Стан забезпечення державних гарантій в оплаті праці

На порядку денному апаратної наради, яку провів міський голова Олександр Бакликов, першим у черзі було питання забезпечення державних гарантій в оплаті праці на підприємствах, установах, організаціях міста. Зокрема, начальник управління праці і соцзахисту населення Валентина Губська зазначила, що у зв’язку із встановленням розміру мінімальної заробітної плати у сумі 3200 гривень, впродовж року управлінням проаналізовано рівень оплати праці робітників підприємств, організацій міста. За 2016 рік заробітна плата штатного працівника зросла на 787 гривень або на 30,3 % у порівнянні з відповідним періодом минулого року і склала 3383, 42 гривень. До середнього рівня по області цей показник становить 81,9 %. Середньомісячна заробітна плата штатного працівника за одну відпрацьовану годину становить 25,37 грн.

Розпорядженням міського голови від 30.01.2017 №14-ОД утворена міська робоча група із забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати. Членами робочої групи проводиться масово-роз’яснювальна робота серед населення щодо прав на легальну працю, гарантовану виплату заробітної плати, виконання громадянського обов’язку – сплати податків. У лютому проведено засідання робочої групи, де були заслухані керівники ПП «Контакт», аптеки №6, санаторію «Токарі», споживчого товариства «Слобожани», ДП «Лебединпромбуд», Лебединського ринку, телерадіокомпанії «Лебедин», ТОВ «Маковичок».

Управлінням праці та соцзахисту населення систематично надається методично-практична допомога щодо структури колективних договорів, відповідності взятих зобов’язань чинному трудовому законодавству. Постійно проводиться роз’яснювальна робота щодо врахування положень Генеральної, Регіональної та Галузевих угод при укладанні колективних договорів з питань додержання трудового законодавства, забезпечення прав і гарантій діяльності профспілок та посилення ролі соціального партнерства. Під час повідомної реєстрації колективних договорів, змін та доповнень до них здійснюється обов’язковий аналіз їх змісту на відповідність діючому трудовому законодавству. Протягом 2016 року проведено правову експертизу 14 колективних договорів. Всього зареєстровано 58 колективних договорів, з них 44 – пролонгованих. Всі колективні договори пройшли повідомну реєстрацію та є легітимними, в разі виникнення трудового спору можуть прийматися до розгляду сторонами, які їх уклали.

Крім цього, Валентина Губська донесла до присутніх інформацію про роботу зі зверненнями громадян в управлінні праці і соцзахисту населення. Цей напрямок є пріоритетним у діяльності управління. За 2016 рік отримано 115 звернень. Відслідковано відсутність колективних і повторних звернень.

Серед поточних питань міський голова Олександр Бакликов підняв питання обмеження руху великовагового та транзитного транспорту по місту, а також питання благоустрою території міста.

Відділ з питань внутрішньої політики.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *