На порядку денному – актуальні питання міської освіти

Питання організації харчування та медичного обслуговування в навчальних закладах міста обговорювалися 24 жовтня 2016 року під час апаратної наради.

На початку наради начальник міського відділу освіти Володимир Доценко відзначив, що якість харчування учнів шкіл у 2016-2017 навчальному році помітно зросла, покращились показники охоплення харчуванням дітей.

Загалом, у Лебедині у закладах освіти харчуються 2480 учнів що становить 100% від загальної кількості школярів міста, з них гарячим харчуванням охоплено 2100  учнів, що складає 85 % учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Безкоштовне гаряче харчування отримують 180 учнів 1-4 класів (за рахунок державної субвенції) із малозабезпечених сімей, 23 дитини-сироти та позбавлених батьківського піклування (100%), 5 дітей, які навчаються в інклюзивних класах. З вересня 2016 року відповідно до рішень виконавчого комітету Лебединської міської ради «Про звільнення від оплати за харчування дітей в навчальних закладах міста» безкоштовне харчування в закладах освіти отримують: 3 дітей вимушених переселенців із Луганської та Донецької областей, 9 дітей, батьки яких знаходилися в зоні АТО.

З міського  бюджету на харчування дітей в загальноосвітніх закладах міста виділено 280,2 тис. грн. (та 454,8 тис. грн. із державного бюджету), в дошкільних навчальних закладах – 884,6 тис. грн., що складає 40 % вартості харчування. Інші 60% фінансуються за рахунок батьківських коштів.

З 01 січня 2016 року вартість харчування становить 6 грн. 80 коп. (2,40 грн. – кошти міського бюджету, 3,60 грн. – батьківські кошти, 0,8 грн. – овочі) на 1 дитину в день в загальноосвітніх школах та 12 грн. 80 коп. (4,50 грн. – кошти міського бюджету та 7,50 грн. – батьківські кошти – в дошкільних навчальних закладах, 0,8 грн. – овочі).

Калорійність шкільних обідів складає 650-670 Ккал (при нормі 800 Ккал). Виконання норми калорійності продуктів можливе лише при підвищенні вартості харчування.

За категоріями продуктів діти отримують: риба – 58% у ДНЗ та 47% у ЗОШ, молоко – 100% у ДНЗ та 45% у ЗОШ, сир – 51% у ДНЗ та 53% у ЗОШ, фрукти – 20% у ДНЗ та 33% у ЗОШ. 100% норми харчування виконуються по таким продуктам: цукор, крупи, борошно, молоко та макаронні вироби.

Закупівля продовольчих товарів здійснюється, переважно, у місцевих товаровиробників.

Медичне обслуговування учнів шкіл та дошкільних закладів  здійснюють медичні сестри. З 01 жовтня 2016 року було введено додаткові посади медичних сестер у ЗОШ № 1,4,5 – по 0,5 ставки та ЗОШ №6 – 0,25 ставки. Медичні сестри здійснюють контроль за станом харчування, стежать за збереженням харчових продуктів, оформляють медичну документацію, проводять антропометричні вироби, здійснюють огляд дітей, проводять медико-педагогічний контроль фізкультурних занять, слідкують за вчасним проведенням профілактичних щеплень, ін.

Лебединською ЦРЛ щорічно проводиться поглиблений огляд дітей шкільного та дошкільного віку лікарями-спеціалістами.

У кожному навчальному закладі обладнані медичні кабінети, які забезпечені необхідним технологічним обладнанням на 96 % та медикаментами на 100 % відповідно до визначених норм. В школах № 1, 5, 7 створені стоматологічні кабінети, які облаштовані меблями і медичною технікою.

Серед проблем, на яких зупинився Володимир Доценко, найбільшою є зношене обладнання як харчових, так і медичних блоків. Кожного року відділом освіти проводяться заходи щодо поетапного оновлення обладнання. Значну підтримку в цьому плані галузь освіти отримує від міської ради та спонсорів.

Зокрема, у 2016 році проведено капітальний ремонт їдальні в ЗОШ №5 (вартість, близько 300 тис. грн., в т.ч. 150 тис. із міського бюджету та 150 тис. – від спонсорів), в СШ №7 проведено ремонт тістомісилки, картопелечистки, замінено ножі електом’ясорубки, придбано ванни для миття посуду, в інших навчальних закладах – придбано посуд.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *