Олександр БАКЛИКОВ: Лебедин – місто, яке розвивається

Житлово-комунальне господарство
Проблеми житлово-комунального сектора в місті Лебедині накопичувались роками. Уже тривалий час окремим підприємствам комунальної сфери коштів не вистачало не тільки на нове обладнання та техніку, а й подекуди навіть на поточну діяльність. Більшість транспортних засобів у КП старіші за мене, тому у 21 сторіччі з лопатою та віником багато не зробиш. Вирішити всі ці труднощі за 1,5 роки дуже складно. Проте, як кажуть, «велика дорога починається з першого кроку», і ми його вже зробили. Головні зусилля міської влади в сфері житлово-комунального господарства були направлені на досягнення злагодженої роботи комунальних підприємств, надання жителям міста якісних комунальних послуг та вирішення інших проблемних питань, в тому числі – ремонту доріг.
У 2016 році головним завданням було зробити наші дороги проїздними, і тому більшість коштів виділили саме на поточний ремонт доріг й лише наприкінці року змогли перейти до капітального ремонту вул. Вокзальної (протягом 15 років там не було жодного ДТП, бо їхати більше 10 км/год там було неможливо) . У 2017 продовжили капітальний ремонт вулиць нашого міста. Переконаний, що за декілька років відновимо якісне покриття на основних вулицях нашого міста, а згодом зможемо перейти до будівництва доріг з твердим покриттям на інших вулицях. Але перед цим потрібно буде зробити реконструкцію міського водогону (адже він на 80 % вичерпав свій ресурс) та запустити нову свердловину у мікрорайоні по вул. Сумській. Ця свердловина дасть можливість забезпечити населення міста якісною питною водою на 100%.
У місті розробляється нова концепція роботи ЖКГ. Розглядаються варіанти реформування галузі. Серед пріоритетних напрямків реформування ЖКГ в Лебедині залишаються ремонт доріг та розвиток ОСББ. Також в пріоритеті – енергозбереження й економія в комунальному секторі міста.
У 2016 році проведено роботи з під’єднання до колектора ІІ-ої черги, що дало можливість підключити п’ять багатоповерхових будинків до міської каналізації. Але ще багато будинків залишаються поза межами централізованого водовідведення.
Перспективним засобом вирішення багатьох проблем у сфері ЖКГ є залучення інвестицій на розвиток інженерно-транспортної інфраструктури. Такі проекти реалізуються Державним фондом регіонального розвитку, а також деякими іншими організаціями. Постійно проводиться робота з пошуку інвесторів як в межах України так і іноземних.
Гарантую, що жодних «відкатів» з інвесторів у Лебедині не будуть вимагати. Велику увагу приділяємо оновленню парку спеціальної техніки. Придбані 2 сміттєзбиральні машин на базі МАЗ та ГАЗ (1,5 млн грн – кошти обласного бюджету та 1 млн грн – співфінансування із міського бюджету). В роботі проекти з модернізації міського водогону, освітлення, будівництва нових очисних споруд та деякі інші. Символічно, що не так давно, під час святкування Івана Купала, місто отримало справжній подарунок – вакуумну машину КО-503В (цистерна 12 м3) на базі шасі МАЗ-6312 для збору та транспортування рідких відходів. У нашого міста була проблема із застарілою технікою, яка постійно не витримувала навантаження і ламалася. А придбати нову спецтехніку, вартістю понад 2 млн грн, місто собі дозволити не могло. Однак, завдяки сприянню Сумської ОДА та співфінансуванню з боку Сумської обласної ради, проблему було вирішено. Також у 2017 році придбано дорожню комбіновану машину з піскорозкидальним обладнанням, снігоочисним відвалом і щіткою на базі самоскида МАЗ 5550 С3 на суму 2 047,5 тисяч гривень та телескопічний навантажувач JCB 535-12.5 вартістю 1 200,0 тисяч гривень. Придбавши 2 автобуси ПАЗ на суму 194,6 тисяч гривень, які виходять на новий маршрут, ми створимо здорову конкуренцію з приватними перевізниками, забезпечимо виконання законів України відносно всіх 28 пільгових категорій громадян.

Архітектура, будівництво, земельні питання
За період 2016-2017 років здійснювалися заходи щодо реалізації містобудівної політики в капітальному будівництві та реконструкції, розміщенні та впорядкуванні зовнішньої реклами, тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності та інше. Протягом 2016-2017 років продовжувалася робота щодо розроблення містобудівної документації, яка потрібна Лебедину для перспективного розвитку. Так 18 травня 2016 року був підписаний договір між управлінням ЖКГ Лебединської міської ради та ДП УДНДІПМ «ДІПРОМІСТО» (м. Київ) на розробку проектно-вишукувальної роботи «Внесення змін до генерального плану забудови міста Лебедин Сумської області на 2010-2030 р.р.».
21 вересня 2016 року на засіданні науково-методичної ради при Міністерстві культури України пройшов розгляд науково-проектної роботи «Історико – архітектурний опорний план з визначенням історичних ареалів міста Лебедин Сумської області» та «Зони охорони пам’яток культурної спадщини міста Лебедин Сумської області». А 4 липня відбулися громадські слухання проекту «Внесення змін до генерального плану забудови міста Лебедин Сумської області на 2010-2030 роки».

Плани і завдання на 2017 рік
На 16 сесії Лебединською міською радою затверджено «Програму економічного і соціального розвитку міста на 2017 рік».
Усі плани і завдання міської влади викладені у цьому документі. Основні з них:
– створення сприятливих інвестиційних умов;
– продовження капітального, поточного ремонту і реконструкцій доріг міста
– впровадження схеми роздільного збирання сміття;
– будівництво спортивних та дитячих майданчиків;
– розробка схеми руху транспорту;
– сприяння та популяризація створення ОСББ;
– продовження робіт щодо зовнішнього освітлення вулиць, прибудинкових територій;
– продовження реконструкції внутрішньобудинкових інженерних мереж;
– підтримка та впровадження заходів з енергозбереження в бюджетній сфері з метою зниження споживання енергоносіїв;
– продовження робіт щодо впорядкування парків та скверів міста.
Однією з найбільших проблем є відновлення перлини нашого міста Лебединого озера. Саме воно надихнуло П.І.Чайковського на написання одноіменного твору. Так у 2013-2015 роках на Лебедин «впали» проект та земснаряд. Але це було зроблено не для очистки озера, а для «зачистки» грошей, як це вже було з р. Вільшанка декілька років тому. А ми прагнемо відновити озеро, а не знищити його, тому зараз ведеться пошук ефективного інвестора, що виконає ці роботи і відновить нашу перлину, що в свою чергу дасть поштовх розвитку туризму в Лебедині.
Далеко не все вдалося і вдається! На жаль часто заважає «політика» та ненажерливість окремих осіб. Хапуги (свої та прибульці), які багато років висмоктували з міста величезні кошти, ніяк не можуть примиритись з втратою цих доходів. Але для мене та депутатів міської ради пріоритетними були і будуть інтереси людини. Переконаний: вирішувати проблеми міста ми будемо спільно із депутатським корпусом та громадськістю, допомагаючи один одному, проявляючи людську мудрість та толерантність. Першочергове завдання, яке я ставив перед собою під час виборів – повернути довіру людей до влади. Повернемо довіру – і з допомогою людей ми зробимо наш Лебедин сучасним європейським містом, комфортним для проживання, праці, навчання та відпочинку.

газета “СУМЩИНА” (20347) №34 за 24.08.2017

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *