Зниження ЄСВ: чи буде збільшено заробітну плату

Із 1 січня 2016 року внесені зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI. Відповідно до внесених змін суттєво зменшено навантаження на зарплату шляхом зниження єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ) через встановлення єдиної ставки ЄСВ в розмірі 22% та скасування утримань ЄСВ із зарплат працівників.

Зменшена ставка єдиного соціального внеску в два рази – це інструмент, який Кабмін дав у руки роботодавцям. І бізнесу потрібно скористуватися цим інструментом.

Зниження ЄСВ створило передумови, коли бізнес може підвищити зарплати своїм працівникам. Зокрема, за рахунок добровільної брутизації (включення суми, яка була б сплачена роботодавцем в ПФ у вигляді ЄСВ до складу основної частини зарплати). Це б свідчило, що зниження податків не призводить до зниження надходжень до бюджету.

Також зниження ставки ЄСВ розраховано і на тих роботодавців, які виплачували частину зарплати в конвертах, але зараз вирішили зробити крок до європейського майбутнього і чесно виплачувати офіційні зарплати. Цей крок з боку бізнесу буде свідчити про детінізацію заробітних плат та про те, що більшість підприємств хочуть жити за цивілізованими правилами.

Кожний власник бізнесу повинен відповісти на питання, чи готовий він збільшувати зарплати працівникам, коли для цього є відповідний ресурс. Тому що тіньові і конвертні заробітні плати – це відсутність належного пенсійного забезпечення в майбутньому для українських громадян і це -відсутність соціальних гарантій.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *