Підсумки літнього оздоровлення та відпочинку дітей та учнівської молоді влітку 2017 року

Сьогодні 25 вересня відбулася апаратна нарада, яку провів Олександр Бакликов. На ній були розглянуті питання:”Про підсумки літнього оздоровлення та відпочинку дітей та учнівської молоді влітку 2017 року” та “Про організацію оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2017 року”

Начальник відділу молоді і спорту Косянтин Забуга повідомив, що відповідно до Законів України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», рішення сесії обласної ради від 28.04.2017 року «Про обласну програму оздоровлення та відпочинку дітей на 2017рік» у місті вживаються заходи щодо якісного оздоровлення та змістовного відпочинку дітей міста та забезпечення стабільного функціонування закладів відпочинку в літній період 2017 року.

Рішенням двадцять першої сесії сьомого скликання Лебединської міської ради №383-МР від 30.05.2017р. в місті було прийнято «Міську програму оздоровлення та відпочинку дітей на 2017 рік». Прийнято розпорядження міського голови №77 від 19.05.2017р. Про організацію оздоровлення, відпочинку та зайнятості дітей, учнівської та студентської молоді влітку 2017 року в м. Лебедині». На проведення оздоровчої кампанії влітку 2017 року використано коштів з міського бюджету в сумі 168,9 тис.грн, із них 98,9 тис.грн. – харчування дітей у пришкільних та профільних таборах; 70,0 тис.грн. -придбання путівок за повну вартість для дітей пільгових категорій до заміських таборів. З обласного бюджету надано субвенцію в розмірі-84,8тис.грн, залучено інших коштів ( батьківських коштів та інших, не заборонених законом) -430,0 тис.грн (планувалося – 152,915 тис.грн). З метою організованого початку літньої оздоровчої кампанії були проведені засідання організаційного комітету по проведенню в місті літньої оздоровчої компанії.
Відділом молоді та спорту разом з відділом освіти був сформований банк даних дітей пільгових категорій, які бажають відпочити та оздоровитися в літній період. З початку року до відділу молоді та спорту надійшло 73 заяви батьків на оздоровлення своїх дітей. З них – на 6 заяв було отримано відмову батьків, інші 67 заяви були задоволені і отримані путівки відповідно до черговості. Охоплено послугами відпочинку та оздоровлення 1465 учні, що складає 58 % від загальної кількості дітей шкільного віку. 35 дітей навчальних закладів міста відпочили у таборі наметового типу «Сузір’я», 18 дітей пільгових категорій оздоровилися у таборі «Вогник» м. Ромни , 5 дітей соціально-уразливих категорій оздоровилися у центрі «Молода гвардія» м. Одеси, 5 дітей у ДП України «МДЦ «Артек» Київська область. За кошти обласного бюджету оздоровлено 2 дітей загиблого учасника АТО Нестеренко О.В. в дитячому оздоровчому центрі «Прибрежний» Херсонська область. В «Таборі Миру» Краснопільський район для дітей, батьків учасників АТО, в травні від міста відпочивало 2 дитини , З дітей, батьків учасників АТО,відпочивали в ДОТ «Ровесник» м. Суми. Більше ста дітей було охоплено відпочинком у обласному дитячому багатопрофільному санаторії «Лебедин».

Під час літнього оздоровлення особлива увага приділялася дітям пільгових категорій та дітям «групи ризику», дітям із родин, які опинилися у складних життєвих обставинах. Різними формами відпочинку та оздоровлення було охоплено 23 дитини-сироти та дітей без батьківського піклування, 15 дітей постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, 31 дитина-інвалід, 487 дітей із малозабезпечених та багатодітних родин, 20 дітей, які складають «групу ризику», 320 обдарованих дітей, 10 дітей внутрішньо переміщених осіб та 21 дитина, батьки яких беруть або брали участь в АТО.
Начальник відділу освіти Володимир Доценко повідомив присутнім інформацію “Про підсумки літнього оздоровлення та відпочинку дітей та учнівської молоді влітку 2017 року”.
На виконання наказу Департаменту освіти і науки від 16.05.2017 року № 319-ОД «Про організацію оздоровлення, відпочинку та зайнятості дітей , учнівської та студентської молоді влітку 2017 року» , наказів відділу освіти №120-ОД від 10.05.2017 року «Про підготовку навчально-виховних закладів міста до оздоровчого періоду влітку 2017 року» та №136-ОД «Про організацію оздоровлення , відпочинку та зайнятості дітей влітку 2017 року» , заходів по підготовці та проведенню до літнього оздоровлення та відпочинку, відділом освіти своєчасно вжиті організаційні заходи по підготовці до літнього відпочинку. Спільно із представниками Лабораторного центру, Держпродспоживслужби у Лебединському районі проведена настановча нарада для керівників відпочинкових таборів, заступників директорів з виховної роботи, вихователів, кухонних працівників, медичних сестер, спортінструкторів щодо виконання санітарно-гігієнічних норм під час літнього відпочинку у відпочинкових таборах. Начальниками відпочинкових таборів була своєчасно підготовлена нормативно-правова документація по організації та проведенню відпочинку у пришкільних таборах. Начальником управління Держпродспоживслужби у Лебединському районі було затверджене двотижневе меню. Питання підготовки до літнього оздоровлення та відпочинку дітей та учнівської молоді було заслухано на нараді керівників закладів освіти міста 26.05.2017 року.
Відпочинково-оздоровчий період у навчальних закладах розпочатий 29.05.2017 року. На базі загальноосвітніх навчальних закладів працювали тринадцять відпочинкових таборів у яких відпочило 1105 вихованців. Мережа відпочинкових таборів була розподілена на пришкільні та профільні табори. У загальноосвітніх навчальних закладах працювали сім профільних таборів (шість таборів англомовного напрямку, один табір народознавчого напрямку) та шість пришкільних таборів. Влітку 2017 року у кожній загальноосвітній школі була організована робота англомовного табору.
На базі позашкільних закладів (Центру позашкільної освіти та Дитячо-юнацької спортивної школи) організована робота чотирьох профільних таборів у яких відпочило 180 вихованців. У цілому, в літній період на базі навчально-виховних закладів міста працювали сімнадцять відпочинкових таборів, у яких послугами відпочинку охоплено 1285 учнів.
У пришкільних та профільних таборах на базі загальноосвітніх та позашкільних закладів відпочинкові зміни тривали чотирнадцять робочих днів. Робота відпочинкових таборів протягом літа була організована у три зміни. Дошкільні навчальні заклади міста протягом літнього періоду були переведені на санаторний режим роботи.
На проведення оздоровчої кампанії влітку 2017 року виділено всього коштів 281 ,8 тис.грн. (міський бюджет – 128,9 тис.грн.,(98,9 -харчування пришкільні та профільні табори; ЗО тис.грн. – придбання путівок для дітей пільгових категорій до заміських таборів на 2017 рік), батьківські кошти – 134,9 тис.грн.). Під час відпочинку учнів у відпочинкових таборах було організовано дворазове харчування із розрахунку 14 гри. 00 коп. на одну дитину ( 5грн.50 коп – міський бюджет, 7грн.50коп.- батьківська плата, 1грн. – овочі).
Влітку охоплено послугами оздоровлення і відпочинку двадцять одну дитину-сироту та дітей позбавлених батьківського піклування, двадцять чотири дітини-інваліда, чотириста дітей з малозабезпечених та багатодітних родин, тринадцять дітей постраждалих від аварії на ЧАЕС, шістнадцять учнів, що потребують додаткової уваги з боку дорослих, триста тридцять талановитих та обдарованих дітей, сімнадцять дітей переміщених осіб, тридцять дітей, батьки яких загинули або брали участь у антитерористичній операції в АТО.
Під час літнього відпочинку була організована літня трудова зайнятість учнів. Діяли трудові загони старшокласників, ремонтні бригади, бригади по благоустрою, які надавали допомогу навчальному закладу у догляді за клумбами та санітарним станом території навчального закладу.
За підсумками оздоровчо-відпочинкової кампанії охоплено відпочинком та оздоровленням 70% учнів пільгових категорій. Послугами відпочинку під час літнього оздоровлення охоплено 1285 учнів, послугами оздоровлення – З учні (діти учасників бойових дій) у санаторії «Ровесник». Із 02.10.2017 року планується оздоровити 5 учнів пільгової категорії (обдарованих) протягом тематичної зміни у санаторії «Ровесник». Загальний відсоток оздоровлення та відпочинку дітей та учнівської молоді складає 61,3 відсоток., що є одним з найвищих серед міст обласного підпорядкування, середньообласний відсоток складає 46 відсотків. Проте організація харчування потребує покращення. Вартість харчування дітей у відпочинкових таборах складе чотирнадцять гривень, що є одним із найнижчих в області. Середня вартість харчування дітей у пришкільних таборах по області складає 20гривень 75 копійок.
Головним завданням організаторів відпочинку учнів було створення комфортних умов дітям під час відпочинку у профільних та відпочинкових таборах. До уваги дітей були представлені різноманітні конкурсні, концертні програми, спортивні змагання ,віртуальні подорожі до країн світу. Вихованці відпочинкових таборів відвідали художній, краєзнавчий та шкільні музеї, підприємства міста. Здійснили екскурсійні поїздки до міст: Суми, Полтави, Харкова, Тростянця, познайомилися з історичними пам’ятками. Вихованці англомовних таборів вивчали історію і культуру англомовних країн, удосконалювали комунікаційні навички розмовної практики. За підсумками літнього відпочинку був проведений конкурс на кращий відпочинковий табір.

Матеріали відпочинкових таборів загальноосвітніх шкіл №3 та №6 були направлені на обласний конкурс. За підсумками обласного конкурсу пришкільний табір «Здоров’ятко» Лебединської загальноосвітньої школи І-ІІІ
ступенів №6 зайняв друге місце.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *