У громадської ради новий голова

З обрання голови розпочала свою роботу громадська рада міста Лебедина на засіданні 6 жовтня 2016 року.

Кілька місяців рада залишалися без обраного голови, після того як попередній голова – Надія Антипенко залишила цю посаду за станом здоров’я. Обов’язки голови, згідно з Положенням, виконував заступник – Володимир Кравченко, який під час нових виборів взяв самовідвід. Самовідвід взяли також Лідія Попова – голова територіальної організації УТОГ та Іван Мальцев – представник організації «Злагода» і голова громадської ради з 2011 по 2015 рік.

Серед інших кандидатур на посаду голови, громадська рада більшістю голосів підтримала кандидатуру Сергія Демченка.

Демченко Сергій Миколайович – приватний підприємець, в громадській раді представляє об’єднання Лебединського радіоклубу. За останні кілька років завдяки його сприянню в місті проведено кілька молодіжних акцій та спортивних змагань, в тому числі Чемпіонат України зі спортивного радіопеленгу, що відбувся в Токарях у червні 2016 року.

Новообраний голова громадської ради виступив за налагодження більш тіснішої комунікації між владою та громадянами Лебедина. «Лише разом ми станемо ланкою, яка об’єднає громадянське суспільство нашого міста та владу», – переконаний Сергій Демченко.

4980

Після обрання голови, громадська рада розглянула ряд питань, що пропонувалися до порядку денного

Перспективи створення органів самоорганізації населення

Посилити взаємодію громадськості і влади, на думку секретаря міської ради Оксани Древаль, допоможуть органи самоорганізації населення – будинкові, вуличні і квартальні комітети.

На її думку, органи самоорганізації населення – це базовий рівень, нульовий вектор, з якого починається висхідний рух у вирішенні суспільних проблем. «Щоб активізувати громаду і мотивувати її до вирішення спільних проблем, варто розглядати проблеми з точки зору територіального принципу, адже люди, які живуть на одній території (будинок, вулиця, мікрорайон) ближче знаходяться до проблем своєї території та мають спільне бачення по їхньому вирішенню», – говорить Оксана Древаль.

4979

4982

За її словами, на кожній вулиці Лебедина є як байдужі громадяни, які здебільшого тільки скаржаться, але реально не беруть участі у вирішенні спільних проблем, так і свідомі громадяни, активісти, які прагнуть покращити територію, де вони проживають. Саме такі люди є основою для створення органів самоорганізації населення. І саме цих людей владі слід залучати до співпраці, аби якісно покращити ситуацію, що склалася, адже один орган самоорганізації населення може вирішувати цілу низку соціальних проблем.

Саме тому, ще у березні 2016 року сесією міської ради було затверджене Положення щодо створення та діяльності органів самоорганізації населення. Відповідно до цього Положення, в місті вже з’явилися перші 3 вуличні комітети, дозвіл на створення яких вже надала міська рада. Це комітети по вулицям: Троїцька; Ватутіна, Чубинського і Гараганів; Кричевського та Ломоносова (округ депутата міської ради Наталії Логвиненко).

Оксана Древаль також відзначила, що для вирішення питань на своїх вулицях, вуличні комітети можуть отримати від міської ради не лише повноваження, а й бюджетні кошти, за рахунок яких можна вирішувати проблеми освітлення, озеленення, благоустрою, ремонту, тощо.

Це новий для нашого Лебедина процес, тож члени громадської ради побажали успіхів першопрохідцям та висловили впевненість, що позитивні результати у роботі перших трьох вуличних комітетів стануть стимулом для створення таких органів й на інших вулицях.

Чи бути підвищенню тарифів на проїзд?

У Лебедині знову заговорили про підняття тарифів на проїзд у маршрутному транспорті. Чи варто лебединцям готуватися до подорожчання тарифів на проїзд також обговорили й у громадській раді.

4984

4983

Перший заступник міського голови Ольга Зікєєва повідомила громаду, що перевізники міста вже подали розрахунки до виконавчого комітету міської ради з проханням підняти тариф до 4 гривень. Перевізники пояснюють необхідність підвищення вартості проїзду здорожчанням усіх складових тарифу  – технічного обслуговування та ремонту транспорту, запчастин, паливно-мастильних матеріалів, збільшення рівня мінімальної заробітної плати та ін.

Проте у міськвиконкомі кажуть, що рішення про перегляд тарифів буде прийняте лише після грунтовної перевірки даних перевізників. Перші обрахунки вже виявили окремі невідповідності, тож найближчим часом в місті буде проведено відстеження пасажиропотоку, дотримання графіків руху, тощо. І вже за результатами можна буде повернутися до цього питання.

Члени громадської ради також звернули уваги Ольги Зікєєвої на необхідність й іншої роботи з перевізниками. Зокрема, все більше скарг надходять від пільговиків (інвалідів), яких ображають водії, зауважила прдставник організації інвалідів Раїса Таран. До поведінки водіїв були претензій й у інших членів громадської ради. Також вони скаржилися й на застарілий транспортний парк, бруд у салонах, куріння водіїв, порушення графіків та маршрутів руху.

Громадська рада також висловилася за те, що підвищення тарифу на перевезення повинно розглядатися тільки в контексті вирішення озвучених проблем. Вартість проїзду не повинна розглядатися окремо від якості наданої послуги з перевезення. А щодо якості, то питань ще дуже багато.

У полі зору громадської ради – актуальні питання

Серед інших питань порядку денного, громадська рада затвердила в новій редакції Положення про громадську раду при виконавчому комітеті та Порядок проведення консультацій з громадськістю в місті Лебедині.

4985

Громадською радою також порушено ряд питань, що стосувалися перспектив очищення Лебединого озера, благоустрою міста, озеленення, реконструкції парку Т.Шевченка, проблем паркування автотранспорту на Соборній площі та інші. Питання актуальні, і як вважає громадська рада, при їх вирішенні, обов’язково повинна враховуватися думка громади міста.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *