Музейна колекція поповнилася новим експонатом

29 серпня 2017 року Лебединський міський художній музей ім. Б.К. Руднєва відвідав відомий київський художник, заслужений діяч мистецтв України, професор Олександр Дмитрович Басанець.

Творчість цієї, широко освіченої людини, чудового майстра колориту дуже добре відома професіоналам і аматорам образотворчого мистецтва. Його полотна привертають увагу тонким ліризмом, поетичністю, яскравою індивідуальністю живописно-пластичної манери.

Олександр Басанець завжди з теплотою згадує місто Лебедин, де він народився, і де пройшли його юнацькі роки. Саме в Лебедині, під керівництвом тодішнього директора художнього музею Василя Зайченка, він зробив свої перші кроки у живописі. Згодом, Басанець пройшов школу науки мистецтва в Одеському художньому училищі, де був одним із найкращих студентів. Прагнення вдосконалюватися, здобувати нові знання привело його до Київського державного художнього інституту, де Майстер працює до цього часу.

Олександр Басанець є засновником цілої творчої династії, троє його синів також стали відомими художниками.

Сьогодні, за плечима Олександра Дмитровича Басанця піввіковий шлях живописця і педагога. Півстоліття роздумів і сумнівів, розчарувань і надій, півстоліття активної творчої роботи, поза якою художник не бачить сенсу життя. Олександр Дмитрович не просто живописець – він Майстер, якому завжди є, що сказати людям.

Саме тому, на згадку про зустріч, Олександр Басанець передав в дар музею одну із своїх найулюбленіших робіт – ліричний жіночий портрет «Світлана». За значний для музею подарунок Майстру подякували міський голова Олександр Бакликов, заступник міського голови Олена Кірєєва та колектив художнього музею.

До цього дня в Лебединському художньому музеї зберігалися 2 ранні роботи Олександра Басанця: «Портрет товариша» («Портрет Д.Я. Ледньова») 1954 року та «Колгоспна весна» 1965 року. Вже в цих роботах видно, настільки Олександр Дмитрович вміє майстерно передати настрій, відтворити повноту відчуттів від неповторної краси навколишнього світу. Найвищий професіоналізм, і тонкий смак, засновані на глибоких знаннях кращих зразків класичної спадщини і величезному особистому досвіді, становлять фундамент його творчості.

 

 

Олександр Дмитрович Басанець і сьогодні повний творчих планів та задумів, серед яких, можливо буде його перша виставка в Лебедині, присвячена 100-річчю Лебединського міського художнього музею ім. Б.К. Руднєва (2018 рік).

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *