Сесією міської ради затверджено ряд важливих рішень

 29 березня відбулося чергове засідання сесії Лебединської міської ради сьомого скликання.

З основного питання порядку денного «Про виконання рішення сорок першої сесії міської ради шостого скликання від 29.11.2013 «Про внесення змін до Міської програми з реалізації Конвенції ООН про права дитини на 2012-2016 роки» звітувала заступник міського голови Олена Василівна Кірєєва.

Основною метою Програми, як зазначила заступник міського голови, є забезпечення оптимального функціонування цілісної системи захисту прав дітей відповідно до вимог Конвенції ООН про права дитини. Координація та контроль за реалізацією Програми здійснює служба у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради.

Учасники Програми забезпечують виконання завдань, визначених Програмою та надають службі у справах дітей щорічний звіт про хід її виконання.

На завершальному етапі Програми учасниками була проведена наступна робота.

На реалізацію заходів у сфері охорони здоров’я в адміністрації КУ Лебединська ЦРЛ на постійному контролі реєстр дітей, хворих на хронічні захворювання. Діти з хронічними захворюваннями отримують лікування в спеціалізованих відділеннях ЛПЗ ІІІ рівня відповідно клінічним протоколам МОЗ України.

Проведені 100% обов’язкові медичні профілактичні огляди  дітей до 18 років. Під наглядом Лебединської ЦРЛ перебуває 107 дітей – інвалідів, віком до 18 років.

З метою підвищення рівня обізнаності населення щодо питань ВІЛ/СНІДу, поширення засад і принципів здорового й безпечного способу життя Лебединським міським ЦСССДМ проводиться профілактично-роз’яснювальна робота. Всі загальноосвітні навчальні заклади були охоплені акцією солідарності з ВІЛ – позитивними людьми, яка проходила 1 грудня 2016 року. У рамках акції проведені шкільні лінійки, інформаційні хвилинки, години спілкування щодо запобігання стигмації за ВІЛ- позитивних людей.

Також були проведені заходи, направлені на підвищення рівня обізнаності населення щодо захворювання на туберкульоз. Так, у березні 2016 року в навчальних закладах міста були проведені виховні години на тему «Що ми знаємо про туберкульоз?», на базі Лебединської спеціальної школи-інтернат для глухих дітей проведено відео-лекторій «Вбережи себе від туберкульозу».

Турбота про здоров’я дітей є одним із основних показників ставлення держави до проблем підростаючого покоління. Одним із найважливіших стратегічних завдань держави в забезпеченні соціального захисту дитинства є реалізація права на оздоровлення і відпочинок.

Відповідно до Міської програми оздоровлення дітей у 2016 році, наказу відділу освіти «Про організацію літнього оздоровлення відпочинку та зайнятості учнівської молоді у 2016 році» в навчально-виховних установах міста охоплено послугами відпочинку і оздоровлення 61% учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Під час літнього оздоровлення особлива увага приділялася дітям пільгових категорій та дітям «групи ризику», дітям із родин, які опинилися у складних життєвих обставинах. Різними формами відпочинку та оздоровлення охоплено 23 дітей-сиріт та дітей без батьківського піклування, 15 дітей, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, 31 дитину-інваліда, 488 дітей із багатодітних та малозабезпечених сімей, 20 дітей, які складають «групу ризику», 336 обдарованих дітей, 10 дітей внутрішньо переміщених осіб, 26 дітей учасників АТО.

Одним з пріоритетів Програми є забезпечення якості та доступності освіти для кожної дитини, включаючи дітей з особливими освітніми потребами.

Для забезпечення якості та доступності освіти для кожної дитини, керівниками навчальних закладів проведена роз’яснювальна робота з батьками з питань доступності та необхідності інклюзивної освіти для учнів та вихованців дошкільних навчальних закладів. Наказом відділу освіти базовим закладом з інклюзивної освіти визначена Лебединська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1. У загальноосвітніх навчальних закладах №№1,3,5 організована робота трьох інклюзивних класів в яких здобувають освіту 5 учнів. Створена міська медико-психологічна консультація, яка саме і опікується потребами учнів з особливими освітніми потребами. Дев’яносто відсотків дітей з особливими освітніми потребами охоплені гуртковою роботою в позаурочний час. Стовідсотково діти з особливими потребами залучаються до проведення позакласних виховних заходів.

З метою розширення та урізноманітнення напрямків гурткової роботи на базі позашкільних закладів рішенням тридцять п’ятої сесії міської ради шостого скликання від 29.05.2013 року був створений єдиний центр позашкільної освіти міста, в якому працює 134 групи та здобувають позашкільну освіту 2013 вихованців. На базі Центру позашкільної освіти працює відділення Малої Академії наук. Також у місті працює ДЮСШ, в якій виховуються 194 юні спортсмени. У Центрі позашкільної освіти виховуються 192 дитини пільгової категорії, у ДЮСШ – 19 вихованців.

У 2016 році вихованці центру позашкільної освіти здобули 71 перемогу в обласних, Всеукраїнських конкурсах, фестивалях. Серед переможців вихованці хореографічного колективу «Веселка» (керівник Литовченко Т.П.), які  посіли І,ІІ призові місця у Всеукраїнському багатожанровому фестивалі «Арт–майовка», а  також взяли участь у Міжнародному фестивалі «Ви – нам, ми – вам – культурний обмін досвідом» (Польща). Вихованці центру позашкільної освіти Хіль Катерина та Валюх Альона посіли І місце у Всеукраїнській виставці-конкурсі початкового технічного моделювання, керівник Пронікова О.К. Вихованець судномодельного гуртка (керівник Бухтіаров С.В.) Шелест Сергій посів І місце у Всеукраїнських змаганнях судномодельного спорту в особистій першості.

Для реалізації забезпечення участі дітей у житті суспільства, створення умов для доступу кожної дитини до культурної спадщини, відділом культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради, була проведена низка фестивалів, серед яких фестиваль дитячої творчості «Сузір’я талантів Лебедина», міський фестиваль Великодного обряду «Христос Воскрес», фестиваль сімейної творчості «Родинне джерело», фестиваль дитячої творчості «Сузір’я талантів Лебедина», фестиваль патріотичної пісні «Слався рідний Лебедин!», обласний фестиваль сучасної української  пісні та естрадної популярної музики «Радослав».

В рамках проведення Тижня дитячої та юнацької книги було проведено інформаційно-розвивальні заходи про значення книги в житті людини: «Священна та година, коли до рук «Кобзар» бере дитина», «Рости з книгою, малюк», «Часу не гаймо, книжку читаймо!», «Найкращі друзі – книги, книги, книги…», «Вклонімося книзі, мудрості віків».

Одним із основних завдань, які постають перед органами місцевої влади, є попередження дитячої бездоглядності та безпритульності.

Відповідно до статей 13,14 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», службою у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради., ведеться Єдиний банк даних дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімей потенційних усиновлювачів, опікунів/піклувальників, прийомних батьків.

 На первинному обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради знаходиться 45 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 3 них під опікою та піклуванням перебувають 22 дитини, в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу виховується 20 дітей, в закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – 3 дитини. На території Лебединської міської ради функціонує один дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 6 дітей та шість прийомних сімей, в яких виховується 8 дітей. Протягом звітного періоду була створена одна прийомна сім’я.

З метою захисту прав та законних інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, службою у справах дітей проводяться перевірки виконання опікунами/піклувальниками своїх обов’язків, здійснюється контроль за цільовим використанням коштів, а також здійснюється контроль за умовами утримання, навчання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу.

Протягом 2016 року  порушень прав дітей не виявлено.

Найбільш проблемними питання Програми на сьогоднішній день залишаються питання захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Служба у справах дітей забезпечує ведення обліку нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, його збереження у придатному для проживання стані, закріплення за дітьми житла, яке вони мали на праві власності, чи користування до моменту набуття ними статусу, встановлення опіки над майном, та, в межах компетенції, вживає заходи щодо збереження житла за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, під час їх перебування в закладах для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Для попередження дитячої бездоглядності та безпритульності, запобіганню соціальному сирітству, службою у справах дітей ведеться облік дітей із сімей, які неспроможні виконувати виховні функції та потребують соціального захисту.

За період з початку 2017 року службою у справах дітей на облік було поставлено 11 дітей, з них: батьки яких ухиляються від виконання своїх обов’язків – 9, що зазнали психологічного насильства – 2. В центрах соціально-психологічної реабілітації на сьогодні перебуває 5 дітей.

Сім’ї дітей, які опинились в складних життєвих обставина перебувають на соціальному супроводі Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Лебединським відділом поліції ГУНП в Сумській області протягом 2016 року проводились заходи щодо покращення правового виховання населення, недопущення втягнення неповнолітніх у наркоманію, попередження дитячої злочинності, недопущення продажу спиртних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім.

За вказаний період в навчальних закладах міста проведено 43 інформаційно-пропагандистських, тематичних акцій, бесід з питань профілактики правопорушень, правового виховання громадян, з роз’ясненя відповідних актів законодавства.

З метою популяризації культурних і моральних цінностей сім’ї, відродження та збереження родинних традицій, з ініціативи та організації  управління праці та соціального захисту населення, міської Спілки жінок, за підтримки міського голови Бакликова О.М., депутата обласної ради Чалого В.Г. до Дня матері проведений захід «Величальна материнству». Двом жінкам, які народили і виховали до 8-річного віку п’ятьох і більше дітей присвоєно почесне звання України „Мати-героїня”, вручені нагороди (Шостак Л.Г., Білак А.С.).

Для забезпечення безперешкодного життєвого середовища для дітей з обмеженими фізичними можливостями у місті обладнано пандусами 64 об’єкти. У ІV кварталі  2015 року на засіданні міського комітету доступності був затверджений перелік об’єктів соціально-культурного призначення, що плануються до обладнання у 2016 році похилими пандусами при вході. Із 5  запланованих до будівництва пандусів у 2016 році зведено було 4.

Загалом на реалізацію заходів Програми, як зазначила заступник міського голови, за період з 2013 року по 2016 рік з коштів місцевого бюджету, відповідно до розділу ІV  «Захист прав дітей різних категорій» було використано 6785,90 грн. По рокам 2012 –1000 грн.; 2013 – 1160 грн.; 2014 – 1500 грн.; 2015 – 850 грн.; 2016 – 2275 грн.

На виконання Програми щодо забезпечення житлом дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, в 2015 році рішенням виконавчого комітету були надані квартири 2 особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Також депутатами під час сесії було взято до відома інформацію про виконання Міської цільової програми захисту населення і територій від НС техногенного та природного характеру, затверджено Програму розвитку художнього музею ім. Б.К. Руднєва на 2017-2019 роки, внесено зміни до  до Комплексної програми «Правопорядок на 2016-2020 роки», також зміни внесено до комплексної програми «Освіта м.Лебедин у 2016 – 2018 роках», Програми розвитку туризму на 2017-2021 роки та Міської програми соціального захисту населення на 2017-2021 роки.

Прийнято рішення про внесення змін до Програми реформування і розвитку ЖКГ, енергозбереження та охорони навколишнього середовища, зокрема, на  ресурсне забезпечення Програми додатково виділено 6584,45 тис. грн., а саме: на придбання компактно-підмітальної, прибиральної машини – 700,0 тис.грн, на придбання телескопічного навантажувача – 1200,0 тис.грн, на благоустрій міста – 1477,1 тис.грн., на поточний ремонт доріг – 697,0, на капітальний ремонт доргіг 2420,35, на співфінансування по об’єкту «Поліпшення технічного стану та благоустрою озера Лебедине в м. Лебедин» – 20,0 тис. грн., на встановлення дитячого майданчика по вул. Тараса Шевченка – 70,0 тис.грн., співфінансування на придбання асенізаційної машини – 200, 0 тис. грн.

Депутатами було розглянуто та затверджено блок земепльних питань та затверджено проект детального плану території по розміщенню загальноміських очисних споруд каналізації за адресою туп. Олешнянський, 7.

Також було затверджено рішення про внесення змін та доповнень до Програми економічного і соціального розвитку міста Лебедина на 2017 рік. Зокрема, було виділено кошти у вигляді субвенції районному бюджету: дітям, хворим на цукровий діабет – 18, 72 тис.грн., для забезпечення лікувальною сумішшю дитини, хворої на фенілкетонурію – 144, 0 тис. грн, на лікування стану після трансплантації нирки – 40, 0 тис грн, для відшкодування пільгових рецептів по категоріям захворювання епілепсія та шизофренія – 10, 0 тис. грн.

 Депутатами були прийняті до розгляду депутатські запити Химич Л.О. та Олещенко Ю.В.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *