Невідомі сторінки історії нашого міста

Лебединщина має багату культурну спадщину, що  вражає не лише кількістю унікальних об’єктів, а й  життєвими  історіями про наших земляків. З огляду на це, збереження цієї спадщини є одним із актуальних питань сьогодення. Найкраще це можна зробити, знайомлячи підростаюче покоління із духовними скарбами Лебединщини.

Так, нещодавно, в рамках проекту «Музей – школі» науковими працівниками художнього музею було проведено кілька тематичних заходів під загальною назвою «Життєвий шлях Віри і Миколи Анненкових» для учнів 9-б та11-а класів у СШ №7.

Під час цих заходів діти познайомилися із історією життя Віри Іванівни  Бухаріної (1813-1902 рр.) та Миколи Миколайовича Анненкова (1799-1865 рр.), що мали свій маєток недалеко від м. Лебедина, у с. Бобровому (нажаль, не зберігся). У той час, такі поміщицькі родини, як Бухаріни-Анненкови складали основу тогочасного суспільства.

Часто навідуючи Лебединщину, Віра та Микола Анненкови зібрали у своєму маєтку величезну колекцію мистецтва. Частина якої нині  зберігається у лебединському художньому музеї. Зокрема, саме в нашому музеї можна ознайомитись із портретами, як самої Віри Анненкової, так інших членів родини. Дивлячись на портрет цієї витонченої жінки, розуміємо чому її називали першою красунею при царському дворі, де вона товаришувала з М. Лермонтовим, О. Пушкіним, П. Вяземським, О. Єрмоловим, І. Криловим.  А Лермонтов присвячував юній красуні свої вірші.

Мало кому це  відомо, але Віра написала надзвичайно цікаві  мемуари «Правда и только правда», де описала власне життя, зустрічі з видатними людьми, державну діяльність Миколи Миколайовича Анненкова. ЇЇ внучки Марія і Віра після революції 1917 р., емігрували у Францію, забрали із собою мемуари  своєї бабусі на російській мові, об’ємом 700 сторінок.

Продовжуючи проект «Музей – школі», в планах ще багато невідомих і надзвичайно цікавих історій про наше місто і його мешканців.

Художній музей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *