Мистецький проект «Art-простір» (частина #23)

ПОРТРЕТ МАРКА КРОПИВНИЦЬКОГО (1963 р.)
Кавалерідзе Іван Петрович (1887-1978)

Розмір: 75 х 75 х 52 см
Оргскло
В колекції: з 1981  року (від СХМ)

Він був генієм. Український Мікеланджело – так називають Івана Кавалерідзе. Один з найвидатніших українських Майстрів з великої літери – минулого століття – він, як і належить таланту такого рівня, був особою неоднозначною, філософом у творчості, мислителем від мистецтва. Вже сам факт настільки різноманітних талантів – скульптор, кінорежисер, драматург – говорить про рівень даного йому таланту, і про метафоричний, епічний рівень осмислення Іваном Кавалерідзе реальності. Образи, які творив митець називають то кубічно чіткими і кутастими, то рваними й такими, що ніби піднімаються з глибини каменю – видають гарячу душу автора, його «думку серцем» при створенні кожного твору.

Іван Кавалерідзе родом із Роменщини. Майже сторіччя прожив на українській землі, за винятком років навчання в Петербурзькій Академії мистецтв та Парижі. Син грузинського селянина, чиї предки були привезені з Кавказу і прикріплені до землі. Саме на українських землях юний Кавалеріздзе ввібрав тягу до свободи, і тому прийняв революцію, побачивши в ній джерело творчого натхнення. Саме тоді, у творчості І.Кавалерідзе з’являються тенденції до поєднання переосмислених традицій минулого із сучасними мистецькими шуканнями. В історію світового мистецтва наш земляк увійшов саме як митець – новатор, найвидатніший український скульптор – кубіст.

Скульптури Кавалерідзе вирізняються великим жанровим і тематичним розмаїттям. Мистецька спадщина його величезна. Серед творів майстра чимало таких, які становлять цінність не лише для України, а й для світового художнього надбання. Основна тема його монументальної творчості – Україна, її видатні діячі історії та культури: Сковорода, Шевченко, княгиня Ольга, Богдан Хмельницький, Ярослав Мудрий…

У творчому доробку Великого Майстра численні пам’ятники і скульптури у різних частинах України. Серед них, одна – в місті Лебедині. З 1981 року в лебединському музеї експонується скульптурний портрет видатного українського актора, «батька українського театру»,  режисера та поета – Марка Лукича Кропивницького (1840 – 1910).

Бюст із оргскла зображує чоловіка із надзвичайно виразними рисами обличчя та густими вусами. Зачесане назад волосся відкриває високий лоб. Проникливий погляд та ледь помітний нахил голови підкреслюють природний розум та багатий внутрішній світ. Доповнюють образ руки схрещені на грудях. На мізинці правої руки перстень. На зворотньому  боці  постаменту  підпис «Кавалерідзе, 63».

Скульптурний твір виконаний у стриманих формах, відзначається узагальненістю фігури та відсутністю побутових деталей. Хоча скульптура відносно невелика, проте, вражає монументальністю та гармонійністю. У створенні образу митця відсутня офіційна парадність. Зображення сповнене виразу спокійної врівноваженості та стриманої енергії. У фігурі Кропивницького – суворий лаконізм, що створює образ сильний і мудрий.

Глядач бачить актора у глибокій задумі, водночас його постать сповнена рішучості. Ця робота стала кульмінацією тривалих шукань Кавалерідзе на шляху пластичного відтворення образу геніального актора.

Створені І.Кавалерідзе пам’ятки і сьогодні стоять в українських містах, розповідаючи про епоху пошуків і боротьби скульптурних течій та привертаючи увагу перехожих.

Ближче познайомитися зі скульптурою Марка Кропивницького роботи Івана Кавалерідзе можна у 6-му залі Лебединського міського художнього музею, що знаходиться за адресою: м. Лебедин, пл. Волі, 17, тел. 2-18-81.

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *