Забезпечення інвалідів та учасників антитерористичної операції путівками на санаторно-курортне лікування

Санаторно-курортне лікування один із видів лікувально-профілактичної допомоги, пов’язаної з використанням природних лікувальних факторів (мінеральні води, лікувальні грязі, сприятливий клімат тощо). Основні типи лікувально-профілактичних закладів – санаторії та санаторії-профілакторії.

Так, постановою Кабінетом Міністрів України від 22 лютого 2006 р. № 187 затверджено Порядок забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян органами праці та соціального захисту населення, яким передбачено, що органи праці та соціального захисту населення забезпечують за рахунок коштів державного бюджету безплатними путівками до санаторно-курортних закладів, зокрема:

– інвалідів усіх категорій за рахунок коштів, передбачених Мінпраці;

– ветеранів  війни,  осіб,  на  яких  поширюється  дія  Законів України  “Про  статус  ветеранів  війни,  гарантії  їх соціального захисту” та “Про жертви нацистських переслідувань” , за рахунок коштів місцевих бюджетів;

– ветеранів війни, осіб,  на яких поширюється чинність Законів України  “Про статус  ветеранів  війни, гарантії  їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських  переслідувань”, та інвалідів у санаторіях, що належать до сфери управління  Мінсоцполітики

Зазначені категорії осіб мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу   відповідного  профілю лікування, безплатними  путівками до якого  вони  забезпечуються.

Особи, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також члени їх сімей одержують  путівки  в  поліклініці  або  за  місцем останньої роботи.

Осіб, що проживають в інтернатних  установах  системи соціального захисту населення, інвалідів, що навчаються на денному відділенні у навчальних   закладах,   путівками   забезпечують структурні  підрозділи  з  питань соціального захисту  населення районних,  районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчі  органи міських рад відповідно до цього Порядку.

Осіб, інвалідність яких пов’язана з нещасним  випадком  на виробництві  або  професійним захворюванням, забезпечує путівками Фонд соціального страхування від нещасних випадків на  виробництві та професійних захворювань,  на  підставі  висновку  МСЕК  про необхідність лікування за прямими наслідками виробничої травми  чи професійного захворювання.

Особи, які є громадянами України,  що  переселилися  з  тимчасово  окупованої  території чи районів   проведення   антитерористичної   операції,   повинні  за фактичним  місцем  проживання  перебувати  на обліку в структурних підрозділах  з  питань  соціального  захисту  населення  районних, районних  у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органах міських рад  для  санаторно-курортного  лікування.

Органи  охорони  здоров’я забезпечують путівками ветеранів війни на лікування  у  госпіталях,  а  також  санаторно-курортними путівками –  інвалідів,  ветеранів  війни  із  захворюванням  на туберкульоз  та  дітей-інвалідів  до  досягнення  18-річного  віку (згідно   з   медичними   показаннями   за  наявності  відповідних профільних санаторно-курортних бюджетних закладів).

Для взяття на облік для отримання путівки інваліди (або уповноважені ними особи) подають до робочих органів такі документи:

  • заяву за встановленою формою;
  • висновок МСЕК про потребу потерпілого в санаторно-курортному лікуванні;
  • медичну довідку лікувальної установи за формою N 070/о. Після закінчення строку дії зазначеної медичної довідки, але не рідше ніж один раз на три роки, подається нова медична довідка. У разі неподання такої довідки особа, яка понад три роки перебуває на   обліку   для   забезпечення   санаторно-курортною   путівкою, знімається  з  обліку.

При цьому:

  • інваліди війни, інваліди з числа колишніх малолітніх (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язнів концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаних інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, забезпечуються путівками позачергово щороку (із січня по грудень);
  • – Інваліди війни з числа осіб, які брали безпосередню участь у бойових  діях під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років та війни   1945   року   з   імперіалістичною   Японією,   безоплатно забезпечуються  санаторно-курортним  лікуванням  строком  на 18-21 день  першочергово  з  числа  позачерговиків  щороку  (із січня до грудня);
  • – Учасники бойових дій та  особи,  зазначені  у  статті 6-1 Закону України “Про жертви нацистських переслідувань”, забезпечуються путівками строком на 18-21 день щороку (із січня по грудень);
  • Учасники бойових  дій  у  період  Великої  Вітчизняної війни 1941-1945  років  та  війни  1945 року з імперіалістичною Японією, яким  виповнилося  85  років  і  більше,  забезпечуються путівками строком  на  18-21  день  позачергово щороку (із січня до грудня).
  • Учасники війни, особи, на яких поширюється чинність Закону України “Про  статус  ветеранів  війни,  гарантії  їх соціального захисту” та особи, зазначені  у  статтях  6-3  і  6-4 Закону України “Про жертви нацистських переслідувань” забезпечуються  путівками  строком  на  18-21 день один раз на два роки;
  • Інваліди загального захворювання та інваліди з  дитинства забезпечуються   путівками   строком   на  18-21  день  в  порядку черговості.
  • Інваліди із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і  захворюваннями  хребта та спинного мозку) забезпечуються путівками:
  • I і II групи – до санаторіїв (відділень) спінального профілю з   лікуванням   строком   на  35  днів  (відповідно  до  медичних рекомендацій)  у  порядку  черговості;
  • III групи – до санаторіїв неврологічного профілю строком  на 18-21   день  (відповідно  до  медичних  рекомендацій)  у  порядку черговості.

Особам, які  супроводжують  інвалідів  I  та  II  групи  до санаторіїв  (відділень) спінального профілю, путівки не видаються, лише  оплачується проїзд (двічі до санаторію і двічі в зворотньому напрямку)  у  транспорті  загального користування (залізничному та автомобільному)  згідно  з  поданими проїзними квитками. У випадку проїзду  залізничним  транспортом  відшкодовують вартість квитка у плацкартному  вагоні.

Путівками   без   лікування  забезпечуються  особи,  що супроводжують   виключно   тих  інвалідів  I  групи,  яким  шляхом експертного  обстеження  в  органах  медико-соціальної  експертизи центрального  органу  виконавчої  влади,  що забезпечує формування державної   політики   у   сфері   охорони  здоров’я,  установлено інвалідність   (за   винятком   інвалідів  з  наслідками  травм  і захворюваннями   хребта  та  спинного  мозку,  які  забезпечуються путівками   до   санаторіїв   (відділень)  спинального  профілю  з лікуванням строком на 35 днів).

Якщо  інвалід  I групи здатний обслуговувати себе самостійно, йому видається довідка про це закладу охорони здоров’я.

Інваліда I групи не можуть супроводжувати інваліди I групи та особи, які не досягли 18-річного віку.

Постраждалі учасники антитерористичної операції забезпечуються безоплатними путівками до санаторно-курортних закладів відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням  від 31 березня 2015 р. № 200 згідно з медичними рекомендаціями, а саме:

1) учасників бойових дій – щороку строком на 18-21 день;

2) інвалідів війни – позачергово щороку строком на 18-21 день;

3) інвалідів із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – відповідно до медичних рекомендацій, з них:

I та II груп – до санаторіїв (відділень) спінального профілю з лікуванням строком на 35 днів;

III групи – до санаторіїв неврологічного профілю з лікуванням строком на 18-21 день.

У разі коли особа має право на забезпечення путівкою за кількома законами, їй надається право вибору в забезпеченні путівкою за одним із них.

Для взяття на облік особа чи її законний представник подає заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою № 070/о, копію посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни, копію військового квитка (за наявності) та копію документа, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

Під час подання копій документів, передбачених абзацом першим цього пункту, особи надають їх оригінали для огляду.

Особа, яка перебуває на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням в органах соціального захисту населення, але в поточному році одержала безоплатну путівку, знімається з обліку.

Компенсація за доплату, пов’язану з поліпшенням умов проживання в санаторії, та за продовження строку лікування не здійснюється.

Поділ путівки та передача її іншій особі забороняється.

У 2017 році Урядом  прийнято постанову Кабінету Міністрів України  від 01.03.2017 № 110 „Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення деяких категорій інвалідів санаторно-курортним лікуванням, та внесення змін до порядків, затверджених постановами  Кабінету Міністрів України від 22 лютого  2006 р.  № 187 і від 31 березня  2015 р. № 200”, якою змінено існуючу систему закупівлі санаторно-курортних послуг на відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування (путівки) для осіб з інвалідністю та постраждалих учасників антитерористичної операції через безготівкове перерахування  коштів  санаторно-курортним закладам за надані послуги на підставі трьохсторонньої угоди (особа – управління – санаторій).

Тобто відтепер людина зможе самостійно обрати санаторій для оздоровлення, після цього звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації, де перевіряється заклад на відповідність встановленим вимогам. Після цього укладається тристороння угода, яка передбачає безготівкове перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги.

При цьому гранична вартість путівки для відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування визначатиметься щороку Мінсоцполітики за погодженням з Мінфіном.

Забезпечення інвалідів та учасників антитерористичної операції здійснюється органами праці та соціального захисту населення в порядку черговості в міру надходження путівок.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *