімальний страховий внесок.

У разі якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків з урахуванням сум страхових внесків, сплачених виходячи з мінімальної заробітної плати, є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць, за умови здійснення в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду України, відповідної доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Доплати до суми більшої, ніж мінімальний страховий внесок, законодавством не передбачено.

Якщо зазначену доплату не буде здійснено, до страхового стажу зараховується період, визначений за кожний місяць сплати страхових внесків пропорційно до суми сплачених страхових внесків.

Наприклад, громадянин А. з січня по березень 2008р. працював на підприємстві на умовах неповного робочого часу, одержував заробітну плату в розмірі 300 грн. щомісяця при мінімальній заробітній платі на той час 555грн. й набув 1 місяць 22 дні страхового стажу, оскільки стаж зараховано пропорційно сплаченим внескам із зарплати 300 грн.

У разі якщо працівник виявив бажання доплатити до мінімального страхового внеску для зарахування до страхового стажу зазначених місяців як повних, йому необхідно доплатити за січень – березень 2008р. 227,04 грн. (різниця між мінімальним страховим внеском та фактично сплаченим внеском роботодавцем у 2008 р.)

Якщо особа в певних періодах не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, вона має право докупити страховий стаж шляхом укладання договору добровільного страхування та сплати внесків в добровільному порядку, але не раніше ніж до 1 січня 2004р. При цьому сума сплаченого єдиного внеску по договору про одноразову сплату за попередні періоди за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладання договору, помножений на коефіцієнт 2 ( у 2018 році – 1638,12 грн. за 1 місяць стажу).

Також наголошую, що докупити можна лише загальний страховий стаж. Не можна докупити спеціальний стаж, наприклад стаж, що дає право на пенсію за вислугу років, пільгову пенсію за списком 1 та списком 2.

Шановні громадяни, з питання обрахунку страхового стажу звертайтеся до управління Пенсійного фонду за адресою: м.Лебедин, вул.Шевська, буд.6Б. Консультації можна отримати за телефоном “гарячої” лінії 2-14-90

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *