Стан роботи по здійсненню соціального супроводу сімей та осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах протягом 2017 року

Під час чергової апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, присутнім була доведена до відома інформація про стан роботи по здійсненню соціального супроводу сімей та осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах. Зокрема, директор Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Кисла зазначила, що соціальний супровід сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, здійснення соціальних заходів, спрямованих на вихід із складних життєвих обставин, які вони не в змозі самостійно подолати, створення умов для самостійного розв’язання життєвих проблем, що виникають у сім’ї та повернення до повноцінного життя родини є пріоритетом у роботі Центру. Найчастіше у сім’ях виникають проблеми, пов’язані з  ухилянням батьків від виконання обов’язків з виховання дитини; способом життя, внаслідок якого один із членів сім’ї (особа) частково або повністю не має здатності чи можливості самостійно піклуватися про особисте життя та брати участь у суспільному житті;  жорстоким поводженням з дитиною в сім’ї або реальна загроза вчинення насильства; відсутністю постійного місця роботи у працездатних членів сім’ї, низьке матеріальне становище; відсутністю житла, придатного для проживання; відбуванням покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк; тривалою хворобою, встановленням інвалідності (у тому числі дітей), вродженими вадами фізичного та психічного розвитку, малозабезпеченістю, безробіттям одного з членів сім’ї (особи), що негативно впливає на виконання батьківських обов’язків, призводить до неналежного утримання дитини та догляду за нею.
Протягом 2017 року працівниками центру опрацьовано 266 повідомлень, здійснено 72 оцінки потреб дитини та її сім’ї. Виявлено 55 сімей, в них 111 дітей в складних життєвих обставинах. Соціальним супроводом було охоплено 21 сім’ю в них 36 дітей, що потребували системної та комплексної допомоги.
Серед категорій сімей, які були охоплені соціальним супроводом переважають сім’ї таких категорій:
– сім’ї в яких батьки ухиляються від виконання своїх обов’язки – 15 сімей, 29 дітей;
–  сім’ї в яких діти постраждали від насильства або існує ризик його вчинення – 4 сім’ї, 5 дітей;
– сім’ї в яких є неповнолітній, який засуджений до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі – 2 сім’ї, 2 дітей.
Було знято з соціального супроводу 11 сімей: з позитивним результатом – 7 сімей, з них подолано складні життєві обставини у 5 сім’ях, мінімізовані складні життєві обставини у 2 сім’ях; у зв’язку з переїздом – З сім’ї та у зв’язку із письмовою відмовою від соціального супроводу – 1 сім’я.
Отже, 10 сімей продовжать перебувати під соціальним супроводом у 2018 році.На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30.10.2014 №623 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо функціональних обов’язків державного соціального інспектора» центром протягом 2017 року було проведено 145 вибіркових обстежень щодо виплат допомоги при народженні дитини. Пропозицій щодо припинення виплати допомоги, підготовлених спеціалістами центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді не було.
Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді ведеться робота з демобілізованими учасниками АТО. Фахівці центру відвідали протягом 2017 року 31 сім’ю учасників АТО за місцем проживання. Під час відвідування визначались потреби сім’ї та можливості їх задовольнити, надавався перелік необхідних послуг, коло спеціалістів для надання підтримки та допомоги. За результатами відвідування складається соціальний паспорт ‘ учасника АТО та його сім’ї та надається інформаційні матеріали «23 поради військових психологів сім’ям бійців АТО», «Куди звертатися учаснику АТО в м. Лебедині за отриманням послуг». Учасників АТО та їх сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді не виявлено.
Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надає соціальні послуги внутрішньо переміщеним особам та їх сім’ям з урахуванням визначених потреб.
Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надає соціальні послуги внутрішньо переміщеним особам та їх сім’ям з урахуванням визначених потреб. В 2017 році під соціальним супроводом міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, у зв’язку із складними життєвими обставинами перебувала 1 сім’я переселенців. Дана родина була знята з супроводу у зв’язку із переїздом в інший район.
З метою реалізації Закону України від 26.01.2016 № 936-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», на виконання листа Мінсоцполітики від 11.05.2017 №9765/0/2-17/37 центр проводить оцінку потреб усіх внутрішньо переміщених дітей, які проживають на даний час в м. Лебедині, з метою виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та/або мають право на отримання статусу дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройного конфлікту. Протягом 2017 року було здійснено 17 оцінок потреб.
Пріоритетним напрямком роботи центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є сприяння розвитку та функціонуванню сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, здійснення підбору та направлення кандидатів у прийомні батьки та батьки вихователі, потенційних опікунів, піклувальників на навчання, забезпечення участі у підвищенні кваліфікації прийомних батьків та батьків вихователів, забезпечення соціального супроводження прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу.
Під соціальним супроводженням центру протягом 2017 року перебувало 6 прийомних сімей, в яких виховується 8 прийомних дітей та 1 дитячий будинок сімейного типу де виховується 6 дітей-вихованців. 1 прийомна сім’я припинила своє функціонування у зв’язку із усиновленням дитини. За поданням центру в 2017 році пройшли навчання з підвищення виховного потенціалу прийомних батьків та батьків-вихователів на базі Сумського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді прийомні батьки з З прийомних сімей та батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу.
Законом України від 26.01.2016 року № 936-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» запроваджено нову форму тимчасового сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – сім’я патронатного вихователя. До центру звернулись 2 сім’ї та 1 особа з приводу створення патронатної сім’ї. 1 сім’я пройшла навчання за Програмою підготовки патронатних вихователів, затвердженою наказом Міністерства соціальної політики 19.08.2017 року № 1349 «Про затвердження Програми підготовки патронатних вихователів» та отримали рекомендацію. Лебедин одне із перших міст на Сумщині, де буде впроваджено патронат над дитиною.
Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на базі Лебединського відділу з питань пробації в перший понеділок місяця, згідно плану роботи, проводиться профілактично-просвітницька робота серед молоді, яка засуджена до покарань не пов’язаних з позбавленням волі. Було проведено 12 заходів, відео лекторіїв на різну тематику. Протягом 2017 року 28 особам з числа молоді, засуджених до виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі центром надавались соціальні послуги за карткою надання соціальних послуг, а також розповсюджувались буклети, листівки, профілактичного характеру.
Протягом 2017 року під соціальним супроводом перебувало 2 сім’ї в яких виховуються 2 неповнолітніх, які засуджені до покарань не пов’язаних з позбавленням волі.
Центром соціальних служб проводиться профілактично-просвітницька робота серед учнівської та студентської молоді міста, а також громадян, які перебувають   в   центрі   зайнятості.   Метою   заходів,   акцій   є   профілактика правопорушень, негативних явищ в дитячому та молодіжному середовищі та пропаганда здорового способу життя серед дітей та молоді, запобігання соціальному сирітству, профілактика ВІЛ/СНІДу, запобігання насильству в сім’ї, торгівлі людьми. В 2017 році розповсюджено 840 буклетів різного спрямування. Лебединський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді співпрацював з Вищим комунальним навчальним закладом Сумської обласної ради «Лебединське педагогічне училище ім. А.С. Макаренка», студенти якого залучалися до проведення профілактичних заходів. Робота Центру постійно висвітлюється на офіційному сайті міської ради.Наступним “Про роботу зі звернення громадян по КП «Водоканал» у 2017 році доповідав директор КП “Водоканал” Микола Литовченко.
На підприємстві КП «Водоканал» відпрацьовано систему роботи зі зверненнями громадян. З метою підвищення ефективної роботи зі зверненнями забезпечено всебічний розгляд заяв та їх оперативне вирішення. Особливу увагу приділяється ввічливому та уважному ставленню працівників під час особистого прийому чи розгляді заяв громадян, не допускаються неправдиві відписки. Абоненти найчастіше цікавляться чи правильно проведено нарахування коштів за водопостачання та водовідведення, просять роз’яснити окремі норми споживання води без приладів обліку, також щодо порядку надання пільг окремим категоріям населення.
Прийом громадян для вирішення особистих питань проводиться з 9.00 до 11.00 години щовівторка. Заведений журнал обліку прийому громадян. Станом на 31.12.2017 року зареєстровано 47 звернень (у 2016 році 58 звернень). Всі звернення вирішено позитивно. Всі заяви розглянуті, і відповіді подані в термін встановлений чинний законодавством. Порушень розгляду звернень не має.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *