«Думками лину в Україну»: до 90 –річчя від дня народження К.В. Кричевської

13 вересня в Лебединському художньому музеї  ім. Б.К. Руднєва  відбувся вернісаж виставки під назвою « Думками лину в Україну». Першими відвідувачами  були учні 7-го  класу ЗОШ № 5, які з цікавістю слухали розповідь  наукового співробітника  Ювеналія  Голода.

На виставці  представлено 14 творів живопису і графіки з доробку відомої талановитої художниці Катерини Василівни Кричевської – Росандіч. Свої роботи вона подарувала нашому музею в 1998 – 99 роках.

Про тематику експонованих творів і їх жанри говорять самі назви – «Мости в Гайдельберзі» 1948 р., «Львів» 1955 р. , «Київ» 1955 р., «Нью – Йорк. Ріверсайд» 1956 р., «Затока Сан – Франціско і Оклендський міст» 1960 р., «Букет троянд» 1996р., «Рожевий цвіт» 1960 р.

Творам художниці притаманний яскравий колорит і смілива експресія. Особливо принаджує Катерину Василівну вода – спокійні плеса чи розбурхані хвилі, гра світлотіней, сонячне мереживо.

Також на виставці експонуються 20 листівок з репродукціями картин  на українську тематику та дуже цікава книга її мемуарів «Мої спогади» – це детальне дослідження історії родоводу, написане простою невимушеною мовою з прекрасним почуттям гумору.  У розділі «Батькові родичі» авторка описує свою поїздку на Сумщину,  де в Лебедині та Ворожбі бере  початок родовід художників Кричевських.

Народилася Катерина Василівна 2 вересня 1926 р. в Києві в родині відомих українських митців Кричевських. Уже змалечку почала малювати під керівництвом своїх батьків. Згодом навчалася в Київській художній школі, але творчі плани  зруйнувала війна.

4752

У 1943 р. вона емігрувала на Захід, де продовжила навчання у Празькій художньо – промисловій школі (Чехословаччина) та Гайдельберзькому університеті (Німеччина). У 1945 р. в німецькому місті Манигеймі художниця одержала нагороду на міжнародній виставці мистецтв.

Переїхавши у 1949 р. до Америки та оселившись поблизу Сан – Франціско (штат Каліфорнія), продовжила  займатися живописом.  Її художні твори виставлялися на  багатьох групових та персональних виставках  у США та Канаді, а від 1993 р. і в Україні. Спільно зі своїм батьком Василем Васильовичем   Катерина Василівна провела п’ять виставок під назвою «Батько і донька», які мали великий успіх у глядачів.

Дотримуючись давніх традицій щедрого українського меценатства, Катерина  Кричевська передала сотні своїх творів і робіт членів її родини музеям різних країн, а найбільше музеям України. Роботи талановитої художниці зберігаються в колекціях Національного художнього музею України, Національного Шевченківського  заповідника у Каневі, Музею історії Києва. Її твори мають український музей у Клівленді (США), Художня галерея Української православної церкви у Америці ( м. Саут Банд Брук ), Українсько – канадський музей – архів (м. Едмонтон, Канада).

Катерина Кричевська – Росандіч постає перед нами не лише як художниця, а й як чудова письменниця, щирий оповідач.  Неможливо применшити роль цієї  вольової, непогамовної жінки в історії  української культури.  Повернувши в Україну велику кількість прекрасних робіт Василя Григоровича Кричевського, його синів Миколи  і Василя та своїх власних, відкрила українській спільноті   творчий доробок свого  талановитого роду.

Ювеналій Голод – науковий співробітник художнього музею

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *