Зменшено податкове навантаження на пенсії

2 червня 2016 р. Верховною Радою України було ухвалено Закон України №4268 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій або щомісячного довічного грошового утримання», який набирає чинності з 1 липня 2016 року.

Документ передбачає зменшення податкового навантаження на пенсії громадян шляхом збільшення розміру неоподатковуваної суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання та зменшення ставки податку.

При цьому нагадаю, що оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс), до якого Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», що набрав чинності з 01.01.2015, внесено зміни в частині оподаткування пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону), отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України.

Зокрема, згідно із підпунктом 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Кодексу передбачалося, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону), отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, у частині такого перевищення. Ставка податку (пункт 167.4 статті 167 Кодексу) становила 15 відсотків бази оподаткування щодо перевищення суми пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), щомісячного довічного грошового утримання, визначеної у підпункті 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Кодексу.

Отже, якщо сума пенсій у 2015 році перевищувала 3654 гривень, з 1 січня до 1 липня 2016 році перевищувала 4134 гривень (3 мінімальні заробітні плати), то частина такого перевищення включалася до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та була об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб і збором на загальних підставах.

Запровадження норм Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій або щомісячного довічного грошового утримання» сприятиме забезпеченню принципу соціальної справедливості – установлення податків та зборів відповідно до платоспроможності платників податків та зумовить зменшення податкового навантаження на пенсії громадян.

Цим Законом через унесення змін до пп. 164.2.19 п.164.2 ст. 164 Податкового кодексу України збільшено неоподатковуваний розмір пенсій (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, одержуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом. Такий неоподатковуваний розмір установлено на рівні 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), установленого на 1 січня звітного податкового року ( у 2016 р. — 10740 грн.). Тобто з 1 липня цього року, якщо розмір пенсії не перевищуватиме 10740 грн. вона взагалі не буде оподатковуватися. Оподаткуванню підлягатиме лише перевищення розміру пенсії понад 10740 грн.

З набрання чинності Законом від оподаткування пенсійних виплат звільнятимуться такі соціально вразливі категорії осіб похилого віку, як інваліди, ветерани війни, чорнобильці, шахтарі, науковці, військові.

Також Законом унесено зміни до п. 167.4 ст. 167 Кодексу, якими змінено ставку (з 15 на 18%) обкладання податком на доходи фізичних осіб, яка застосовуватиметься до суми перевищення пенсії (10740 грн.).

         Тобто з 1 липня 2016 р. перевищення пенсійних виплат понад установлений розмір  (у поточному році – понад 10740 грн.) обкладатиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18%.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *