Підсумки соціально-економічного розвитку міста та виконання міського бюджету за І півріччя 2017 року

26 липня відбулося чергове засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради, під час якого було підведено підсумки соціально-економічного розвитку міста та виконання міського бюджету за І півріччя 2017 року. Як повідомила перший заступник міського голови Ольга Зікєєва, протягом січня-червня 2017 року до міського бюджету Лебедина, враховуючи міжбюджетні трансферти, надійшло 129 817,7 тис. грн., що забезпечило виконання затвердженого планового річного показника з урахуванням змін у сумі 197 675,0 тис. грн. на 65,7 %. Порівняно із відповідним періодом минулого року надходження зросли на 39 170,4 тис. грн., або на 43,2 %. До загального фонду бюджету, із врахуванням трансфертів з державного бюджету, надійшло 126 449,8 тис. грн., що становить 65,4 % до річного плану і, в порівнянні з відповідним періодом минулого року, більше на 37 784,7 тис. грн. або на 42,6 %.

Надходження власних доходів до загального фонду міського бюджету забезпечено в сумі 27 812,6 тис. грн., що склало 55,1 % до річного плану. У порівнянні з минулим роком спостерігається ріст надходжень на 41,3 %, або на 8 135,4 тис. грн.

З метою підготовки торгівельних об’єктів до роботи у весняно-літній період було обстежено 8 підприємств торгівлі та 5 підприємств ресторанного господарства міста на предмет дотримання Правил торгівлі продовольчими товарами. Відповідно до розпорядження міського голови від 02.06.2017 № 80-ОД «Про створення робочої групи з обстеження підприємств торгівлі, громадського харчування» спеціалістами управління Держпродспоживслужби в Лебединському районі, фахівцями батальйону Управління поліції в Сумській області та представниками виконавчого комітету міської ради проведено обстеження ПО «Лебединський ринок» та 34 заклади торгівлі та громадського харчування на предмет недопущення епідемічних ускладнень, випадків ботулізму на території Лебедина. В ході обстежень була ліквідована стихійна торгівля живою рибою у невстановлених місцях. На правопорушників було складено два адміністративні протоколи. При відділі торгівлі, побутового обслуговування та захисту прав споживачів постійно працює громадська приймальня з питань захисту прав споживачів та ринкового нагляду. За І півріччя 2017 року юридичну консультацію надано 32 відвідувачам. У результаті проведеної роботи, на користь споживачів вирішено 25 питань. За фактами продажу товарів неналежної якості, наданих неякісних послуг 5 споживачам повернуто кошти в сумі 17 тис.300 грн., трьом споживачам проведений обмін на інший товар та здійснено вісім гарантійних ремонтів з пропорційним зменшенням ціни за товар. Слід відмітити суттєве збільшення зауважень до діяльності суб’єктів господарювання, які надають послуги з перевезення пасажирів по місту.

Протягом І півріччя 2017 року надано 35 консультацій та роз’яснень з питань дотримання  Закону України «Про захист прав споживачів».

На виконання  Закону  України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» на сайті міської ради функціонує розділ «Регуляторна політика». Відділом комунального майна та приватизації управління економічного розвитку і торгівлі постійно оприлюднюється інформація щодо здійснення регуляторної політики, оновлюється реєстр діючих регуляторних актів, щомісячно проводиться моніторинг діючих регуляторних актів. Станом на 01.07.2017 у місті налічується 18 діючих регуляторних актів, всі рішення Лебединської міської ради.

З питань започаткування та ведення підприємницької діяльності Лебединським міськрайонним центром зайнятості проведено 29 семінарів, в яких взяли участь 346 безробітних. З початку року направлено на профнавчання 106 чоловік, які перебувають на обліку в центрі зайнятості. Навчання незайнятого населення за напрямками: «підприємець-початківець» пройшла 1 людина.

Передача в оренду та реалізація комунального майна здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства, тобто виключно на конкурсних засадах. Станом на 01. 07. 2017 діє 39 договорів оренди комунального майна, із них із суб’єктами підприємництва – 24. З початку року від оренди комунального майна до міського бюджету надійшло коштів в сумі 83,9 тисячі гривень.

У місті створена та постійно оновлюється база даних незадіяних приміщень територіальної громади міста Лебедина та виробничих площ комунальних підприємств Лебединської міської ради, які пропонуються для продажу чи передачі в оренду суб’єктам малого підприємництва. Станом на 01.07.2017 таких об’єктів налічується 35. Інформація постійно оприлюднюється в міськрайонній газеті «Життя Лебединщини» та щокварталу направляється Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації.

Обсяг виробленої продукції за І півріччя 2017 року в діючих цінах склав 89 091,6 тис. грн., що більше на 34 328,6 тис. грн.від відповідного періоду минулого року, і складає 167,7 % до минулого року. Вдвічі вдалось збільшити виробництво промислової продукції, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, такому підприємству як ТОВ «Укртранспневматика».

Перевезення пасажирів у місті здійснюють 8 приватних підприємців за 12 маршрутами. Протягом півріччя 2017 року проведено 2 обстеження руху маршрутних таксі по місту, перевірено 123 рейси. За результатами обстежень проведено 2 наради з перевізниками. У зв’язку із численними зауваженнями на перевезення пасажирів по маршруту № 6 « Черемушки- центр – завод «Темп» договір з перевізником ФОП Яковлєвим Віктором Олексійовичем розірвано з 1 травня 2017 року. З 01.08.2017 на маршрут вийде комунальний траспорт, маршрут якого буде максимально  зручним для мешканців Лебедина, а також с. Куданівка.

У І півріччі 2017 року на розвиток житлово-комунального господарства міста використано коштів у сумі 7 177,5 тисяч гривень. Всього на благоустрій міста за І півріччя 2017 року використано кошти в сумі 2 306,0 тис. грн.

Середньомісячна заробітна плата одного працівника станом на 01.07. 2017 року по місту становить 4469 гривень , що на 149,9 % більше у порівняні з аналогічним періодом 2016 року.

Заборгованість з виплати заробітної плати станом на 1 липня 2017 року становить 72,5 тис. грн., у тому числі: на ПАТ «Лебединський МБДЕ завод «Темп» – 55,0 тис. грн., КП «Центральна районна аптека № 6» – 17,5 тис. грн.

Станом на 01.07.2017 на обліку в управлінні  праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Лебединської міської ради перебувають – 377 інвалідів з дитинства та 34 особи, які не мають права на пенсію. За І півріччя 2017 року виплати даній категорії громадян склали 3,65 млн. гривень.

На первинному обліку в службі у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради станом на 01.07.2017 перебуває 44 дитини: у закладах для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування – 2, під опікою/піклуванням – 22, у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу – 20.

Станом на 01.07.2017 року в місті функціонують 5 дошкільних навчальних закладів, в яких виховується 966 вихованців. Дошкільною освітою в різних її формах охоплено 96 % дітей, а перебувають у дошкільних закладах – 75 %.

Триває відпочинок та оздоровлення дітей та учнівської молоді станом на 01.07.2017 року охоплено послугами відпочинку 1244 учні.

Відділом молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради, разом із федераціями з олімпійських та не олімпійських видів спорту згідно з міським календарем спортивно-масових заходів на  за І півріччя 2017 року  були проведені спортивні ігри школярів з 7 видів спорту, спартакіади серед учнівської молоді та учнів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації з 7 видів спорту. Проведено відкритий чемпіонат міста з міні-футболу, у якому взяли участь 11 команд та 156 учасників змагань; Кубок пам’яті Романенка Володимира з футзалу, де взяло участь 125 спортсмені. Міськрайонну першість з волейболу, де взяло участь 70 спортсменів та інші.

При міському відділі культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради функціонують 8 підвідомчих закладів. Це художній музей ім. Б.К.Руднєва, дитяча школа мистецтв імені народного артиста СРСР Б.Гмирі, міський центр культури і дозвілля, Кобижчанський і Куданівський міські клуби, бібліотеки № 1, № 2 і № 3. Роботу установ культури забезпечує 56 працівників. Духовним збагаченням лебединців та гостей міста є Лебединський міський художній музей ім. Б.К.Руднєва.

Питання висвітлення подій міста є одним із пріоритетів в роботі виконавчого комітету Лебединської міської ради та важливим складником загальної системи заходів щодо задоволення потреб громадян в інформації. Основним завданням міськвиконкому залишається наповнення інформаційного простору міста якісною, оперативною і достовірною інформацією, а також здійснення заходів, спрямованих на реалізацію державної політики в інформаційній сфері.

Виконавчим комітетом Лебединської міської ради за І півріччя 2017 проведено 12 громадських обговорень питань соціально-економічного розвитку міста, місцевої та регіональної політики, у тому числі 2 громадських слухання, 4 засідання громадської ради, 3 засідання у форматі «круглого столу», 3 електронних консультації з громадськістю.

Незважаючи на те, що за більшістю екологічних показників, місто Лебедин відноситься до екологічно стабільних міст Сумської області, загальний стан екологічної безпеки в місті продовжує залишатись складним, що зумовлено, насамперед, техногенним навантаженням на природне середовище. Реалізація заходів, спрямованих на охорону навколишнього природного середовища за кошти міського бюджету:  систематичне очищення покриттів від пилу, сміття, інше; утримання зелених насаджень.

За січень – червень 2017 року нещасні випадки із смертельним наслідком на виробництві відсутні. Травмовано на виробництві 2 працівники. При здійсненні наглядової роботи обстеженнями було охоплено 6 підприємств, установ та організацій міста. Виявлено 24 порушення законодавчих та нормативно-правових актів з питань умов  праці.  Робота по усуненню порушень триває.

Протягом І півріччя 2017 року основні зусилля служб та підрозділів Лебединського відділення поліції були направлені на виконання завдань щодо захисту прав і свобод громадян від протиправних посягань, протидії злочинності, охорони публічного порядку та безпеки. Протягом звітного періоду на території м. Лебедин скоєно 186 правопорушень, які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, та за якими відкрито кримінальні провадження.

Після проведення досудового розслідування 55 кримінальних проваджень закрито за відсутністю події чи складу злочину.

Наступним питанням порядку денного члени виконкому розглянули стан роботи зі зверненнями громадян у виконавчому комітеті Лебединської міської ради за 6 місяців 2017 року.

Як зазначив керуючий справами виконавчого комітету Сергій Подолько, протягом звітного періоду до виконавчого комітету Лебединської міської ради надійшло 314 звернень. Вирішено позитивно 187, аргументовані роз’яснення надані на питання, порушені у 116 зверненнях. 16 звернень надійшло від органів влади вищого рівня (обласної державної адміністрації). На всі звернення надані обґрунтовані відповіді.

Одним із напрямків роботи загального відділу виконавчого комітету Лебединської міської ради є співпраця  з державною установою «Сумський обласний контактний центр» та Урядовою гарячою лінією. Слід зазначити, що кількість звернень, що надходять до  Сумського  обласного контактного центу та Урядової гарячої лінії у звітному періоді суттєво зменшилась (39 звернень за 6 місяців 2017 року проти 96 за аналогічний період 2016). Всі звернення розглядалися оперативно, відповіді на них надавалися вчасно.

Завдяки цілеспрямованим зусиллям виконавчого комітету Лебединської міської ради, направленим на позитивне вирішення проблем, болючих для  великої кількості членів громади міста, повторних звернень за 6 місяців 2017 не було.

За звітний період у зверненнях громадян порушено 342 питаня. Із загальної кількості звернень, що надійшли питому вагу складають заяви щодо житлово-комунального господарства – 77 (2016 рік -54), соціального захисту 89 (2016 рік-47). За результатами розгляду звернень громадян щодо надання матеріальної допомоги, надавалася одноразова матеріальна допомога на лікування на загальну суму 15 800 гривень (рішення виконавчого комітету 2 000 гривень та із цільового фонду 13 800 гривень).

На виконання пунктів 15,16 статей Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України від 07.08.2008 № 109/2008 у виконавчому комітеті особистий прийом та розгляд звернень Героїв України, Героїв Радянського Союзу, Героїв Соціалістичної Праці, інвалідів Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій, вдів загиблих на фронті, жінок, яким присвоєно почесне звання «Мати-героїня», звернень що надійшли від органів влади вищого рівня проводиться міським головою, а у разі відсутності – посадовою особою, яка тимчасово виконує його обов’язки.

З метою здійснення контролю за додержанням термінів розгляду звернень громадян, визначених чинним законодавством систематично аналізуються і узагальнюються звернення, готуються нагадування про терміни надання відповідей на звернення, що перебувають на виконанні в управліннях, відділах міськвиконкому.

Згідно з графіками, затвердженими розпорядженням міського голови двічі на місяць проводяться особисті прийоми громадян міським головою, заступниками міського голови, секретарем міської ради, керуючим справами  виконавчого комітету Лебединської міської ради в міській раді та за місцем роботи і проживання громадян. Графіки прийому громадян керівництвом міськвиконкому оприлюднюються в міськрайонній газеті «Життя Лебединщини», на офіційному веб-сайті міської ради (сторінка «Звернення») та розміщуються на стенді в приміщенні міськвиконкому. Крім того, графіки особистого прийому громадян керівництвом міськвиконкому доведені до відома установ і організацій міського підпорядкування.

Постійно проводиться робота щодо удосконалення роз’яснювальної роботи з питань реалізації громадянами права на звернення та особистий прийом, а також щодо розмежування компетенції між органами місцевого самоврядування.

У виконавчому комітеті Лебединської міської ради в доступному для відвідувачів місці на спеціальному стенді розміщені зразки оформлення документів, графіки прийому керівництвом міськвиконкому та обласної державної адміністрації, відомості про посадових та службових осіб, які ведуть прийоми громадян, Закон України «Про звернення громадян» та ін.

На сайті працює розділ «Електронні звернення». У звітному періоді таких звернень надійшло 4.

Рішенням XIX сесії Лебединської міської ради сьомого скликання від 29.03.2017 № 360-МР «Про внесення доповнень до Статуту територіальної громади міста Лебедина» до Статуту були внесені доповнення щодо електронних петицій, адресованих міській раді, рішенням XXI сесії Лебединської міської ради сьомого скликання від 30.05.2017 № 392-МР «Про порядок розгляду електронної петиції, адресованої Лебединській міській раді» затверджено Порядок розгляду електронної петиції. (Станом на 26.07.2016 триває процес підписання меморандуму про взаєморозуміння між Лебединською міською радою та Міжнародною благодійною організацією «Фонд східної Європи»).

На апаратних нарадах при міському голові, згідно плану роботи, заслухано звіти про роботу зі зверненнями громадян керівників підпорядкованих управлінь і відділів. За результатами розгляду дані відповідні доручення.

На «гарячу лінію» до керівництва Лебединської міської ради за 6 місяців 2017 року зателефонувало 15 громадян переважно з питань житлово-комунального господарства.

Розпорядженням міського голови утворена комісія по наданню безоплатних правових послуг громадянам. На веб-сайті міста Лебедина розміщений графік роботи консультативного пункту для надання безплатних консультативно-правових послуг  населенню. Консультативний пункт здійснює такі види безоплатної правової допомоги: надання первинної правової допомоги населенню міста (консультації, роз’яснення, направлення особи до відповідних органів, вирішення проблем на ранніх стадіях їх виникнення); допомога у складанні документів правового характеру.

У разі необхідності складання процесуальних документів особам, які мають право на вторинну безоплатну допомогу, рекомендується звернутися до Бюро безоплатної правової допомоги, що знаходиться за адресою: Сумська область, місто Лебедин, площа Соборна, 29. За юридичною допомогою до консультативного пункту в звітному періоді звернулося 5 чоловік. На всі звернення надані відповідні обґрунтовані роз’яснення.

Окрім цього, члени виконавчого комітету розглянули ще багато важливих питань.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *