Всесвітній день боротьби з раком молочної залози

У жовтні, весь світ особливо активно говорить про найпоширеніше захворювання серед жінок – рак молочної залози. 15 жовтня в усьому світі відзначається День боротьби з раком молочної залози, а 20 жовтня –  вся українська спільнота вшановує людей, чиї долі торкнулась ця хвороба.

Проведення цих днів є ще однією можливістю поінформувати громадськість про цю небезпечну недугу, покращити знання з цього питання, з тим, щоб стала можливим діагностика захворювання на початковій стадії, та було здійснено належне лікування.

Кожні 35-37 хвилин одній жінці ставлять цей діагноз, а щогодини одна з них помирає… Від 1995 року пухлини грудей посідають перше місце серед злоякісних новоутворень у жінок України. І кількість хворих продовжує зростати.

Ситуація в Україні ускладнюється тим, що виявляють хворобу на пізніх стадіях (таких – понад чверть випадків), коли вже нічого не можна зробити. Загалом від раку грудей помирає кожна п’ята українка, а кількість хворих на рак молочної залози за останнє десятиріччя зросла майже вдвічі.

Щороку медики виявляють 16 тисяч нових випадків раку грудей у жінок. Тоді як в рік від цієї хвороби в нашій державі помирає близько  9 тисяч представниць прекрасної статі.

Учені називають близько 80 факторів, що можуть спричинити рак молочної залози. Серед них найвагоміші: вік 40-60 років, пізня перша вагітність або її відсутність, надмірна вага тіла, рак молочної залози у сестри або матері, дисгормональні доброякісні захворювання молочних залоз, відсутність або короткий період годування грудьми, сексуальні розлади, гінекологічна патологія, гіпотиреоз.

На жаль, за останні роки вікова група пацієнток, в яких виявили рак молочної залози, стала значно молодшою. Нині рак діагностується у віці 25-28 років. Як зазначають онкологи, рак має піки свого максимального “злету”: 45-50 років і 60-65 років.

5128

Однак незалежно від того, чи жінка входить до групи ризику чи ні, для ранньої діагностики захворювань молочної залози необхідне щомісячне самообстеження молочних залоз та обов’язкова щорічна перевірка у лікаря. При самоперевірці слід звертати увагу на будь-які зміни  грудей і при виявленні затвердінь або інших змін — негайно звернутися до лікаря.

Варто зазначити, що виявлений на ранніх стадіях рак молочної залози виліковується приблизно у 94% випадків. Тоді як лікування запущених форм раку молочної залози коштує у 25-30 разів дорожче.

Найкраща профілактика – систематичне самообстеження, здійснення профілактичного огляду лікаря, збалансоване вітамінами А, Е та D харчування, рентгенографія молочної залози (мамографія).

Пам`ятайте, що легше попередити недугу, аніж її лікувати.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *