Насильство у сім’ї – насильство у суспільстві

Насильство в сім’ї – актуальна та болюча тема для нашого суспільства. Одним з напрямків роботи соціальних служб нашого міста є профілактика та запобігання різним формам насильства, допомога жертвам домашнього насильства, корекційна робота з агресорами, а також проведення різних заходів, направлених на обговорення даної проблематики.

Одним із таких заходів був «круглий стіл» в рамках акції «16 днів проти насильства» за темою: «Насильство у сім’ї – насильство у суспільстві», що 23 листопада 2016 року зібрав у Лебедині велику кількість учасників: від представників місцевої влади, поліції до працівників освіти міста Лебедина, соціальних служб, тощо. Говорили про справді важливі питання, зокрема і про необхідність співпраці між органами та установами в питаннях профілактики та протидії насильству, законні обмеження щодо видів покарань та вплив на цю проблему міської громади.

Учасниками «круглого столу» були поставлені, дійсно, актуальні питання: «Як протидіяти насильству в сім’ї?», «Як попередити насильницькі дії над дітьми?».

Модератор заходу – заступник міського голови Олена Кірєєва проілюструвала актуальність теми статистикою по Україні щодо кількості жертв домашнього насильства, зазначивши, що тема надзвичайно проблематична, важлива і має непередбачувані наслідки і для наступного покоління, і для суспільства в цілому.

Одночасно, було задано й загальний напрямок «круглого столу» та площина, в якій обговорювалися нагальні питання щодо профілактики домашнього насильства. А також – підсумовані досягнення міських соціальних служб, окреслені нові тривожні тенденції та намічені подальші кроки на шляху ефективної допомоги жертвам насильства та його попередження.

Не слід забувати й те, що діти копіюють поведінку дорослих. Головний спеціаліст управління праці та соціального захисту населення Ніна Гончарова навела вражаючу статистику по Лебедину стосовно насильства в родині та зауважила:

–      Інколи кривдники кажуть: «Я «виховував» жінку в кухні, а дитина сиділа в іншій кімнаті, нічого не бачила». Та діти копіюють модель поведінки батьків: чи не половина дітей, що виросли в таких обставинах, переносять таку модель поведінки і на власну родину.

Зокрема, лише з початку 2016 року в Лебедині зафіксовані 19 випадків насильства в сім’ї. В рази більше число жертв насильства не звертаються за допомогою та й далі потерпають від насильства. Понад 90 % жертв – жінки. За офіційними даними, кожна третя жінка в Україні та в Лебедині, зокрема, потерпає від насильства дома, а за неофіційними – кожна друга мала досвід домашнього насильства. Не дивно, що ця проблема потребує більш чіткого регулювання на законодавчому рівні.

На заході також були обговорені кращі практики по програмі попередження насильства, що впроваджуються в Лебединському педагогічному училищі ім. А.С. Макаренка (розповіла Світлана Коваленко – соціальний педагог педучилища), Лебединському медичному училищі ім. проф. М.І. Сітенка (розповіла Наталія Михайленко – психолог), ВПУ лісового господарства (досвідом ділилася Ірина Ткаченко). В своїй інформації вони підкреслили, що виховувати людину можна лише словом і добрим прикладом.

–      Ведемо профілактичні бесіди з батьками, круглі столи, тренінги щодо попередження насильства. Наголошуємо студентам: якщо знаєте про випадки насильства в сім’ї, не бійтеся телефонувати – говорила Наталія Михайленко.

З практики можна сказати, що, коли проблема вирішується спільно, усі включаються в роботу, а не просто ставлять чергову галочку «виконано», тоді вдається досягти позитивного результату. Рецидив є тоді, коли невчасно відреагували. Суспільство має пояснити людині, яка потерпає від насильства, що є люди, готові її захистити. Головне – перестати боятись.

Підбивши підсумки обговорення, учасники «круглого столу» запропонували низку заходів в рамках проведення щорічної акції «16 днів проти насильства», що стартує у Лебедині з 25 листопада 2016 року.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *