Підготовка навчальних закладів міста до нового навчального року

21 червня відбулося чергове робоче засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради. Головним питанням порядку денного була підготовка освітніх закладів міста до нового навчального року. Начальник відділу освіти Володимир Доценко повідомив, що з метою здійснення якісної підготовки закладів освіти до організованого початку 2017-2018 навчального року та до роботи в осінньо-зимовий період, дошкільні, загальноосвітні та позашкільні навчальні заклади проводять планову підготовку. Відділом освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради видано наказ № 155-ОД від 06.06.2017 «Про організований початок 2017-2018 навчального року, підготовку матеріально-технічної бази навчальних закладів до роботи в новому навчальному році та осінньо-зимовий період», створено оперативний штаб.

Сьогодні у місті налічується 5 дошкільних навчальних закладів,  розрахованих на 781 місце. У 2016-2017 навчальному році у дошкільних навчальних закладах міста виховується 966 дошкільнят. Послуги дошкільної освіти надаються у 40 групах: 9 для дітей віком до 3-х років та 31 для дітей віком від 3 до 6 років, у тому числі 2 перших класи при ДНЗ «Казка» та «Сосонка». В 3 дошкільних навчальних закладах «Калинка», «Ромашка», «Чайка» працюють 3 групи компенсуючого типу (логопедичні) для дітей з вадами мови.

Дошкільною освітою в різних її формах  охоплено 96 % дошкільнят. Діти п’ятирічного віку стовідсотково охоплені різними формами здобуття дошкільної освіти.

Для забезпечення отримання дітьми загальної середньої освіти у місті функціонує  5 шкіл  І-ІІІ ступенів, 1 школа І-ІІ ступенів, 1 – вечірня (змінна). За перспективною мережею у навчальних закладах буде навчатися 2531 учень (з них 28 – у вечірній (змінній) школі. Починаючи з грудня, у кожному навчальному закладі сплановано роботу щодо набору дітей віком 6 років до першого класу. Вчителі майбутніх першокласників тримають тісний зв’язок з дошкільними навчальними закладами, спостерігають за дітьми старшого  дошкільного віку, відвідують батьківські збори, надають рекомендації щодо підготовки дітей до навчання в школі. У 2017-2018 навчальному році   до  перших класів планується набрати 234 дитини.

Творчо обдаровані діти мають можливість реалізувати свої здібності,  відвідуючи 2 позашкільні навчальні заклади: ЦПО та ДЮСШ.

У кожному навчальному закладі міста  проводиться належна робота щодо покращення та зміцнення  матеріально-технічної бази. Класні кімнати та кабінети загальноосвітніх навчальних закладів, групові кімнати дошкільних навчальних закладів  відповідають санітарно-гігієнічним вимогам. Усі навчальні заклади забезпечені меблями відповідно віку та зросту дітей. Залежно від необхідності, меблі ремонтуються та оновлюються.

Харчоблоки  усіх закладів освіти міста забезпечено  проточною холодною і гарячою водою від бойлерних установок. Усі навчальні заклади забезпечені холодильним та технологічним обладнанням, столовим посудом. Всі навчальні заклади мають внутрішні санітарні вузли.

На альтернативному виді палива працює котельня загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів № 4 для її безперебійного функціонування заплановано придбання вугілля та дров.

Території навчальних закладів міста  відповідають санітарно-гігієнічним вимогам та підтримуються в належному стані (впорядковуються квітники та газони, по мірі  необхідності проводиться очищення території від бур’янів та густих насаджень).

Для проведення ремонтних робіт у 2017 році відділу освіти виконкому Лебединської міської ради виділено кошти з міського бюджету  у розмірі     1692,0 тис. грн.

Для проведення ремонтних робіт у дошкільних навчальних закладах міста заплановано кошти у розмірі 75,0  тис. грн.

Для ефективного виконання  ремонтних робіт у дошкільних навчальних закладах створено графік тимчасового закриття ДНЗ, починаючи з 02.06.2017, батьки вихованців  заздалегідь попереджені про закриття закладів.

В усіх дошкільних навчальних закладах планується провести ремонтні роботи у харчоблоках:  побілка стін та стелі, фарбування стін, підлоги,  обладнання. Заплановано проведення косметичного ремонту приміщень, ремонту та фарбування ігрового обладнання на групових ігрових  ділянках та спортивних майданчиках.

Загальноосвітнім навчальним закладам для проведення поточних та капітальних ремонтних робіт виділено коштів у розмірі 1502,0 тис.грн. у всіх загальноосвітніх навчальних закладах планується провести поточні ремонти – побілку стін та приміщень, фарбування  приміщень, парт, ігрового та спортивного обладнання.

В усіх освітніх закладах міста заплановано проведення профілактичних робіт  по повірці систем опалення, водогону, водовідведення, електромереж.   Комісією  по підготовці до нового навчального року та до опалювального періоду буде перевірено  технічне устаткування теплових мереж, будівель, споруд, підвалів, горищ, дверей, вікон, герметизації вводів і інженерних комунікацій. Планується провести утеплення теплових комунікацій та теплопунктів навчальних закладів міста. Відповідно до вимог розроблено температурні графіки роботи топкових в залежності від температурних умов.

З метою забезпечення безперебійного функціонування закладів освіти у осінньо-зимовий період комітетом з конкурсних торгів відділу освіти організовано проведення закупівлі теплової енергії та природного газу.

Щороку проводиться навчання осіб, відповідальних за електрогосподарство  та теплове господарство з подальшою здачею заліку. Відповідно до приписів пожежної служби в закладах освіти міста планується придбання та перезарядка вогнегасників.

До початку опалювального сезону згідно з графіком буде проведено повірку теплових та водяних лічильників, манометрів. Особлива увага приділяється  своєчасній  та якісній підготовці пакету документів для підписання акту готовності теплових систем і мереж до роботи в осінньо-зимовий період.

Протягом 2017-2018 року по відділу освіти сплановано роботу щодо забезпечення підручниками навчальних закладів міста.

Усі навчальні заклади, як дошкільні так і загальноосвітні забезпечені  комп’ютерною технікою та підключені до мережі Інтернет. У кожному закладі створено власний веб-сайт.

До 10.08.2017 року  відділом освіти та комісією по підготовці до нового навчального року планується провести  об’їзд з підписанням актів готовності відповідного зразка. До складу комісії включаються представники пожежної служби, управління Держпротспоживслужби в Лебединському районі, управління праці Лебединської міської ради.

Окрім цього, члени виконкому у робочому порядку розглянули іще низку важливих питань.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *