Сьогодні День українського кіно

9 вересня відзначається День українського кіно – свято всіх причетних до створення вітчизняного кінематографа, а також його відданих поціновувачів.

Незважаючи на те, що саме свято з’явивилося лише 1996 році, історія кіно України почалася задовго до цього. Перший фільм був знятий ще в кінці 19 століття, в 1896 році в Харкові. Його автором був фотограф Альфред Федецький, який трохи пізніше організував перший український кіносеанс у тому ж Харкові.
Всеукраїнське фотокіноуправління було створено ще в 1922 році. Вони зуміли реконструювати одеське і ялтинське підприємства, а в 1928 році ввести в дію Київську кінофабрику, яка пізніше стала кіностудією Довженка. Це і можна назвати початком історії українського кіно. Зовсім скоро, в 1930 році, в Україні було знято перший звуковий фільм (Д. Вертов «Симфонія Донбасу»).
В Україні дуже сильна школа кіно, за всю історію її існування там навчалось безліч відомих людей, імена яких ми всі з вами прекрасно знаємо: Олександр Довженко, Іван Кавалерідзе, Марк Донськой, Серзі Параджанов, Леонід Биков, Леонід Осика, Іван Миколайчук, Богдан Ступка.
У 2003 році, в Україні почала діяти загальнодержавна програма розвитку кіноіндустрії, метою якої є розвиток, популяризація, пропаганда українських фільмів. Дуже важливо залучати в це молодих талановитих людей, які з часом можуть стати відомими на весь світ.
Саме заради підтримки і популяризації кіноіндустрії України і з’явився День українського кіно.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *