Скажімо НІ домашньому насильству!

Загальновідомо, що осередком суспільства є сім’я. В ній закладаються основи буття людини, а також її духовні, світоглядні якості. Від благополуччя родини багато в чому залежить моральний стан суспільства. На жаль, для чималої кількості жителів міста природне бажання знайти сімейний спокій залишається нездійсненною мрією. Однією з причин розпаду сім’ї та розлучень є насильство в сім’ї. Насильницькі дії з боку членів власної родини — батьків, подружжя, дорослих дітей, часто завдають набагато більшої шкоди, ніж аналогічні вчинки сторонніх осіб. А це вже є порушенням основного принципу здорової життєдіяльності сім’ї — безпечного та комфортного існування будь-кого із членів сім’ї.

Насильство в сім’ї є серйозним порушенням прав людини та родини, які держава має відстоювати та захищати. Серед них, наприклад, право на життя і фізичну недоторканність, право не бути об’єктом знущань або жорстокого, нелюдського чи принизливого поводження, а також право на здоровий та безпечний розвиток і таке інше.

На захисті сім’ї від насильства стоїть Закон України «Про попередження насильства в сім’ї» Згідно з юридичним визначенням цього офіційного правового документу, насильство в сім’ї – це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного та економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю.

Існує ряд заходів щодо попередження насильства у сім’ї, серед яких є проведення реабілітаційних заходів з особами, які постраждали від насильства, та корекційних заходів з особами, що вчинили насильство у сім’ї.

 – Завдяки співпраці управління праці та соціального захисту населення, Лебединського ВП ГУНП України у Сумській області, Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, особи, які постраждали від насильство у сім’ї, проходять реабілітаційні заходи, що спрямовані на відновлення психологічного стану, – констатує  головний спеціаліст управління праці та соціального захисту Ніна Гончарова.

Не дозволяйте себе ображати, принижувати, не допускайте по відношенню до себе дій, які можуть привести до насильства.

Кожен, хто  потенційно може здійснити насильницькі дії, повинен знати, що він обов’язково буде покараний.

Управління праці та соціального захисту населення

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *