Переваги отримання пенсії через установи банків

Своєчасність та повнота виплати пенсій цілком залежить від стану надходжень до пенсійного бюджету та раціонального витрачання коштів Пенсійного фонду. Однією зі складових системи заходів, спрямованих на економію коштів, є виплата пенсій через банківські установи, адже постійне зростання обсягів пенсійних виплат призводить до збільшення витрат на їх доставку.

Сьогодні законодавством за пенсіонером закріплене право вибору способу одержання пенсії. Одержувати пенсію через відділення поштового зв’язку або через уповноважені установи банків – особистий вибір кожної літньої людини, адже в будь-якому варіанті за доставку пенсії пенсіонер не платить жодної копійки. Багато  людей літнього віку отримує належні їм виплати через відділення поштового зв’язку, де листоноші забезпечують доставку грошей додому. Проте і для банківської установи є обов’язковим забезпечення доставки, за бажанням одержувача виплат за місцем проживання.

Більшість пенсіонерів вже давно змогли оцінити переваги, які пропонують банки при переході пенсіонера з відділення поштового зв’язку до них на обслуговування й одержання пенсій через пенсійні рахунки.

Безоплатно обслуговуючи пенсійні кошти, як для пенсіонерів так і для Пенсійного фонду України, банківські установи зацікавлюють клієнтів – одержувачів пенсій різноманітними бонусами.  Це збільшення розміру відсотків, які нараховуються по залишках коштів на поточних рахунках одержувачів, а також розширення інших додаткових послуг щодо обслуговування пенсіонерів, наприклад, оплату комунальних послуг, отримання коштів за пластиковими картками, а також забезпечення конфіденційності інформації про розмір пенсії й про наявність коштів на особистій пенсійній картці, що є для багатьох пенсіонерів принциповим.

Установи банків не тільки забезпечують видачу належних одержувачу виплат у зручний саме для нього час, але й сприяють процесу накопичення пенсіонерами коштів, оскільки залежно від тривалості зберігання їх на поточному рахунку збільшується сума нарахованих відсотків.

Виплата пенсій через банки вигідна і Пенсійному фонду України, адже банки обслуговують пенсіонерів безкоштовно, тому Фонд може заощадити на своїх витратах, пов’язаних із доставкою пенсій. Тобто у Фонді вивільняються кошти, які можна використати на підвищення розміру пенсій. Так тільки за вісім місяців 2016 року в управлінні економія коштів, пов’язаних із доставкою пенсії складає 1122,52 тис.грн.

В умовах сьогодення Пенсійний фонд України переглядає перелік банків, уповноважених обслуговувати пенсіонерів, з огляду на показники їх  фінансової стабільності. Відбір банків на обслуговування пенсіонерів через поточні рахунки здійснює міжвідомча конкурсна комісія, що складається із представників Міністерства фінансів, Міністерства праці та соціальної політики, Національного банку  й Пенсійного фонду України.   Поряд з фінансовими показниками діяльності, що має вирішальне значення, також враховується і  кількість відкритих пенсійних рахунків та якість обслуговування пенсіонерів.

Станом на 01 вересня 2016 року в Лебединському обєднаному управління Пенсійного фонду України Сумської області  перебуває на обліку 14748 пенсіонерів. З них 7517 осіб отримують пенсії через відділення зв’язку, 7231 осіб – через установи уповноважених банків.

На території міста у 2016 році 5 банківських установ  здійснюють операції з обслуговування поточних рахунків пенсіонерів з виплати пенсій: ПАТ «Державний ощадний банк України», ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», ПАТ КБ «Приватбанк», ПАТ «Креді Агріколь банк», АТ АК «Індустріалбанк» . Виплата пенсії здійснюється тільки надійними банками, тому ймовірність виникнення проблем у пенсіонерів з банком мінімальна. Пенсійний фонд України здійснює контроль за коштами, які спрямовані на виплату пенсій. Пенсійні кошти будуть перераховуватись тільки тим банкам, які гарантують їх своєчасну виплату пенсіонерам.

Заяву про виплату пенсій в обраному  банку можливо подати як в відділенні банку, так і до управління Фонду за місцем проживання. До заяви додаються копії паспорту, пенсійного посвідчення та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру.

Для пенсіонерів основним завданням залишається правильно обрати банк, в якому його будуть влаштовувати умови обслуговування, та відкрити в ньому поточний рахунок.

Заступник начальника відділу з питань призначення, перерахунку
та виплати пенсій                                  Т.В.Науменко

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *