Публічне обговорення нового проекту Перспективного плану створення спроможних об’єднаних територіальних громад Сумської області

У стінах Лебединської районної державної адміністрації відбулося обговорення нового проекту Перспективного плану створення спроможних об’єднаних територіальних громад Сумської області. За інформацією сайту Сумської обласної державної адміністрації, нова версія Перспективного плану розроблялася спільною робочою групою, утвореною розпорядженням голови облдержадміністрації. Під час розробки Перспективного плану враховувались також і перспективи розширення уже створених громад (тобто приєднання певних сільських чи селищних рад, яке стало можливим з прийняттям змін до законодавства). За повідомленням директора Сумського підрозділу «Центру розвитку місцевого самоврядування» Олександра Хоруженка, наразі проходить обговорення нового Перспективного плану. Тож робоча група чекає на конструктивні зауваження і пропозиції.

На найближчій сесії обласної ради депутати мають прийняти рішення, яке, на думку  експертів, і має пожвавити децентралізаційні процеси в області.

Попередньо майже у всіх селах Лебединського району пройшли громадські обговорення, де місцеві мешканці мали змогу висловити свою точку зору. Сільські голови Лебединського району, які були присутні на обговоренні висловили свої зауваження та пропозиції до нового проекту плану створення об’єднаних територіальних громад. Зокрема, за новим планом Маловисторопська сільська рада має увійти до Боромлянської ОТГ, з чим місцеві мешканці категорично не згодні, натомість, вони виявили бажання бути у складі Лебединської ОТГ. Позицію бути у Лебединській ОТГ висловили і мешканці Великого Висторопа. Василівський сільський голова теж висловила думку громадськості села щодо незгоди бути  частиною Синівської ОТГ, а увійти до складу Лебединської ОТГ. Така ж ситуація і з Штепівською ОТГ – сільські ради, які за новим планом повинні увійти до її складу виявили бажання залишатися частиною Лебединської ОТГ. Втім, керівник Голубівського СТОВ ім. Шевченка Микола Зимогляд зауважив, що Голубівські мешканці швидше підтримають входження до Сумської ОТГ, аніж до Штепівської чи Лебединської. Будильська сільська рада планує створення своєї ОТГ з центром у Будилці, однак сільські ради, до яких звернулася Будильська сільська рада ще не надали своєї згоди.

Присутній на обговоренні міський голова Олександр Бакликов зауважив, що спроможною територіальна громада буде за умови входження у неї якомога більшої кількості населених пунктів і чисельністю не менше 30-40 тис. населення, а отже утворення Лебединської об’єднаної територіальної громади за попереднім планом є оптимальним варіантом.

Депутат обласної ради Валерій Чалий підкреслив, що територіальні громади, чисельністю населення менше 6 тис. в кінці кінців об’єднуватимуться між собою, а тому створення єдиної Лебединської ОТГ на сьогодні є правильним рішенням.

Підсумовуючи публічне обговорення, керівництвом міста і району було прийнято рішення відстоювати позицію створення єдиної Лебединської територіальної громади з центром у місті Лебедині.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *