Обласний семінар учителів історії та суспільних дисциплін

Відповідно до плану роботи Сумський ОІППО на 2017 рік, 28 вересня на базі навчальних закладів міста Лебедина проведено обласний семінар для вчителів історії та суспільних дисциплін «Формування соціальної та громадянської компетентності учнів на уроках суспільствознавства».
На семінарі були присутні 24 учителя суспільних дисциплін загальноосвітніх навчальних закладів міста, районів та об’єднаних територіальних громад закладів області.
Розпочався семінар зі знайомства з Лебединською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів No5, у ході якого директор школи Тетяна Миколаївна Нездоймишапка розповіла присутнім як через розвиток соціальних та громадянських компетентностей учнів створюється імідж сучасного навчального закладу.
Семінар відкрили: Олена Василівна Третьякова,-методист з історії та основ правознавства КЗ Сумський ОІППО; Кірєєва Олена Василівна – заступник міського голови; Володимир Васильович Доценко, – начальник відділу освіти Лебединської міської ради, Лариса Василівна Ковтуненко, – завідувач міського методичного кабінету.
Олена Василівна зупинилася на питанні роботи вчителя суспільних дисциплін з формування соціальної та громадянської компетентності учнів на уроках суспільствознавства. Наступним у роботі став дайджест професійної майстерності учителів -лауреатів обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року» різних років. Розпочала його вчитель історії Лебединської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів No4 Ірина Олександрівна Федірко, презентувавши вміння використовувати інформаційно -комунікативні технології як платформу для розвитку соціальної та громадянської компетентності учнів основної школи. ЇЇ учні-дев’ятикласники демонстрували вправність у роботі з мультимедійною дошкою, відеоджерелами, вміння аналізувати інформацію, отриману з інтернет-ресурсів. Ольга Миколаївна Шиян, вчитель історії та правознавства Лебединської школи І-ІІІ ступенів No3, ознайомила присутніх з власною системою роботи щодо формування соціальної та громадянської компетентності учнів на уроках суспільствознавства та в позакласній роботі. А підтвердженням дієвості такої системи стало відеозвернення випускниці минулого року, студентки Харківської Державної юридичної академії ім. Я. Мудрого. Запропонований педагогом майстер -клас для учителів з теми «Споживач» не залишив нікого байдужим.Міні-екскурсія центром міста, проведена учителем історії Лебединської школи No5, молодим фахівцем Денисом Вікторовичем Хріном, дозволила гостям познайомиться з історичним минулим Лебедина. У художньому музеї імені Б.К. Руднєва учасників семінару зустріли члени шкільного краєзнавчого клубу старшокласників. Їх керівник – вчитель історії, заступник директора Лебединської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів No1 Ірина Миколаївна Тимошенко – продемонструвала на практиці як інтегрована співпраця навчального закладу і музею сприяє формуванню соціальних компетентностей учнів. Ретельне вивчення фактів з минулого, робота в музейних архівах дозволило старшокласникам ще раз переконати присутніх у тому, що представники великої родини Капністів є зразком втілення мужності, патріотизму, героїзму і честі та зразком для наслідування сучасному поколінню. Цікавими були і розповіді працівників музею на чолі з директором А.А.Гельментіновим про експонати музею, пов’язані з епохою Капністів. Позакласний захід, підготовлений заступником директора з виховної роботи Лебединської школи No5 Ларисою Станіславівною Плужник, «Тепло долонь і серця – захисникам України » мав великий емоційний відгук як в серцях воїнів – захисників, які боронять нашу Державу сьогодні, так і в учасників семінару. Кожен виступ учнів, педагогів та батьків школи сповнював душу присутніх сподіваннями миру і добробуту в нашій країні. Завершився насичений подіями день методичним полілогом, де відбувся плідний обмін досвідом роботи за темою семінару та наданням методичних рекомендацій учасникам щодо реалізації завдань національно -патріотичноговиховання дітей і молоді у системі загальної середньої освіти.

Л.Ковтуненко – завідуюча ММК

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *