Епізоотична ситуація у місті під контролем

31 січня відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Лебединській міській раді. Голова комісії Олена Кірєєва повідомила присутнім про епізоотичну ситуацію у Сумській області загалом. На сьогодні область щодо АЧС благополучна, станом на 01.01.2018 р. було зафіксовано 2 випадки (с. Лучка, Л.Долинського р-ну; с. Собичеве, Шосткинського р-ну), але в зв’язку із проведенням заключних ветеринарно-санітарних заходів по ліквідації спалаху та оздоровленню карантин було знято.

З початку цього року в Україні зафіксовані спалахи АЧС у шести областях, а карантин продовжує діяти у 36 неблагополучних пунктах у 15 областях, зокрема, у Харківській та Полтавській, які ділять кордон із Сумщиною. Ситуація прогресує та здебільшого ускладнюється невиконанням елементарних ветеринарно-санітарних вимог біозахисту керівниками сільгосппідприємств та домогосподарств, тваринниками свинарської галузі.

Іншим важливим питанням в області та Україні є загострення ситуації по сказу тварин. Рік почався, а в області вже зареєстровано 6 спалахів. По Україні зареєстровано 1356 неблагополучних пунктів, що перевищує минулорічні показники через неналежну вакцинопрофілактику в попередні роки.

Існує і потенційна загроза занесення вузликового дерматиту ВРХ, ящуру тварин, грипу птиці та інишх захворювань, які на сьогодні не реєструються в нашій державі. Небезпеку та загрозу здоров’ю тварин та людей несуть і такі захворювання як туберкульоз, лейкоз, лептоспіроз. На сьогодні в області зафіксовано спалах хронічної інфекції – лейкозу ВРХ в ТОВ-АФ «Хоружівка», с. Хоружівка, Недригайлівського р-ну, який виник у результаті приховування виявлення в минулорічних лабораторних дослідженнях  РІД+ тварин, а  також недбалості під час виконання функціональних обов’язків фахівців служби ветмедицини, за участі відповідальних посадових та зацікавлених осіб господарства. Рішенням ДНПК при Недригайлівській РДА на господарство накладені карантинні обмеження.

У зв’язку із вищевикладеним та з метою утримання епізоотичної ситуації щодо інфекцій тварин контрольованою та недопущення занесення у майбутньому, членами ДНПК при Лебединській міській раді було вирішено продовжити виконання профілактичних заходів, прийнятих рішеннями попередніх засідань комісії та зобов’язати керівників господарств негайно повідомляти начальника Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області та голову Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Лебединській міській раді про захворювання чи загибель тварин, якщо фіксуються такі випадки у господарствах.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *