Обережно! Африканська чума свиней (АЧС)

Про підозру у виникненні африканської чуми свиней надійшло повідомлення 2 вересня 2016 року з управління Держпродспоживслужби в Білопільському районі.  До районної  державної лікарні ветмедицини звернувся мешканець м. Білопілля з приводу падежу свині у власному господарстві. Була створена комісія з числа фахівців ветеринарної медицини, яка здійснила обстеження поголів’я господарства з виїздом на місце. В ході проведення ветеринарно-санітарних заходів відібраний патологічний матеріал та направлений для дослідження в Сумський філіал ДНДІЛДВСЕ, де було встановлено методом люмінесцентної мікроскопії попередній діагноз – африканська чума свиней. Лабораторним дослідженням ДНДІЛДВСЕ м. Київ № 005507 п.м./16 від 22.08.2016 року підтверджено діагноз – африканська чума свиней.

На засіданні Державної протиепізоотичної комісії при Білопільській районній державній адміністрації прийнято рішення: визначити епізоотичним осередком щодо АЧС адміністративну територію м. Білопілля та ввести карантин.

  • визначити територію м. Ворожба, с. Цимбалівка (Шкуратівська сільська рада), с. Янченки (Воронівська сільська рада) та с. Гирино (Гуринівська сільська рада), територію «Катеринівського лісу» прилеглих до вогнища – зоною захисту.
  • решту території Білопільського району – зоною нагляду.

Рішенням ДНПК при Сумській обласній державній адміністрації № 6 від 05.09.2016 територію Буринського, Недригайлівського, Путивльського, Сумського районів  визначено зоною нагляду.

На сьогодні на території епізоотичного осередку проводяться заходи щодо локалізації та ліквідації захворювання відповідно до Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней.

В епізоотичному осередку проводиться вилучення домашніх свиней, умертвіння та захоронення відповідно до діючої інструкції. Заборонено вивезення та ввезення свиней в  зону захисту, зону нагляду, без відповідних документів та дозволу головного державного інспектора ветеринарної медицини району.

Крім того, за повідомленням Держпродспоживслужби в Харківській області 03.09.2016 року АЧС підтверджено в приватному  господарстві жителя с. Бабаї, Харківського району, Харківської  області

За наявності ознак захворювання свійських свиней або виявленні трупів диких кабанів негайно повідомити ветлікаря державної установи ветеринарної медицини за телефоном :

Управління Держпродспоживслужби в Лебединському районі 3-90-77
Лебединська районна державна лікарня ветеринарної медицини  2-06-00.
Лебединська міська дільнична лікарня ветеринарної медицини  2-29-79 .

В.о. начальника управління Держпродспоживслужби
в Лебединському районі О.І. Хрін

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *