Інформація про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності Роменської місцевої прокуратури

Доводимо до відома інформацію про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності місцевої прокуратури за 2016 рік, що виносилась на розгляд XVII сесії Лебединської міської ради.

У 2016 році на території м. Лебедин та Лебединського району  зареєстровано 5052 заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події. З них 786 з ознаками кримінальних злочинів, в тому числі 466 – по місту Лебедин.

327 кримінальних правопорушень розкрито, в тому числі 188 – вчинених в м. Лебедин. Повідомлено про підозру у їх вчиненні 255 особам. 131 із них вчинили злочини на території міста. Відсоток розкриття вчинених у місті злочинів складає 62,3% при середньообласному – 45,2%.

У 2016 році в місті Лебедин збільшилась як загальна злочинність, так і окремі її прояви. У порівнянні з 2015 роком на 19,3 % зросла загальна кількість вчинених злочинів, в тому числі середньої тяжкості – на 41%, тяжких – на 14,3%, невеликої тяжкості – на 5,8%. Вчинено 3 особливо тяжких злочини, серед яких 2 умисних вбивства, тоді як у 2015 році злочини цієї категорії в місті не скоювалися.

Збільшилася, на 33,6% до рівня 2015 року, кількість злочинів проти власності, на 66,7- проти громадської безпеки.

Завдяки вжитим правоохоронцями заходам виявлено на 12,5 % більше фактів вчинення кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. При цьому кількість виявлених фактів незаконного зберігання наркотичних речовин без мети збуту залишилася на рівня 2015 року, тоді як кількість фактів вчинення кваліфікованих злочинів, пов’язаних зі збутом наркотичних речовин зменшилася на 50%.  Такий стан пояснюється негативною практикою в діяльності працівників поліції, які з метою нарощування статистичних показників і створення враження про напруженість в роботі займаються перш за все виявленням і розслідуванням некваліфікованих злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних заходів, залишаючи поза увагою групи осіб, які здійснюють виробництво, придбання і зберіганням з метою збуту чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, оскільки документування діяльності таких осіб потребує значних затрат часу та зусиль.

Не вдалося стабілізувати злочинність в підлітковому середовищі. У звітному періоді неповнолітніми скоєно на дві третини більше злочинів, ніж за аналогічний період 2015 року. Питома вага вчинених підлітками злочинів від їх загальної кількості зросла з 3,8% до 5,7%.

Суттєво знизився рівень злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту (на – 40 %),  в тому числі незаконних заволодінь транспортними засобами (-27,3%), злочинів проти громадського порядку та моральності (на – 50 %).

Роменською місцевою прокуратурою вживалися заходи координаційного характеру, якими зусилля правоохоронних органів регіону направлялися на ефективну протидію злочинам та іншим правопорушенням. За участю представників органів державної влади, місцевого самоврядування, засобів масової інформації проведено 2 координаційні наради керівників правоохоронних органів регіонів, що підпадають під юрисдикцію місцевої прокуратури, та міжвідомча нарада за участю керівників органів національної поліції, органів та служб у справах дітей, на яких обговорені стан протидії загальній злочинності та окремим її проявам.

Завдяки вжитим заходам розкрито цілий ряд резонансних злочинів, вчинених на території регіону, що підпадає під юрисдикцію Роменської місцевої прокуратури, в тому числі  6 умисних вбивства,  5 умисних тяжких тілесних ушкоджень, 282 крадіжок, 14 грабежів. До різних видів покарання засуджено 347 осіб.

Правоохоронцям вдалося забезпечити суттєве зниження на території міста Лебедин рівня грабежів та хуліганств (- 62,5% та -87,5% відповідно). Розбійні напади та вимагання у поточному році в місті взагалі не скоювалися.

Враховуючи актуальність проблеми корупції і її розповсюдженості в державі, значні зусилля правоохоронців направлялися на її протидію.

Упродовж минулого року працівниками прокуратури виявлено 17 фактів вчинення адміністративно караних корупційних правопорушень.  Складено адміністративні протоколи стосовно 11 осіб. За результатами їх судового розгляду 8 осіб притягнуто до відповідальності з накладенням штрафів на загальну суму 27 тис. грн. Заявлено позов про стягнення 9300 грн. збитків, заподіяних корупційним правопорушенням. На усунення причин та умов, що сприяли вчиненню таких правопорушень внесено 32 подання, які розглянуті та задоволені.

Виявлено 7 фактів вчинення особами корупційних злочинів. Стосовно  9 осіб обвинувальні акти спрямовані до суду.

При здійсненні нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ при розслідуванні та розкритті злочинів слідчим надано 420 письмових вказівок, скасовано 72 незаконних постанови про закриття кримінальних проваджень, виявлено 17 кримінальних правопорушень, які раніше не обліковані та внесено по них відомості до ЄРДР.

На усунення порушень при реєстрації заяв і повідомлень про вчиненні кримінальні правопорушення та здійснення досудового розслідування злочинів прокурором внесено 25 подань, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 28 працівників поліції.

Перевірено 220 оперативно-розшукових справ, внесено 7 подань, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 6 осіб (5 працівників поліції та 1 працівник пенітенціарної служби). Надано 38 письмових вказівок, скасовано 2 незаконні постанови про заведення оперативно-розшукових справ та 4 про їх закриття.

У сфері представництва інтересів громадян та держави в судах пред’явлено 74 позови на загальну суму 26 млн. 419 тис. грн. Задоволено 50 позовів на суму 10 млн. 227 тис. грн. Добровільно відшкодовано за закритими справами 8 млн. 096 тис. грн.

Забезпечено участь у розгляді 285 справ, які слухалися судами за правилами цивільного, адміністративного судочинства, а також в порядку окремого провадження.

Реально виконано рішення судів на суму 738 тис. грн., у тому числі до бюджету – на суму 134 тис. грн. За рішеннями звітного року реально стягнуто 269 тис. грн., в тому числі до бюджету – 53тис. грн.

В порядку відомчого контролю внесено 16 скарг на дії, рішення та бездіяльність державних виконавців, які розглянуті та задоволені.

Представницьким способом забезпечено ефективне реагування на порушення конституційних прав дітей, передусім захист їх соціальних, майнових та житлових прав. На захист прав дітей заявлено 12 позовів на загальну суму 9 млн. 778 тис. грн. Задоволено 15 позовів на суму 8 млн. 069 тис. грн.

В ході здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, внесено 93 документи прокурорського реагування, притягнуто до відповідальності 24 посадовця.

Забезпечено участь у розгляді судом 285 кримінальних проваджень з постановленням вироків. Стан апеляційного реагування на незаконні судові рішення у кримінальних провадженнях становить 95,4%.

Розглянуто 700 звернень, з яких вирішено-375, задоволено з вирішених – 9, направлено в інші відомства – 316.

Діяльність місцевої прокуратури спрямована на зміцнення законності і правопорядку у регіоні та ефективне виконання її працівниками визначених законом завдань і функцій.

Інформація направляється в порядку ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» для врахування в роботі виконавчого комітету Лебединської міської ради.

Керівник Роменської місцевої прокуратури

старший радник юстиції В. Кузченко

 

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *