До дій у надзвичайних ситуаціях готові

Відповідно до Плану основних заходів цивільного захисту на 2016 рік, з 14 по 16 червня в місті проводилися командно – штабні навчання з органами управління та силами оперативного реагування територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту. Головною метою навчання було відпрацювання взаємодії органів управління та сил в разі загрози й виникнення надзвичайних ситуацій.

У зв’язку з цим, за розпорядженням міського голови Олександра Бакликова всі сили цивільного захисту міста були приведені в режим підвищеної готовності та створені відповідні робочі органи для подолання наслідків можливих надзвичайних ситуацій. Всім установам, організаціям та суб’єктам господарювання було доведено вимоги плану відповідних заходів щодо алгоритму дій посадових осіб на випадок виникнення надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру.

У навчаннях взяли участь члени комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, міської комісії з питань евакуації, аварійно-рятувальні служби, органи управління і сили цивільного захисту потенційно-небезпечних об’єктів.

На першому етапі навчання, 14 червня в Лебедині відпрацьовувались дії органів управління та сил територіальної підсистеми ЄДСЦЗ Сумської області у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій природного характеру

Після сигналу «Штормового попередження», від посередника навчань – представника Державної служби надзвичайних ситуацій отримано першу ввідну про пошкодження наземного газопроводу середнього та низького тиску в мікрорайоні Черемушки. Одразу після цього був розгорнутий оперативний штаб по ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та координації зусиль аварійно-рятувальних служб. Відпрацювання завдань проводилося із застосуванням сил та засобів цивільного захисту – рятувальників, медиків, Держпродспоживслужби, працівників правоохоронців, аварійної служби газу, району електромереж тощо.

4368

4368 4373

Менш ніж за 10 хвилин, виїхавши на місце пригоди, аварійна служба газу перекрила газопровід, від’єднала від газопостачання житлові будинки та об’єкти господарювання, локалізувала місце аварії. Під час ліквідації аварії працівники ДПРЧ-18 м. Лебедин були готові до ліквідації можливої пожежі. Чергувала машина екстреної медичної допомоги. Працівниками поліції проведено оточення місця події та виставлено периметр. Координацію дій на місці пригоди забезпечував перший заступник начальника комісії ТЕБ та НС – заступник міського голови Олександр Білокобильський.

[layerslider id=”155″]

В цей же день відпрацьовувалася ситуація, коли внаслідок сильного вітру, зламаними деревами пошкоджено опори та порвані дроти на лініях електропередач. Без струму залишилося ряд об’єктів господарювання та кілька десятків приватних садиб. Аварійна служба Лебединського РЕМ ПАТ «Сумиобленерго» після одержання інформації змогла оперативно провести знеструмлення участку, після чого аварійні бригади КП «Комбінат благоустрою», а також ДПРЧ-18 УДСНС України в Сумській області разом з об’єктовими формуваннями цивільного захисту ТОВ «Укртранспневматики» та ПАТ «Лебединський завод поршневих кілець» приступили до розчистки дороги та вивозу зламаних дерев. Електропостачання було швидко відновлено.

Наступною ввідною стала умовна пожежа на ДП «Лебединський лісгосп», де в цеху обробки деревини загорілися пиломатеріали. У найкоротший термін формуваннями  ДП «Лебединське лісове господарство», черговим караулом ДПРЧ-18 УДСНС України, ТОВ «Лебединське ХПП» та «Лебединський агроліс» умовна пожежа була ліквідована.

На другому етапі навчання відпрацьовувались дії органів управління та сил територіальної підсистеми ЄДСЦЗ у разі переведення з режиму функціонування мирного часу на функціонування в особливий період та при переведенні у вищі ступені готовності.

Після отримання відповідного сигналу, особовому складу органу управління міської ланки ТП ЄДС ЦЗ доведено розпорядження міського голови Олександра Бакликова «Про приведення системи цивільного захисту м. Лебедина у вищу ступінь готовності». Відповідно до розпорядження керівний склад міста переведений на цілодобовий режим роботи; проведено видачу засобів індивідуального захисту органів дихання; в готовність до застосування приведені захисні споруди цивільного захисту (цивільної оборони).

На цьому етапі проведена перевірка готовності мобільної оперативної групи для оперативного реагування на надзвичайні ситуації техногенного характеру на найважливіших об′єктах інфраструктури м. Лебедина та Лебединського району. До групи входять 18 осіб та 12 одиниць спецтехніки. Крім того проведена перевірка готовності територіальних формувань цивільного захисту м. Лебедина, що діють на базі ТОВ «Укртранспневматика» (входять також ланки ТОВ «Крук» та ПАТ «Лебединський ЗПК»), КП «Водоканал» та інших об’єктах.

Проведена перевірка розгортання та оцінка роботи об’єктового пункту видачі засобів індивідуального захисту на базі КП «Лебединтеплоенерго». В Лебединському відділі поліції ГУНП України в Сумській області проведена перевірка готовності та огляд поста радіаційного та хімічного спостереження. На ТОВ «Стар-майстер» проведена перевірка готовності та огляд диспетчерської служби.

4382

4383 4379

4388

З метою збирання, обробки, передавання і збереження інформації, яка надходить від диспетчерських служб, лабораторних центрів, постів радіаційного та хімічного спостереження про стан радіаційної та хімічної обстановки на території міської ради була розгорнута розрахунково-аналітична група.

4376

Завдяки оперативному реагуванню та злагодженим діям аварійних служб міста, всі завдання були відпрацьовані, а наслідки стихійного лиха ліквідовані з мінімальними втратами та у найкоротший час.

Підводячи підсумки командно-штабного навчання представники ДСНС України зауважили, що протягом трьох днів всі співробітники, задіяні на навчаннях,  мали нагоду продемонструвати вміння та навички у ліквідації потенційно можливих надзвичайних подій та ситуацій. До тренувань в першу чергу включалися події, з якими вже неодноразово доводилося стикатися рятувальникам та представникам органів управлінь та сил цивільного захисту. До них можна віднести пожежі, пошкодження газогону, падіння дерев і пошкодження ліній електропередач. Це дало змогу поновити у пам’яті знання та вже на існуючому досвіді скорегувати рішення, що будуть прийняті у випадку повторення природного лиха, підготувати техніку та оснащення, а також перевірити її справність. Загалом навчання пройшли на задовільному рівні.

Високо оцінив проведені навчання й міський голова Олександр Бакликов. Він відзначив, як злагоджені дії сил цивільного захисту міста, так і окремі недоліки, що були виявлені під час командно-штабних навчань. «Загалом мешканці міста можуть бути впевнені: на випадок надзвичайних подій є підрозділи, що оперативно і на високопрофесійному рівні допоможуть впоратися з будь-якою бідою», – підкреслив очільник міста.

Навчання такого роду дуже важливі, тому що працівники рятувальних і аварійних служб отримують досвід реагування на надзвичайні ситуації, що в перспективі може врятувати людські життя.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *