Під контролем епізоотична ситуація в місті

28 листопада відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Лебединської міської ради. Про епізоотичну ситуацію у Сумській області загалом доповів начальник Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській oблacтi Олександр Скварча. Щодо африканської чуми свиней, то ситуація по Україні загострюється – з початку цього року виявлено 134 випадки АЧС (110 – домашні, 19 дикі, 5 інфікованих об’єктів) у 24 областях. Карантин продовжує діяти у 23 неблагополучних пунктах по АЧС в 13 областях України: Закарпатській (4), Рівненській (3), Луганській (3), Одеській (2), Миколаївській (2), Полтавській (2), Вінницькій ( 1 ), Київській ( 1 ), Чернігівській (1), Черкаській ( 1 ), Тернопільській (1). Чернівецькій (1) та Сумській (1).

В області зареєстрований 1 випадок спалаху інфекції. У мешканця с. Собичеве, Шосткинського району захворіло двоє свиней, яких вимушено забили з підозрою на АЧС. 21 листопада було відібрано патологічний матеріал i направлено в регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби в Полтавській області – діагноз підтверджено  звітом про результати дослідження патологічного матеріалу № 002495 п.м 17 від 21.11.2017 р., виявлено ДНК вipycy африканської чуми свиней. Рішенням ДНПК при Шосткинській райдержадміністрації від 22.11.2017 р. визначено дворище громадянина епізоотичним вогнищем, с. Собичеве – зоною захисту, територію навколо с. Собичеве у радіусі до 10 км – зоною спостереження (нагляду), до якої також належать села Макове, Гукове та Гамаліївка Шосткинського району.

На засіданні ДНПК при Шосткинській райдержадміністрації затверджений план заходів щодо профілактики, недопущения поширення та ліквідації захворювання, затверджена схема інформування для забезпечення оперативного зв’язку i координації вcix запланованих дій. Причини виникнення не встановлені, але можна припустити, що вони характерні, як i в більшості випадків: порушення елементарних ветеринарно-санітарних вимог утримання свиней та неконтрольоване, хаотичне перевезення живих тварин, сировини та продукції тваринного походження, некерована популяція диких кабанів, а також сумнівне виконання відповідних заходів у ході полювання та депопуляції в мисливських угіддях.

Сезон полювання на парнокопитну дичину розпочався, а відтак жоден впольований кабан не повинен пройти в обхід лабораторної діагностики i для цього необхідно створити групи з зацікавлених служб та структур, які шляхом контрольних рейдів дисциплінуватимуть колективи мисливців.

Щодо епізоотичної ситуації по сказу тварин, то ситуація в області також, на жаль, загострюється – на сьогодні зареєстровано 49 випадків захворювання на сказ тварин: лисиця – 15; собаки – 10; коти – 7; єноти – 4, ВРХ – 13. В розрізі районів найбільше спалахів зареєстровано в Білопільському (7), Липово-Долинському (6), Сумському (6). Путивльському, Роменському (по 5 випадків).

Щодо cитyaції із захворюванням на нодулярний дерматит ВРХ (заразний вузликовий дерматит), то Міжнародне епізоотичне бюро (МЕБ) попереджає, що епізоотією уже охоплені країни Pocії, Болгарії, Угорщини, Австрії, Bipмeнії, Ірану, Казахстану. Bipyc спалахнув за 200 км від кордону iз Луганською областю або за 340 км від Харкова. Якщо брати до уваги той факт, що швидкість просування цієї хвороби – 100 км за добу, то ймовірно, що вже найближчим часом вipyc може потрапити до України. Враховуючи епізоотичну ситуацію навколо України, відсутність вакцинації, станом на сьогодні  icнyє ризик епізоотії нодулярного дерматиту ВРХ на території нашої  держави. Специфічного лікування цієї хвороби не icнyє. Тотальне виснаження може тривати місяцями, тому тварин доводиться забивати. Можуть хворіти вівці та кози. Людям вірус не передається.

У випадку поширення  вipycy на території України, орієнтовна втрата промислового стада в господарствах складатиме: падіж 40-70 %, пожиттєве зниження продуктивності 30-40%, падіж телят до 90 %, повна утилізція молока на період карантину – 28 днів. Тому краше проводити профілактику цієї хвороби.

Згідно з даними МЕБ, лише з початку цього року ящур був зареєстрований в Зімбабве, Ізраїлі, Іорданії, Китаї, Монголії, Південноафриканській республіці та Південній Kopeї. Ендемічними щодо цього захворювання залишаються В’єтнам, Лівія, Палестина та Туреччина. Hapaзi територія України залишається вільною від ящуру, проте вже у наступному poцi може виникнути занесення хвороби, оскільки вірус активно розповсюджується по території Російської Федерації (Башкитарстан: 5 неблагополучних пунктів). У випадку поширення Україною ящуру, в зоні ризику опиняються вci суб’єкти господарювання, незалежно від форми власності, діяльність яких пов’язана з утриманням та oбігом ВРХ, ДРХ, свиней тощо, отриманням та переробкою продукції з них. Ящур спричиняє значні економічні втрати через зниження молочної га м’ясної продуктивності, втрату відтворювальних функцій тварин, загибель хворих тварин, що є причиною обмежень при здійсненні міжнародної торгівлі.

У зв’язку із вищевикладеним, Державною надзвичайною протиепізоотичною комісією при виконавчому комітеті Лебединської міської ради було вирішено: продовжити контроль за проведениям заходів, направлених на недопущення занесення африканської чуми свиней на територію Лебединської міської ради; продовжити виконання попередніх протокольних рішень комісії, забезпечити виконання інструкції з профілактики та боротьби iз африканською чумою свиней, зареестрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2017 р. за № 432/30300. З метою недопущения поширення інфекції АЧС, було вирішено переглянути та впорядкувати списки бригад по депопуляції дикого кабана на предмет проживания та реєстрації мисливців – членів бригад на відповідних адміністративних територіях, де проводяться заходи з депопуляції та відсутності i відмови від утримання в домашніх господарствах поголів’я свиней. У зв’язку з тим, що область набула статусу неблагополучної по АЧС, поновити та проводити депопуляцію дикого кабана на піпорядкованих мисливських угіддях. Під час проведення заходів з депопуляції забезпечити виконання відповідних вимог ветеринарно-санітарних заходів щодо цього. З метою профілактики сказу в дикій фауні, вирішено внести в план протиепізоотичних заходів по профілактиці основних заразних хвороб тварин на 2018 piк розрахунки пероральної імунізації на території Лебединської міської ради. Вирішено забезпечити облік ycix наявних суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією ВРХ,  переробкою та зберіганням продукції, незалежно від форми власності та підпорядкування. Вжити заходів щодо проведения ідентифікації наявного поголів’я ВРХ.

Крім того, було вирішено затвердити плани заходів щодо оптимізації щільності червоної лисиці на відповідних тepиторіях угідь.

 

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *