Захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування під постійним контролем служби у справах дітей

Під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим, до відома присутніх була доведена інформація про захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Зокрема, начальник служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради Світлана Древаль повідомила, що на первинному обліку служби станом на 1 квітня 2017 року перебуває 44 дитини. З них – 11 дітей-сиріт, 33 дитини, позбавлені батьківського піклування. У сім’ях опікунів та піклувальників проживає – 22 дитини, з них 3 дитини перебуває на первинному обліку у м. Лебедин, але проживають на інших територіях. Окрім цього, у місті виховуються під опікою 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які прибули з інших територій. У прийомних сім’ях виховується 13 дітей, 7 дітей виховується у дитячих будинках сімейного типу, 2 – у інтернатних закладах.

Протягом 2016 року службою у справах дітей взято на первинний облік та надано статус 2 дітям.

З початку 2016 року 8 дітей були зняті з обліку у зв’язку із досягненням ними повноліття та 2 дитини повернуті батькам  у зв’язку із поновленням батьківських прав. З початку 2017 року 1 дитина була знята з обліку у зв’язку із досягненням повноліття, 1 дитина повернута батькам, двом дітям, які залишились без батьківського піклування, у зв’язку із позбавленням матері батьківських прав надано статус дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на 2016 рік на території Лебединської міської ради функціонує один дитячий будинок сімейного типу, у якому виховується 6 дітей та шість прийомних сімей, у яких виховується 8 дітей. Протягом звітного періоду була створена одна прийомна сім’я.

Із загальної кількості дітей, що перебувають на первинному обліку служби у справах дітей, 16 дітей знаходяться на місцевому та регіональному обліку з усиновлення.

Службою забезпечено вчасне внесення та систематичне поновлення в ЄІАС «Діти» даних про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах та кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, усиновлювачі, опікуни, піклувальники.

На обліку служби перебуває 15 усиновлених дітей, за умовами проживання і виховання яких здійснюється нагляд. Протягом 2016 року перевірено умови проживання та виховання 3 сімей, які виховують усиновлених дітей, за І квартал 2017 – 2 сім’ї. Аналіз наявної документації (акти) свідчить про відсутність порушень у перевірених сім’ях.

Відповідно до п. 61 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної з питанням захисту прав дитини, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 24.09.2008 № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язані із захистом прав дитини», службою у справах дітей ведеться та постійно оновлюється облік нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку служби. Вживаються заходи щодо встановлення опіки над нерухомим майном дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та збереження їх права на користування житлом. У 2016 році обстежено 3 житлові об’єкти, які належать дітям, на правах власності чи користування,  та яким у 2017 році виповниться 18 років.  За результатами перевірки встановлено, що житло у придатному стані для проживання мають 2 дітей, 1 дитина потребує покращання житлово-побутових умов.

Водночас з наданням статусу, за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, згідно законодавства, рішенням виконавчого комітету міськради закріплюється житло, яке вони мали на правах власності чи користування до моменту набуття ними статусу. Протягом 2016 року рішенням виконкому було надано дозвіл на приватизацію житла в інтересах дітей-сиріт та призначено опікуна над житлом.

Під час подання позовних заяв до судів про доцільність позбавлення батьківських прав обов’язково вирішується питання накладення заборони на відчуження житла, де проживали діти.

Із 44 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться на первинному обліку, 26 мають житло, яке їм належить на праві користування, 5 – у власності, у 13 дітей житло відсутнє.

Відповідно до чинного законодавства, згідно графіка розробленого службою,  перевіряється виконання опікунами/піклувальниками своїх обов’язків. У наявності акти обстеження умов проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, висновки про стан здоров’я дітей, звіти опікунів про використання коштів, інформація працівника уповноваженого підрозділу органу внутрішніх справ про захист прав та законних інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом 2016 року порушень прав дітей не виявлено.

Службою у справах дітей постійно здійснюється контроль за умовами проживання, навчання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу. Щорічно службою на основі інформації, яка подається працівником центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, вихователем дошкільного закладу або класним керівником загальноосвітнього закладу, сімейним лікарем, дільничним інспектором складається звіт про стан утримання та виховання дітей, які проживають у дитячому будинку сімейного типу та у прийомних сім’ях. Протягом 2016 року порушень прав дітей не виявлено.

Служба у справах дітей координує діяльність консультативно-дорадчого органу – комісії з питань захисту прав дитини. Протягом 2016 року комісією було проведено 24 засідання. Основні питання, що виносились на розгляд комісії – вирішення спорів  стосовно участі батьків у вихованні дитини, надання дозволів на вчинення правочинів щодо майна, яке належить неповнолітнім на правах власності чи користування, надання статусу дітям, які залишились без батьківського піклування, призначення опіки, питання що стосуються неналежного виконання батьками своїх обов’язків. Загалом комісією було розглянуто 88 питань щодо захисту прав та інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей.

 Захист прав та законних інтересів знаходиться на постійному контролі виконавчого комітету Лебединської міської ради.

Серед поточних питань апаратної наради піднімалось питання заключення договорів між мешканцями міста та КП «Комбінат благоустрою» на вивіз та захоронення твердих побутових відходів. Також обговорювалось питання запуску комунальних автобусів.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *