Легальна заробітна плата – соціальні гарантії працівника!

Праця – це джерело внутрішнього зростання духовних якостей людини, основа життя і багатства суспільства. Офіційне укладання трудових відносин, виплата належної суми заробітної плати відповідно до чинного законодавства – це основа соціальної захищеності працівника.

Легалізація трудових відносин та заробітної плати актуальна проблема сучасності, адже через тіньовий ринок зайнятості держава втрачає мільйони гривень несплачених податків, а громадяни позбуваються соціального захисту.

Під час працевлаштування, громадяни йдуть на згоду з роботодавцем неофіційно працювати на запропонованих ним умовах та отримувати нелегальну заробітну плату, не усвідомлюючи при цьому негативних подальших наслідків.

З правової точки зору, громадяни, які не оформлені згідно вимог чинного законодавства, позбавлені вимагати від роботодавців, зокрема: належних умов праці, права та гарантії з оплати праці, своєчасного та повного отримання заробітної плати, матеріального забезпечення у вигляді соціального страхування в разі повної чи часткової втрати працездатності, законодавчого захисту від незаконного звільнення, а також захищати свої права у суді.

Таких громадян не можна віднести до категорії «наймані працівники» згідно норм діючого законодавства. До того ж, таким робітникам роботодавці, як правило, не надають законні вихідні дні, щорічні оплачувані відпустки, відпустки на навчання, не оплачуються лікарняні листи, включаючи по вагітності та пологах, по догляду за хворими дітьми, не нараховуються пенсії за віком, пільгові пенсії, пенсії по інвалідності, не проводяться страхові виплати в разі настання нещасних випадків або професійних захворювань на виробництві.

  З метою активізації роботи щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, для зменшення кількості суб’єктів господарської діяльності, які нараховують та виплачують заробітну плату у розмірі, нижче законодавчо встановленого мінімального рівня та з метою інформування мешканців міста та району про соціальні ризики для тих, які не легалізують свою зайнятість та отримують заробітну плату неофіційно, в “конвертах”  Лебединське об’єднане управління ПФУ Сумської області відповідно до покладених на неї завдань:

постійно проводить моніторинг та аналіз відомостей Реєстру застрахованих осіб щодо суб’єктів господарювання, які офіційно виплачують заробітну плату меншу, ніж розмір мінімальної заробітної плати чи на його рівні;

здійснює аналіз причин виникнення проблем, пов’язаних з легальною виплатою заробітної плати;

 виявляє платників, які не здійснюють донарахування до мінімального єдиного внеску;

забезпечує періодичне висвітлення у засобах масової інформації питання щодо легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення.

Аналіз відомостей Реєстру застрахованих осіб, який проводить управління, показав, що у квітні 2016 року 83 найманих працівника отримали заробітну плату в розмірі меншому за мінімальний, що на 144 особи, або 63,4% менше в порівнянні аналогічним періодом минулого року. Значні зміни показника відбулись за рахунок зменшення фізичних осіб підприємців, які нараховують заробітну плату менше мінімальної, на 88 осіб, або 67,7% в порівнянні з минулорічним показником.

Звертаємо увагу роботодавців! У напрямку подолання тіньової зайнятості держава  зробила великий крок, а саме з прийняття Закону України від 24 грудня 2015 року № 909‑VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», який набув чинності з 1 січня 2016 року суттєво зменшивши розмір єдиного соціального внеску. Це усвідомлена позиція, яка зрештою покликана заохотити роботодавців підвищити розмір заробітних плат та вивести їх з тіні. Закликаємо вас скористатися зазначеними перевагами, офіційно оформляючи трудові відносини з найманими працівниками та легально виплачуючи заробітну плату в повному обсязі, без використання тіньових схем.

Наймані працівники! Не дайте себе ошукати! Вимагайте від роботодавця офіційного оформлення трудових відносин та декларування вашої заробітної плати у повному обсязі.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *