День студентів (Тетянин день)

12 січня 1755-го імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ «Про заснування Московського університету», тож 12 (25 за новим стилем) січня стало офіційним університетським днем.
З того часу свята Татіана вважається покровителькою студентів, це ім’я в перекладі з грецької означає «упорядниця». У 1960—1970 роках Тетянин день перетворюється на неофіційне студентський свято. До того ж, з нього починалися студентські канікули, і саме ця подія студентська братія завжди весело відзначала. Святкування «професійного» дня студентів мало традиції і ритуал: влаштовувалися урочисті акти з роздачею нагород і промовами.
Це веселе свято відзначається студентами України, Росії, Білорусі та Молдови. У цей день прийнято возносити молитви святій мучениці Тетяні, яка протегує студентству. При багатьох храмах науки встановлені невеликі церкви, дуже популярні в середовищі молоді. Вже стало традицією в День студента, а також перед початком навчального року і між сесіями ставити свічки на удачу. А якщо врахувати, що після Тетяниного дня починаються студентські канікули, то можна припустити: народні гуляння з цього приводу будуть мати веселе продовження.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *