У Роменській місцевій прокуратурі обговорили стан протидії злочинності серед неповнолітніх

Роменською місцевою прокуратурою проведено міжвідомчу нараду за участі керівників та представників відділів поліції, кримінально-виконавчої інспекції, служб у справах дітей, відділів освіти та центрів соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді. На нараді обговорено стан протидії злочинності серед неповнолітніх, ефективності діяльності органів державної системи профілактики щодо попередження правопорушень серед дітей на території м. Ромни, Лебедин, Роменського та Лебединського районів.

Встановлено, що незважаючи на вжиті заходи, стан протидії підлітковій злочинності не повною мірою відповідає вимогам чинного законодавства, а вжиті заходи на цьому напрямі є недостатніми. З урахуванням вимог сьогодення та змін у законодавстві потребує переформатування превентивна та профілактична діяльність органів та служб у справах дітей.

Залишається складною криміногенна ситуація у підлітковому середовищі. Так, у першому півріччі поточного року неповнолітніми в м. Лебедин та Лебединському районі скоєно 11 злочинів проти 3 за аналогічний період минулого року, всі з яких – злочини проти власності (10 крадіжок та 1 грабіж).

Однією з причин такого становища, поряд з економічними та соціальними факторами, відсутністю виховного впливу сім’ї є упущення та прорахунки в діяльності органів державної системи профілактики, передусім у роботі з неповнолітніми, засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, а також дітьми з кризових сімей. Відсутність спільних, узгоджених дій між органами поліції, кримінально-виконавчої інспекції, службами у справах дітей, органами освіти, центрами соціальних служб, а також не з’ясування всіх причин та умов скоєння злочину, обставин проживання та оточення дітей як на стадії досудового розслідування, так і в ході виконання судових рішень, призводить до повторного скоєння дітьми правопорушень.

Зважаючи на викладене, з метою усунення порушень вимог чинного законодавства, виявлених недоліків і прорахунків, а також підвищення ефективності діяльності органів державної системи профілактики, нарадою заплановано ряд спільних заходів, які будуть виконані упродовж 2016 року.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *