Виконком: підведено підсумки, окреслено перспективи

Під час чергового засідання виконкому одним із основних питань порядку денного було питання підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери міста до роботи в осінньо-зимовий період 2017-2018 років. Як повідомив заступник міського голови Олександр Білокобильський, минулої зими усі підприємства, установи різних форм власності та підприємства житлово-комунального господарства спрацювали без збоїв і аварійних ситуацій. Злагоджена робота підприємств, оперативне вирішення питань при ліквідації ситуацій, які виникали забезпечили безперебійну роботу тепло-, водопостачання та водовідведення.

Уже сьогодні після закінчення опалювального сезону, у місті розпочалися роботи з підготовки підприємств та установ до роботи в новому осінньо-зимовому періоді 2017-2018 років. З метою своєчасної підготовки об’єктів житлово-комунального господарства, установ соціальної сфери міста до роботи в осінньо-зимовий період 2017-2018 років вирішено створити оперативний штаб, а також затвердити план заходів.

Крім цього, керівникам підприємств житлово-комунального господарства міста та підприємств, які надають послуги населенню: забезпечити до 1 жовтня поточного року підготовку підприємств та організацій до роботи в осінньо-зимовий період 2017-2018 років; розробити до 10 липня 2017 року та погодити з відділом мобілізаційної, оборонної роботи та з питань надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Лебединської міської ради оперативні плани спільних дій щодо локалізації та ліквідації можливих аварій на системах тепло-, водопостачання та водовідведення; забезпечити на підприємствах накопичення необхідного запасу матеріальних ресурсів для ліквідації аварійних ситуацій.

У рамках заходів з підготовки до нового опалювального сезону взято під контроль посилення роботи з боржниками за житлово-комунальні послуги з метою забезпечення до 1 жовтня 2017 року ліквідації заборгованості. Управлінню праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Лебединської міської ради взяти на контроль питання забезпечення інвалідів Другої Світової війни, пенсіонерів, малозабезпечених верств населення, а також об’єктів соціальної сфери твердим паливом та провести перевірку його наявності до 1 вересня цього року.

Головним розпорядникам бюджетних коштів забезпечити: до 15 серпня поточного року підготовку своїх установ до роботи в осінньо-зимовий період згідно розроблених заходів; до 10 серпня 2017 року проведення ревізії та випробування інженерних мереж, що знаходяться на балансах підприємств; до 30 вересня 2017 року закінчити передачу будівель і споруд за актами на прийняття тепла від постачальника; проведення атестації відповідальних осіб за експлуатацію теплового, газового та електрогосподарства; забезпечити використання енергоносіїв у межах встановлених лімітів та кошторисних призначень.

Управлінню житлово-комунального господарства Лебединської міської ради: узяти на контроль підготовку котельного обладнання і теплових мереж до нового опалювального сезону; посилити організаційну роботу з реформування та розвитку житлово-комунального господарства міста; завершити 15 вересня  2017 року виконання робіт з капітального та поточного ремонту доріг з твердим покриттям відповідно виділених коштів.

Наступним важливим питанням порядку денного було питання підготовки підприємств харчової промисловості, торгівлі, ресторанного господарства та ринку до роботи у весняно-літній період. На виконання розпорядження № 50-ОД від 04.04.2017 року «Про створення робочої групи  по обстеженню підприємств харчової промисловості, торгівлі, громадського харчування» робочою групою у складі фахівців управління Держпродспоживслужби в Лебединському районі та представників виконавчого комітету було проведено обстеження підприємств харчової промисловості, торгівлі, громадського харчування.

У місті здійснюють торгівлю 90 підприємств продовольчої групи товарів, 24 підприємства громадського харчування та 1 продовольчий ринок. 8 підприємств харчової промисловості (ТОВ «Стар-Майстер», ковбасний цех ТОВ «Лебединські ковбаси», ПрАТ «Лебединський хлібозавод», ФОП Шушвалова І.І., приватне підприємство «Контакт», кондитерські цехи  ФОП  Ворожко В.І. та ФОП Садовничої Л.М., ТОВ «Маковичок»), 90 підприємств продовольчої торгівлі, 18 підприємств громадського харчування та 1 продовольчий ринок. Своєчасна підготовка харчових об’єктів до роботи у весняно-літній період, забезпечення необхідних умов в них є запорукою попередження харчових отруєнь та масових шлунково-кишкових захворювань.

Відповідно до проведення планових заходів державного нагляду (контролю) на 2017 рік фахівцями відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії управління  Держпродспоживслужби в Лебединському районі за поточний період 2017 р. було здійснено 2 планових заходи (ТОВ «Лебединські ковбаси» та ПО «Лебединський ринок» Сумської облспоживспілки).

Ковбасний цех ТОВ «Лебединські ковбаси» працює постійно. З 2015 року на підприємстві ТОВ «Лебединські ковбаси» запроваджено міжнародну систему НАССП – система управління безпечністю харчових продуктів. В усіх приміщеннях проведено поточний ремонт. Підприємство забезпечене холодною та гарячою проточною водою, миючими та деззасобами. В цеху  проведена ревізія каналізаційної системи.  Необхідне технологічне та холодильне  обладнання в робочому стані, температурний режим дотримується. Створені умови для дотримання правил особистої гігієни.

За результатами проведених перевірок встановлено, що на ПО «Лебединський ринок» не проводиться лабораторний контроль питної води; не забезпечується своєчасне проходження медичних обстежень працівниками ринку; не забезпечується централізоване прання та ремонт спецодягу. По виявленим недолікам був складений припис з визначеними термінами виконання. Адміністрація ринку зобов’язалась усунути вищевказані недоліки до 26.05.2017р.

Харчові продукти тваринного та рослинного походження, які реалізуються на продовольчому ринку міста досліджуються в Лебединській лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. За поточний період 2017р. оглянуто (проведено експертиз) 192 туш свинини, інших тварин (птиця, кролі, нутрії) -119 тушок, проведено лабораторних досліджень: молока та молочних продуктів – 5808,  яєць – 240, овочів і фруктів – 1856 та інших харчових продуктів – 552. З початку 2017року випадків захворювання на інфекційні та незаразні захворювання тварин та птиці фахівцями Лебединської лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи не виявлено.

Обстеженням були охоплені підприємства торгівлі, що дало змогу з’ясувати наявність у них небхідної матеріально-технічної бази, забезпечення гарантованого зберігання продовольчих товарів.Основні недоліки, виявлені під час обстежень це:

не проведена державна реєстрація потужностей;

відсутні термометри в холодильному обладнанні для зберігання харчових продуктів;

недостатньо підтоварників, тому частина харчових продуктів  зберігалася безпосередньо на підлозі;

відсутні маркувальні ярлики з назвою підприємства-виробника, зазначенням дати та часу виготовлення, терміну реалізації на кондитерських та ковбасних виробах, соленій та в’яленій рибі;

не промаркований розробний інвентар ;

не промаркований технічний інвентар для прибираня;

технічний інвентар для прибираня не забезпечений регламентованим переліком;

відсутній деззасіб.

Обстеженням також  було охоплено 5 підприємств громадського харчування. Усі підприємства забезпечені холодною та гарячою проточною водою, холодильним та технологічним обладнанням, розробним інвентарем згідно з потужностями підприємств. За результатами обстежень виявлено наступне:

не проведена державна реєстрація потужностей;

відомчий лабораторний контроль виготовлених страв фізичними особами підприємцями не здійснюється;

порушувались правила товарного сусідства готової та сирої продукції в холодильному обладнанні;

відсутні маркувальні ярлики на контейнерах для зберігання готової та сирої продукції в холодильному обладнанні;

недостатньо підтоварників, тому частина харчових продуктів зберігалася безпосередньо на підлозі;

не промаркований або потребує поновлення маркування розробний та кухонний інвентар;

не промаркований або потребує поновлення маркування технічний інвентар для прибираня;

технічний інвентар для прибираня не забезпечений регламентованим переліком;

примусова вентиляція у неробочому стані;

частина кухонного посуду має дефекти цілісності та потребує заміни;

відсутні гратчасті полиці для просушування кухонного посуду;

відсутній деззасіб.

Приватним підприємцям рекомендовано дотримуватись вимог Закону України «Про основні вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». У зв’язку із внесенням змін до законодавчої бази, органам державного нагляду(контролю), їх посадовим особам забороняється здійснювати планові заходи державного нагляду(контролю) за додержанням санітарного законодавства. Таким чином відповідальність за підготовкою об’єктів торгівлі та харчових об’єктів до роботи у літній період 2017 року покладена суб’єктів господарювання. Виходячи із результатів обстежень стану підготовки харчових об’єктів до роботи у літній період можна зазначити, що в цілому рівень забезпечення населення по основним показникам є задовільним.

Крім цього, на засіданні виконкому було схвалено проект Міської програми оздоровлення та відпочинку дітей на 2017 рік. А також з метою забезпечення належного відпочинку дітей міста, недопущення закупівлі неякісного товару, що може призвести до травматизму та швидкого псування складових частин дитячого майданчику, розглянувши клопотання комунального підприємства «Комбінат благоустрою членами виконкому  було затверджено рішення надати згоду комунальному підприємству «Комбінат благоустрою» на укладання прямого договору закупівлі ігрового комплексу «Теремок» вартістю 65 000 гривень з наступним оприлюдненням в електронній системі закупівель звіту про укладений договір відповідно до вимог статті 10 Закону України «Про публічні закупівлі».

Також членами виконкому було розглянуто іще багато важливих питань порядку денного.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *