На порядку денному – соціальний захист населення

Сьогодні 6 листопада апаратна нарада була присвячена питанню стану соціального захисту населення міста.
Були розглянуті актуальні питання призначення і виплати державних соціальних допомог, оформлення громадянами міста субсидій, призначення допомог інвалідам, ветеранам війни, громадянам, які постраждали від аварії на ЧАЕС, а також допомоги вимушеним переселенцям та воїнам АТО. Доповідала Валентина Губська.
Соціальний захист малозабезпечених родин у разі підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги забезпечується шляхом надання таким родинам державної соціальної допомоги у вигляді житлових субсидій.
Житлові субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначаються відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995р. № 848 (зі змінами та доповненнями).
Субсидія є адресною безготівковою допомогою держави малозабезпеченим сім’ям на оплату житлово-комунальних послуг. Адресний характер допомоги означає, що вона призначається конкретній сім’ї за зверненням одного з членів домогосподарства.
По місту станом на 01.11.2017 року користуються житловою субсидією 7853 сім’ї, на 1 листопада 2015 року таких сімей було 5699. З початку 2017 року вперше за призначенням субсидії на оплату житлово-комунальних послуг звернулося 177 сімей. У жовтні вже проведено перерахунок розміру призначених субсидій на опалювальний період 2017-2018 рр. з урахуванням послуги з опалення та нового періоду врахування доходів відповідно до постанови КМУ № 609 від 18.08.2017 р. майже по 98% заяв отримувачів субсидій. Не перераховані заяви, які не пройшли перевірку на центральному рівні ДФС та ПФУ через зміни паспортних даних заявників. В жовтні місяці до управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Лебединської міської ради звернулося 268 громадян за призначенням житлової субсидії, яким субсидія була припинена через несплату платежів, чи за особистою заявою. В листопаді 2017 року планується збільшення звернень за призначенням субсидій, громадян, які на неопалювальний період відмовилися від призначення субсидії в зв’язку з переходом на пільги.
Постановою КМУ№ 385 від 31.05.2017 року змінено граничні показники вартості твердого палива та скрапленого газу для надання пільг і субсидій. В листопаді 2017 року буде проведений перерахунок розміру субсидії особам, звернення яких надійшли після набрання чинності вказаної постанови.
Рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради затверджено склад та повноваження Комісії з розгляду питань надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, пільг для населення. Відповідно до повноважень комісія розглядає заяви громадян про призначення субсидій, які не мають права на призначення на загальних підставах, а саме:
– на збільшену понад норму площу житла непрацездатним особам, які проживають самі;
– сім’я протягом 12 місяців перед зверненням здійснила одноразову покупку або оплатила послуги (будівництва, ремонту, мобільний зв’язок) на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень;
– з урахуванням кількості фактично проживаючих осіб;
– індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію, але які сплачують за послуги;
– особам, які орендують житло.
Протягом січня–жовтня 2017 року комісією надано дозволи для нарахування житлової субсидії 328 сім`ям. Всього за 2016 рік субсидію на оплату житлово-комунальних послуг призначено на суму 87 млн. 298тис. 238грн., за січень–жовтень 2017 р. – на суму 61млн. 6 тис. 575 грн., субсидію готівкою на придбання твердого палива та скрапленого газу за 2016 рік – 992 тис.474 грн., за січень-жовтень 2017 р.- на суму 831тис. 162грн. Заборгованість по виплаті субсидії готівкою на тверде паливо та скраплений газ станом на 1 листопада 2017 року складає 75тис.767грн.
1 листопада завершено прийом заяв на повернення частини суми невикористаної субсидії. До управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Лебединської міської ради надійшло 4222 заяви на загальну суму 2476278 грн.
Спеціалісти управління соціального захисту щоденно надають консультації мешканцям міста щодо умов надання субсидій за спрощеним порядком. На даний час прийом громадян проводять 2 спеціаліста.
З метою більш детального вивчення проблем населення з питань соціального захисту, управління у складі «мобільного соціального офісу» проводить виїзні прийоми громадян у селах Куданівка та Токарі.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *