Будьте вкрай обережні на воді!

Невід’ємною частиною будь-якого літнього відпочинку є купання у відкритих водоймах. Вода – чудодійний засіб оздоровлення організму. Купання дає людині фізичне та моральне задоволення. На жаль, іноді банальна необережність біля водойми може обернутися трагедією.

З настанням літа щороку в місті відкривається купальний сезон на Лебединому озері. У відповідності до «Типових правил охорони життя людей на водних об’єктах» до початку сезону проводиться комплекс заходів, направлених на підготовку міського пляжу та забезпечення безпечних умов для відпочинку населення на воді. Водолазами рятувальної служби вже проведено обстеження дна акваторії пляжу, завершується підготовка до використання необхідного обладнання та оснащення рятувального поста.

Слід зазначити, що в Лебедині лише міський пляж на озері визначено, як місце для масового відпочинку на воді. З метою запобігання нещасних випадків на воді слід суворо дотримуватись найпростіших правил поведінки. Для відпочиваючих вони залишаються незмінними: правильний вибір місця для купання, суворе дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах, постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих. Відпочинок на воді допускається тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях

Досвід і спостереження свідчать, що нещасні випадки найчастіше трапляються при порушенні правил безпеки на воді. Зокрема, загальними причинами загибелі є купання у стані алкогольного сп’яніння, порушення елементарних правил поведінки на воді, купання у не впорядкованих місцях, заплив на великі відстані та переохолодження.

Кожному слід пам’ятати, що вода помилок не пробачає. Відпочиваючи, треба дотримуватися заходів безпеки. Купайтеся краще вранці або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання. Температура води повинна бути не нижче +19 С, у більш холодній – перебувати довго небезпечно. Плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3-5 хвилин. Не купайтеся у непогоду, при сильному вітрі, великій хвилі.
Не входьте, не пірнайте у воду після тривалого перебування на сонці. Не входьте у воду в стані алкогольного сп’яніння. У воду заходьте обережно. Ніколи не пірнайте в незнайомих місцях. Не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо, якщо ви не впевнені у своїх силах. Якщо вас захопило течією, не намагайтеся з нею боротися. Треба плисти униз течією, поступово, під невеличким кутом, наближаючись до берега. Не розгублюйтеся, навіть якщо ви потрапили у вир. Необхідно набрати повітря в легені, зануритися у воду і, зробивши сильний ривок вбік, спливти. Не лишайте біля води малят.

Дуже обережно плавайте на надувних матрацах і надувних іграшках. Вітром або течією їх може віднести дуже далеко від берега. Не наближайтесь до човнів і катерів, які пропливають поблизу вас.    Не грайте у воді в небезпечні ігри, а саме: не слід підпливати під тих, хто купається, хапати їх за руки чи ноги, «топити».  Не подавайте помилкові сигнали про допомогу.

 Якщо будете уважними та обережними,  відпочинок на воді принесе лише радість та задоволення.

Начальник відділу мобілізаційної, оборонної роботи та з питань надзвичайних ситуацій Ю.К. Кіптенко.

 

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *