До Дня Європи в Україні

Головне управління статистики інформує, що пріоритетне місце в інвестуванні економіки Сумщини належить 19 країнам Європейського Союзу. Майже кожна друга країна-інвестор є країною ЄС. На кінець 2015 року в економіку області країнами ЄС вкладено 174 млн.дол. прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) або 86 % загального обсягу.

Головними інвесторами виступають нерезиденти Кіпру (92 млн.дол.), Нідерландів (34 млн.дол.) та Великої Британії (30 млн.дол.). Найбільш інвестиційно привабливі для іноземних інвесторів є переробна промисловість, оптова та роздрібна торгівля та ремонт автотранспортних засобів та мотоциклів.

У 2015 році до країн Європи спрямовано чверть експорту усіх товарів. Імпорт з країн Європи становив майже 40% від загального обсягу.

У 2015 році Сумщина здійснювала зовнішньоторговельні операції з усіма 28 країнами Європейського Союзу, окрім Кіпру. Найбільш активні стосунки в експорті підтримувались з Італією, Німеччиною та Румунією (загалом майже половина обсягу), в імпорті – з Німеччиною, Італією та Польщею (більше двох третин обсягу).

У товарній структурі експорту третину складали поставки продуктів рослинного походження (зернових, насіння), чверть – відвантаження хімічної продукції (екстрактів, добрив). Суттєвими були також поставки механічного обладнання та взуття. В імпорті переважали надходження різних харчових продуктів, недорогоцінних металів, механічного обладнання, полімерних матеріалів, кави.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *