Фестиваль “Різдвяний передзвін”

У сучасні часи наш народ повертається до золотих традицій Різдва. І знову, як і багато століть тому, звучать від  хати до хати, від родини до родини традиційні різдвяні пісні. У  світле  свято  Водохреща  вперше  в  Лебедині  відбувся  міський відкритий  фестиваль  колядок і щедрівок «Різдвяний передзвін», започаткований  міським  відділом  культури і туризму. Такий захід – гарна нагода віддати шану народним традиціям та продемонструвати знання звичаїв, пов’язаних зі святкуванням Різдвяних  свят.

Цього разу  глядачі  ще раз поринули  у казкову атмосферу і почули кращі зразки колядок і щедрівок у виконанні як  досвідчених майстрів сцени, так і тих, хто зробив свої перші творчі кроки на  сцені. Артистам було що показати і чим вразити, захопити глядача, адже  програма   фестивалю була дуже різноманітною та насиченою.  Яскраве дійство наймолодших  учасників – учнів ЗОШ І – ІІІ ступенів №5, підготовлене  вчителями школи  та  бібліотекарями  міської бібліотеки №2, з першої миті заворожувало  присутніх , а колоритні колядки, щедрівки, засівання «на щастя та здоров’я»  були сповнені чарівністю, грою та жартами. Зачарували шанувальників мистецтва чудові виступи  народного аматорського вокального ансамблю  «Лебедина  пісня» (керівник  Микола Романенко), вокального ансамблю «Янголятко» ЗОШ І-ІІ ступенів № 4 (керівник Катерина Коваль),  щедрувального  гурту СШ № 7  (керівники Оксана  Бубон  та  Світлана Бігун). Не залишило байдужим нікого прекрасне виконання музичної композиції  вокального  ансамблю ДШМ (керівник  Алла Балабан).

Щире захоплення  присутніх  викликали театралізовані вистави, які демонстрували звичаї і традиції притаманні  українському  народу, у виконанні  дитячого вокального ансамблю «Феєрія» (керівник  Олена Червяк),  щедрувальної  групи  ЗОШ І-ІІІ ступенів №6 (керівники Надія  Бабенко, Тетяна  Сорочинська ). «Віночок колядок  і  щедрівок» прозвучав у виконанні любительського клубу  «Надвечіря»(концертмейстер  Анатолій  Костенко), народного  аматорського ансамблю автентичного співу «Стріла» (керівник Вікторія Гура),  студентки медичного училища  ім.М.І. Сітенка Валерії  Парієнко,  вихованки  ДШМ Лізи  Зелінської,  представниць ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 Поліни Щербини  та Віолетти Губені.

Виступи учасників фестивалю  радували розмаїттям  щедрівок, колядок, приказок, що прийшли до нас із сивої давнини. Артисти використали у своїх програмах всі елементи народних традицій: вертепу, українських святок. Усі учасники заходу  отримали дипломи,  подарунки  та солодку різдвяну зіроньку. Фестиваль створив незабутні позитивні враження та піднесений настрій глядачам.

Традиції рідного краю треба берегти і відроджувати. Завдяки збереженим традиціям та звичаям ми є українцями і в нас душа співає від радості, що ми сьогодні маємо скарб, скарб звичаїв, обрядів та традицій, які зберігаються з покоління в покоління і яких дотримуємося і сьогодні. Хочеться  вірити,  що започаткований фестиваль з кожним роком буде збирати все більшу кількість учасників, а молодь не забуватиме традицій своїх прадідів та буде шанувати звичаї українського народу.

Матеріали  надано  Лебединським МЦКД

    

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *