В Лебедині говорили про африканську чуму свиней

29 лютого ц.р. відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Лебединської міської ради. Розглянуто питання про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней в місті Лебедині та виконання заходів для недопущення занесення збудника цієї хвороби на територію міської ради.

На сьогоднішній день територія міста і району вважається благополучною щодо захворювання на АЧС, але в сусідніх областях епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней ускладнюється, повідомив начальник управління ветеринарної медицини Олександр Хрін. Складною залишається ситуація у Полтавській та Чернігівській областях. Зараз на цих територіях проводяться усі можливі заходи щодо локалізації та ліквідації захворювання відповідно до інструкції.

Загроза занесення збудника африканської чуми свиней на територію нашого міста залишається істотною, бо відбувається постійне транспортне сполучення, торгівельні і туристичні відносини. Не виключена також можливість проникнення збудника африканської чуми через міграцію диких тварин із неблагополучних районів.

Фахівці ветеринарної медицини в Лебедині, а також підприємці та фермери проінформовані про заходи безпеки, а громадянам про африканську чуму свиней потрібно знати, що хвороба для людей небезпеки не становить. Людина, забруднившись матеріалом від хворої, загиблої, або забитої свині, може перенести заразу на іншу територію. Найкращою профілактикою є інформованість населення і усвідомлення загрози, адже економічні збитки торкнуться не лише фермерських господарств і підприємств зокрема, а й держави в цілому. Тому краще повідомити про підозру на африканську чуму свиней навіть, якщо ваші підозри не підтвердяться.

Протиепізоотичною комісією погоджені профілактичні заходи щодо недопучення збудника АЧС на територію міської ради, а також залишено в силі обмеження від 03 грудня 2015 року на продаж живих поросят і свиней на території ринків в місті. Дане обмеження залишатиметься в силі до стабілізації епізоотичної ситуації та особливого розпорядження.

Серед інших питань, Комісія також розглянула інформацію по ситуації із сказом тварин та погодила комплекс профілактичних заходів по недопущенню спалахів цієї хвороби.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *