З 1 травня 2017 року відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» збільшиться розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність

   Законом України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” з 1 травня 2017 року збільшено розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, із 1247 грн. до 1312 грн. (на 65 грн., або 5,2%).

   У зв’язку з цим з 1 травня 2017 року територіальними управліннями Пенсійного фонду України проведено масовий перерахунок пенсій, а також надбавок і підвищень до пенсій, розміри яких визначають від прожиткового мінімуму, а саме підвищені:

   • мінімальні розміри пенсії за віком непрацюючим пенсіонерам (за наявності повного стажу);

   • пенсії по інвалідності та пенсії у зв’язку з втратою годувальника, призначені відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;

  • надбавки до пенсій за понаднормовий стаж, що обчислені виходячи з розміру прожиткового мінімуму.

   Мінімальний розмір пенсії за віком при наявності у чоловіків 25, у жінок – 20 років страхового стажу (якщо пенсія призначена до 01.10.2011), та мінімальний розмір пенсії при наявності у чоловіків 35, у жінок – 30 років страхового стажу (якщо пенсія призначена після 01.10.2011) встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

   З 1 травня 2017 року перераховані розміри надбавок та підвищень до пенсій, які визначаються від розміру прожиткового мінімуму, а саме: підвищення ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни, надбавка донорам, пенсії за особливі заслуги перед Україною та шахтарям.

   Розмір підвищення до пенсії в кожному конкретному випадку індивідуальний, він залежить від багатьох складових: страхового стажу, розміру заробітної плати, з якої призначено пенсію, виплати індексації, наявності підвищень та надбавок до пенсії та інше.

   Перерахунки пенсій, надбавок та підвищень, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму, здійснено за матеріалами пенсійних справ, в автоматичному режимі.

   З 1 травня 2017 року не переглядається розмір:
  • підвищення особам, які мають статус “дитина війни”, відповідно до Закону України «Про соціальний захист дітей війни»;
  • додаткової пенсії за шкоду заподіяну здоров’ю та компенсаційної виплати за втрату годувальника відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
  • щомісячної державної адресної допомоги, передбаченої постановою Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 №265 “Деякі питання пенсійного забезпечення громадян”, якщо одержувачі пенсій не є інвалідами, дітьми-інвалідами та не отримують пенсію у разі втрати годувальника.
  Крім того, окремим категоріям пенсіонерів після проведеного перерахунку сума пенсії до виплати не зміниться, а саме:
  • для осіб, у яких розмір пенсії не досягає 949,00 грн. та яким виплачується державна адресна допомога до цього розміру;
  • для осіб, в складі пенсійної виплати яких є сума визначеного розміру індексації, розмір якої перевищує суму підвищення після проведення перерахунку.

   Перерахунок пенсії не проводився працюючим пенсіонерам у частині доплати до мінімального розміру пенсії та доплати за понаднормативний стаж.

   Виплата пенсій працюючим пенсіонерам проводиться у розмірі 85 % призначеного розміру, але не менше, ніж 150 % прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, з 01.05.2017 –1968,00 грн. (1312 х 150 %).

По місту Лебедину і Лебединському району пенсії перераховані 12930 особам або майже 90 % загальної чисельності пенсіонерів (14401 осіб), що перебувають на обліку в управлінні, з них 11920 особам після перерахунку розмір пенсії збільшився. Середній розмір підвищення пенсій склав 63.73 грн. Середньомісячні видатки на виплату пенсій збільшилися на 759,7 тис.грн.

Заступник начальника Лебединського об’єднаного

управління Пенсійного фонду України

Олена Миколаїна Оксьом

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *