Погоджено комплекс профілактичних заходів щодо недопущення збудника АЧС та сказу

18 квітня відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Лебединської міської ради. Піднімалось питання про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней у місті Лебедин, виконання заходів для недопущення занесення збудника цієї хвороби на територію міської ради. Крім цього, головою комісії Оленою Кірєєвою було піднято питання про епізоотичну ситуацію зі сказу в Сумській області та недопущення захворювань на сказ людей.

Як повідомив в.о. начальника управління Держпродспоживслужби у Лебединському районі  Олександр Хрін, на сьогоднішній день територія міста і району вважається благополучною щодо захворювання на АЧС. Втім, у сусідніх районах і областях епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней складніша. Зокрема, у 2016 році виявлено 91 випадок (84 випадки – свійські та 7 – дикі свині) захворювання на АЧС в 16 областях: Одеська – 23, Миколаївська – 15, Харківська – 8, Полтавська – 10, Хмельницька, Кіровоградська, Сумська – по 5 випадків, Волинська, Рівненська – по 4, Черкаська – 3, Житомирська, Київська, Чернігівська – по 2, Закарпатська, Чернівецька, Вінницька – по 1 випадку. З початку цього року зареєстровано випадки захворювання в Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Тернопільській та Харківській областях. На сьогодні карантин діє в 27 неблагополучних пунктах.

Важливим питанням на сьогодні є забезпечення термінової локалізації вогнища інфекції на випадок виникнення захворювання, зокрема готовність оперативного облаштування та відповідного функціонування карантинних ветеринарно-поліцейських постів з дезбар’єрами для цілодобового чергування.

Протиепізоотичною комісією було погоджено проведення профілактичних заходів щодо недопущення збудника АЧС на територію міської ради.

Членами комісії також обговорювалось питання стосовно ситуації зі сказом тварин та погоджено комплекс профілактичних заходів по недопущенню спалахів цієї хвороби. Зокрема, увага акцентувалась на важливості проведення щеплень проти сказу домашніх тварин.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *