Торгівля людьми

У сучасному світі торгівля людьми є одним з найбільш масових порушень прав і свобод людини. У 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми.

Що таке торгівля людьми? Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Експлуататори отримують прибуток через контроль та експлуатацію інших людей. Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Експлуатація може відбуватись як всередині країни так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють.

Торгівля людьми може відбуватись у різних формах:

  • трудова експлуатація;
  • сексуальна експлуатація;
  • примусове жебрацтво;
  • примусове залучення у кримінальну діяльність та збройні конфлікти;
  • торгівля людьми з метою вилучення органів.

За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, понад 160 000 українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі.

За офіційними даними Міністерства соціальної політики України, за період з 2012 по 25.07.2017 рр. статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, встановлено 398 громадянам (серед яких 392 громадян України та 6 іноземців), з них: 161 громадян – жінки, 197 – чоловіки, 40 – діти (13 хлопчиків, 27 дівчаток). Слід зазначити, що 25 % осіб, яким встановлено такий статус, постраждали від внутрішньої торгівлі людьми (103 особи), 73,8% постраждали від зовнішньої торгівлі людьми (294 особи) та 1%  від змішаної торгівлі людьми (1 особа). За видом експлуатації трудова експлуатація складає 64% (255 постраждалих осіб) від загальної кількості постраждалих, сексуальна експлуатація – 19,64% (78 осіб), залучення до жебракування – 11,34% (45 осіб), змішана експлуатація  – 1,51% (6 осіб), вилучення органів – 2,26% (9 осіб), продаж дитини – 1% (4 особи), сурогатне материнство – 0,25% (1 особа).

Країнами постачання «живого товару» з України на сьогоднішній день є: Російська Федерація, Україна, Польща, Іспанія, Чехія, Турція, Республіка Білорусь, Ізраїль, Демократична Соціалістична Республіка Шрі-Ланка, Греція, Вірменія, Франція, Італія, Азербайджан, Республіка Молдова, Сербія, Німеччина, Абхазія, Великобританія, Фінляндська Республіка, Республіка Еквадор, Литва, Нідерланди, Федеративна Республіка Бразилія, Індія, Югославія, Королівство Таїланд, Китайська Народна Республіка, Королівство Данія, Словацька Республіка, Казахстан, Королівство Швеція, Об’єднані Арабські Емірати.

Якщо Ви потрапили у ситуацію, коли:

  1. Вас позбавляли вільного пересування та спілкування з родиною, відібравши Ваші документи;
  2. Вам обіцяли добре оплачувану роботу (за кордоном чи в Україні), утримували оплату чи не заплатили взагалі обіцяних грошей;
  3. Вас примушували відробляти не існуючі борги;
  4. Вас втягнули у злочинну діяльність шляхом примусу, шантажу або насильства –  є підстави вважати, що ви постраждали від злочину торгівлі людьми.

Безкоштовну консультацію з питань протидії торгівлі людьми можна отримати, звернувшись на «гарячу лінію» з питань міграції та протидії торгівлі людьми.

НАЦІОНАЛЬНА БЕЗКОШТОВНА ГАРЯЧА ЛІНІЯ З ПИТАНЬ ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ ТА КОНСУЛЬТУВАННЯ МІГРАНТІВ

527 та 0 800 505 501 – номери телефону Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, спеціалісти якої надають консультації іноземцям, які перебувають в Україні та українцям, які планують поїхати за кордон, або повернулися в Україну з-за кордону.

Консультації надаються безкоштовно та конфіденційно!

527.org.ua – електронні консультації
527 – безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні
0-800-505-501 – безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні
Графік роботи гарячої лінії: пн-пт з 10:00 до 21:00, сб з 10:00 до 18:00

Для громадян, які перебувають на території Республіки Польща! Щоб отримати консультацію – телефонуйте 0048 22 490 20 44

Отримати інформацію про можливість встановлення особливого статусу та комплексної допомоги можна за посиланням:

http://www.soc-zahyst.sm.gov.ua/images/docs/kontakti_dopomoga_new.doc

Контактна інформація посадових осіб консульських та дипломатичних установ України за кордоном, відповідальних за питання протидії торгівлі людьми розміщена за посиланням:

http://www.soc-zahyst.sm.gov.ua/images/docs/kontakt_diplom.pdf

Відеоролики щодо протидії торгівлі людьми можна знайти за посиланнями:

http://www.soc-zahyst.sm.gov.ua/images/docs/trudova_eks.mp4

http://www.soc-zahyst.sm.gov.ua/images/docs/ludina_ne_tovar.avi

http://www.soc-zahyst.sm.gov.ua/images/docs/dityache_jebr.mp4

Більш детальну інформацію про торгівлю людьми  Ви можете дізнатися, звернувшись у Лебединський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: вул.. Сумська, 9-а, тел.. 2-09-09

Пам’ятайте! Володіння інформацією і її усвідомлення допоможе уникнути цієї небезпеки. Будьте пильними!

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *