Під контролем запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності

Питання про проведену роботу по запобіганню дитячій бездоглядності та безпритульності по місту розглядалося сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим. Начальник служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради Світлана Древаль повідомила, що найчастіше причинами дитячої бездоглядності та безпритульності є погіршення матеріального благополуччя населення, збільшення чисельності непрацюючих батьків, зниження відповідальності батьків за виховання дітей, і, як наслідок, загострення конфліктів між батьками та дітьми. Переважна більшість безпритульних дітей походить з сімей, де рідні батьки розлучені і проживають окремо, або хтось із батьків відбуває покарання, економічно неспроможних сімей, де рівень доходів є низьким, нерідко, з поганими житловими умовами, де батьки ведуть асоціальний спосіб життя, зловживають алкоголем, мають проблеми із законом.

Саме тому основним напрямком роботи служби у справах дітей є вчасне виявлення таких сімей та проведення з ними відповідної профілактично-виховної роботи, спрямованої на збереження для дитини її біологічної родини. Служба у справах дітей взаємодіє та тісно співпрацює з міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділом молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради, Лебединським районним відділом пробації, сектором превенції Лебединського відділення Сумського РВП ГУНП в Сумській обл., відділом освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради, загальноосвітніми та дошкільними навчальними закладами міста, відділом державної реєстрації актів цивільного стану, дитячим та пологовим відділеннями КУ Лебединська ЦРЛ ім. лікаря К.О. Зільберника.

Станом на 01.11.2017 на обліку служби у справах дітей перебуває 31 дитина, що опинилася в складних життєвих обставинах. Знято з обліку у зв’язку із зникненням підстав – 9. Протягом 11 місяців 2017 року до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей влаштовано 5 дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах, 2 дитини в Сумському обласному спеціалізованому будинку дитини.

Одним із основних напрямків роботи служби у справах дітей є виявлення дітей, які опинились у складних життєвих обставинах та проведення відповідної профілактичної роботи з ними. За повідомленнями громадян або суб’єктів соціальної роботи, спеціалісти служби у справах дітей разом із фахівцями з соціальної роботи міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснюють спільні відвідування родин, обстежують житлово-побутові умови та складають початкові акти оцінки потреб дитини/родини, які опинилися у складних життєвих обставинах. За період з початку року було здійснено 34 подібних обстеження.

Під час інспектування сімей спеціалісти служби у справах дітей, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводять з батьками профілактично-виховні бесіди щодо створення належних умов для проживання та виховання дітей. Їх попереджено про відповідальність за неналежне виконання своїх батьківських обов’язків. Батькам надаються роз’ясненння про права дитини і обов’язки батьків, відповідно до Законів України «Про охорону дитинства», «Про освіту» та Сімейного кодексу України. За результатами оцінки потреб дитини складаються індивідуальні плани соціального захисту на кожну дитину із залученням відповідних структурних підрозділів та здійснюється контроль за його виконанням. Сім’ї, діти з яких перебувають на обліку служби у справах дітей, як ті, що опинились в складних життєвих обставинах, перебувають на соціальному супроводі центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У випадку, коли проведена робота не дає позитивних результатів, службою у справах дітей порушується клопотання перед органами внутрішніх справ про притягнення цих батьків до адміністративної відповідальності за ст.184 КУпАП. Якщо за результатами співпраці суб’єктів соціальної роботи вичерпано можливості покращити становище дитини в біологічній сім’ї, службою у справах дітей готуються матеріали до суду про позбавлення цих батьків батьківських прав.

У загальноосвітніх навчальних закладах ведеться внутрішньошкільний облік учнів, схильних до правопорушень, неблагополучних родин. На обліку у загальноосвітніх навчальних закладах стоїть 26 неповнолітніх, які складають «групу ризику», 24 родини, які опинилися у складних життєвих умовах.   Навчальні заклади надають службі у справах дітей списки дітей, та сімей, які перебувають на внутрішнього шкільному обліку, спеціалісти служби беруть участь у засіданнях шкільних рад профілактики.

З метою виявлення та повернення до навчальних закладів дітей шкільного віку, не охоплених навчанням на початок навчального року, усунення причин та умов цього, соціального захисту виявлених дітей, запобігання їх бездоглядності та безпритульності, службою у справах дітей разом з відділом освіти, на виконання листа Міністерства соціальної політики України від 09.08.2017 № 16038/0/2-17/37 «Про організацію та проведення Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок»», проведено міські заходи профілактичного спрямування «Урок». Під час проведення цих заходів дітей, які без поважних причин не приступили до занять, у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах не виявлено.

За повідомленнями Лебединського відділення поліції спеціалістами служби у справах дітей проводяться обстеження умов проживання та відповідна профілактична робота із неповнолітніми, на стадії проведення досудового розслідування кримінальних справ.

Служба у справах дітей координує  діяльність консультативно-дорадчого органу – комісії з питань захисту прав дитини. З початку нового року було проведено  25 засідань комісії, на яких було розглянуто 24 питання неналежного виконання батьками батьківських обов’язків.

Також під час апаратної наради було обговорено багато інших важливих питань.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *