Ні насильству

5365Сексуальна експлуатація та сексуальне насильство щодо дітей досі залишається трагічною реальністю для всіх країн. Вони є серйозним порушенням прав дитини та мають довготривалі і руйнівні наслідки на все життя. Аби запобігти цим злочинам, сприяти кримінальному переслідуванню винних і захистити жертв насильства Рада Європи у 2015 році запровадила Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, який проходить 18 листопада.

Україна підписала в 2007 і ратифікувала в 2012 році Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (“Конвенцію Лансароте”). Цей документ передбачає встановлення кримінальної відповідальності за всі види сексуальних злочинів, скоєних проти дітей, а також прийняття спеціального законодавства і заходів з метою попередження цих злочинів, захисту жертв та кримінального переслідування винних.

За даними Ради Європи кожна п’ята дитина (в Україні – 21%) страждає від різних форм сексуального насильства. У понад 80% таких випадків злочинець є знайомою для дитини людиною. Оскільки сексуальна експлуатація дітей, зокрема, дитяча порнографія, проституція та усі інші форми сексуального розбещення дітей, включаючи діяння, що вчиняються закордоном, є руйнівними для дитячого здоров`я та психологічно-соціального розвитку, запобігання та захист дітей є обов’язком дорослих. Діти, які стали жертвами сексуального розбещення, відчувають сором, провину та страх. Саме тому захист дітей від насильства сексуального характеру, насамперед, потребує уваги з боку батьків і близьких людей дитини. Не варто відразу ж спростовувати скарги своєї дитини якщо такі є, забороняти малюкові висловлюватися і звинувачувати його у брехні. Завжди знаходьте час поговорити зі своєю дитиною, налагодьте довірливі відносини і намагайтеся не втратити цієї довіри з боку дитини. Крім цього навчіть розпізнавати небезпеки, спілкуватися з незнайомими людьми і завжди – розповідати про неприємності і будь-яких дивних ситуаціях!

То ж будьте уважні до своїх дітей, вмійте їх вислухати, почути, допомогти у вирішені їх дитячих проблем – навіть якщо вони видаються вам несуттєвими, дріб’язковими. Довіряйте дітям  і вони довірятимуть вам, що значною мірою вбереже їх від  можливих непередбачуваних ситуацій.

Пам’ятайте, що Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність не лише за скоєні злочини, а й за спробу його вчинення.

У випадку коли дитина стала жертвою сексуальної експлуатації та насильства не залишайте це напризволяще – одразу звертайтеся до правоохоронних органів та соціальних служб державної влади за місцем проживання з метою отримання соціальної, правової та психологічної допомоги у подоланні наслідків насильства.

Національна дитяча «гаряча лінія» –  0 800 500 225 або 772 (з мобільного)

Служба у справах дітей

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *