ПРО ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ З 1 ГРУДНЯ 2016 РОКУ

Законом  України від 25.12.2015 №928 “Про Державний бюджет України на 2016 рік” з 1 грудня 2016 року  встановлено нові розміри прожиткового мінімуму для окремих вікових категорій громадян, зокрема, прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зріс з 1130 грн. до 1247 грн. або на 10,4 %.

Керуючись чинним законодавством  з 1 грудня органи Пенсійного фонду України  забезпечили проведення масового перерахунку пенсій, обчислених відповідно до статті 28 Закону України  “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі Закон), а також надбавок і підвищень до пенсій, розміри яких визначаються від прожиткового мінімуму.
Розмір пенсії кожному пенсіонеру перераховано індивідуально в залежності від складових пенсійної  виплати.

З  нового розміру прожиткового мінімуму перераховані, зокрема:

  • мінімальні розміри пенсій непрацюючим  пенсіонерам, призначені відповідно до  статті 28 Закону до 01.10.2011 року, за наявності у чоловіків 25, а у жінок – 20 років страхового стажу; мінімальні розміри пенсій,  які призначені або перераховані з урахуванням стажу та заробітку після 01.10.2011 року, за наявності у чоловіків 35, а у жінок – 30 років страхового стажу;
  • доплати за понаднормовий стаж непрацюючим пенсіонерам, призначені відповідно до статті 28 Закону;
  • пенсії за особливі заслуги відповідно до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”;
  • мінімальні розміри пенсій у зв’язку з втратою годувальника, призначені відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”;
  • мінімальні розміри пенсій у зв’язку з втратою годувальника членам сімей військовослужбовців;
  • підвищення, передбачені Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
  • мінімальні розміри пенсій по інвалідності внаслідок аварії на ЧАЕС,  інвалідам війни та учасникам бойових дій;
  • мінімальні розміри пенсій непрацюючим шахтарям, на яких поширюється дія Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці”;
  • надбавки особам, які мають статус Почесного донора України;
    • надбавки на утриманців відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

 Звертаємо увагу, що перерахунку підлягали не всі особові рахунки.

         Відповідно до чинного законодавства, зокрема,  не проводився перерахунок:

         – працюючим пенсіонерам у частині доплати до мінімального розміру пенсії та доплати за понаднормативний стаж;

         – підвищення до пенсії дітям війни відповідно до Закону України “Про соціальний захист дітей війни”;

         – додаткової пенсії за шкоду заподіяну здоров’ю та компенсаційної виплати за втрату годувальника відповідно до Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2008 №265 “Деякі питання пенсійного забезпечення громадян”, з  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 1247,00 грн.,  перерахунок щомісячної державної адресної допомоги проведено  одержувачам  пенсій:

         –       за віком або за вислугу років при повному стажі особам, які  визнані  інвалідами 1,2 або 3 групу інвалідності;

         –       у зв’язку з втратою  годувальника;

         –       по інвалідності інвалідам 1,2 та 3 груп;

         –       соціальних пенсій для інвалідів 1,2 та 3 групи  та дітям-інвалідам;

         –       за віком або за вислугу років при неповному стажі роботи особам, які визнані інвалідами 1,2 або 3 групи інвалідності.

Для тих одержувачів пенсій, які не зазначені вище, перерахунок щомісячної державної адресної допомоги проведено з розміру 949,00 грн.

Також,  після проведеного перерахунку  не збільшився розмір пенсійної виплати у випадку,  коли розмір підвищення перерахованого розміру пенсії менше розміру фіксованої індексації, встановленої до 01.12.2016 року.

Нагадуємо, що виплата пенсій працюючим пенсіонерам проводиться у розмірі 85 відсотків призначеного розміру пенсії, але не менше, ніж 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, з 01.12.2016 – 1870,50 грн. (1247х150%).

Працюючим пенсіонерам після звільнення з роботи або припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, пенсія перераховуватиметься з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.
Пенсіонери, які працюють, можуть і надалі здійснювати перерахунок пенсії згідно частини четвертої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, за виключенням тих, які одержують пенсію за вислугу років до досягнення пенсійного віку.

Утримання податку на доходи фізичних осіб та військового збору проводиться з суми пенсійних виплат або щомісячного грошового утримання в розмірі 18 відсотків  перевищення розміру пенсії понад 10740 грн.

По місту Лебедину і Лебединському району  пенсії  перераховані 13120 особам або майже 90 %  загальної чисельності пенсіонерів (14622 осіб), що перебувають на обліку в управлінні, з них 11493 особам після перерахунку розмір пенсії збільшився.  Середній розмір підвищення пенсій склав 85,33  грн.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *